joi, 31 martie 2011

CA SATANISMUL A LAUT AVANT, NU MA INDOIESC, CA E VIZIBIL CU OCHIUL LIBER, DAR MA INDOIESC DE EXORCISMELE PAPISTASILOR

Satanismul a renăscut cu ajutorul internetului iar cererea pentru exorcişti a crescut


Biserica Romano-Catolică avertizează că satanismul a luat amploare din cauza internetului, care face ca, în zilele noastre, să fie mult mai uşor de găsit informaţii despre ocultism. Din acest motiv, există o creştere semnificativă a cererilor pentru exorcişti.

"Internetul a făcut să fie mult mai uşor decât în trecut să găseşti informaţii despre satanism", a declarat Carlo Climati, un membru al Universităţii Pontificale "Regina Apostolorum" din Roma, aflată sub autoritatea Vaticanului, în cadrul unei conferinţă de şase zile pe tema exorcismului.

Reprezentanţii Bisericii s-au arătat îngrijoraţi de amploarea satanismul, favorizată de accesul uşor la informaţii prin intermediul internetului. Pentru aceasta, 60 de clerici, dar şi psihologi, psihiatri şi profesori s-au reunit în capitala Italiei pentru a trata fenomenul cu "seriozitate şi rigoare ştiinţifică".

"În doar câteva minute poţi contacta grupuri sataniste şi să afli despre ocultism. Există un risc deosebit pentru tinerii care se află în dificultate sau sunt fragili emoţional", a precizat Climati, potrivit "The Telegraph". Din acest motiv, s-a înregistrat o cerere tot mai mare pentru exorcişti.

"A avut loc o renaştere" a satanismului, fenomen puternic subestimat în ultimii ani, a atras atenţia Gabriele Nanni, un fost exorcist care a luat cuvântul la conferinţă.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru că ocultismul şi practicile sataniste se răspândesc încontinuu, în parte cu ajutorul internetului şi a noilor tehnologii care fac aceste ritualuri mai accesibile", a precizat Nanni.

Principalul exorcist al Vaticanului, Gabriele Amorth  a declarat, anul trecut, că Diavolul şi-a făcut apariţia chiar în "inima Bisericii Catolice". Amorth a susţinut că scandalurile privind abuzurile sexuale săvârşite de preoţii catolici sunt dovada clară a prezenţei Anticristului şi că însuşi Papa Benedict al XVI-lea crede "cu toata inima" în practica exorcismului.

O FI SAU NU PACALEALA, DAR, DE MAINE.....

Adio, tratamente naturiste!


 Incepand cu 1aprilie 2011, nu numai ca "Romania iese din recesiune", asa cum a anuntat Emil Boc, dar intra in vigoare si directiva UE, care a fost aprobata si de Guvernul Romaniei, prin care produsele naturiste si suplimentele alimentare pot fi comercializate numai daca sunt omologate in mod special. masura este privita de opinia publica ca un prim pas esential spre implemetarea temutului Codex Alimentarius.

Despre acest Codex s-a tot scris. Acesta urmeaza sa elimine complet din alimentatie produsele naturiste, sa scoata de pe piata anumite componente nutritive, care sa fie inlocuite cu alimente modificate genetic, tratate cu hormoni, cu aditivi alimentari cancerigeni, iar intre toate acestea apare si interdictia de a fi folosite anumite ingrediente pe baza din plante, cunoscute tratamente naturiste de pana acum.

Aceasta este etapa prevazuta de Uniunea Europeana. In SUA, de pilda, ca un prim pas s-a ales ca sa fie introdus de catre Congres directiva ca gradinaritul particular sa fie interzis pe teritoriul Statelor Unite, iar companiile sa foloseasca seminte numai de la anumiti producatori, care sa fie modificate genetic.

Plantele care ies din semintele modificate produc seminte normale ( la fel cum puiul unui caine schiop nu se naste si el schiop). De aceea a fost interzis gradinaritul particular, ca sa nu se foloseasca semintele de la culturile respective, iar lotul de seminte este obligatoriu sa fie mereu inlocuit cuc ele modificate, cele ce produc culturi cancerigene.

Revenind la situatia tratamentelor naturisete, ce vor fi interzise clar in a doua etapa a Codexului. Deocamdata este permisa comercializarea numai pe baza ingredientelor omologate. Numai ca testele de laborator necesare omologarii, dupa cum ne declara producatorii, costa cam 100.000 de euro per ingredient. Deci daca se omologheaza un produs cu 5 ingrediente pe baza de plante, numai omologarea costa cam jumatate de milion de euro. Si asta la un singur produs.

Per total, zeci de firme vor fi bagate in faliment. E adevarat ca unele vindeau produse contrafacute. Vor rezista doar firmele mari cu vanzari forate mari, cele dependente de industriile pharma, care deja sunt acuzate ca vand produse care in realitate au efecte secundare adverse, fiind bazate pe mutatii genetice ale plantelor folosiete ca ingrediente.

sursa: agentia.org

SUNT SAU NU SCHISMATICI CALUGARII DE LA MANASTIREA EFIGMENU?

Asediul asupra Mănăstirii Efigmenu !

În 2003 câteva sute de poliţişti au înconjurat mănăstirea Esfigmenu, care de mai mulţi ani se află în stare de asediu.

Conflictul dintre mănăstire, care se află pe teritoriul republicii autonome de pe muntele Athos din nordul Greciei, şi Patriarhul de la Constantinopol, autoritatea căruia este recunoscută de muntele Athos, a început în 1965. Drept motiv pentru conflict a servit întâlnirea dintre Patriarhul Atenogora cu Papa de la Roma Paul, pe care călugării au interpretat-o ca o trădare a ortodoxiei.

Începând cu anii '70 pe zidurile mănăstirii este instalat un steag negru cu deviza "Ortodoxie sau moarte!". Esfigmenu a întrerupt comuniunea euharistică cu Fanarul şi refuză să pomenească Patriarhul sub oblăduirea căruia se află muntele Athos.

În 1971 o reuniune extraordinară a reprezentanţilor celor 20 de mănăstiri (mari) ale Muntelui Athos decide să lase fiecare mănăstire liberă să pomenească sau nu patriarhul ecumenic potrivit propriei conştiinţe. La puţin timp după aceea, stareţii mănăstirilor Sfântul Pavel şi Xenofont, Andrei şi Evdochim, favorabili acestei hotărâri, sunt înlocuiţi la intervenţia Fanarului, şi expulzaţi din Muntele Athos.

Esphgmenou Crucifixion

Obştea călugărilor se opune radical încercărilor autorităţilor bisericeşti de a supune mănăstirea. În 2003 autorităţile greceşti la dispoziţia patriarhiei au trimis un regiment de poliţie care au încercat să evacueze călugării. Asaltul mănăstirii a durat câteva săptămâni deoarece autorităţile nu se hotărau să aplice forţa.

În 2005 cu susţinerea autorităţilor eclesiastice a fost creată o obşte "alternativă" a mănăstirii Esfigmenu, loială Constantinopolului, iar Fanarul a recunoscut dreptul juridic al acesteia asupra mănăstirii.

Mai târziu, procuratura din Salonic a cerut încă odată poliţiei sa "cureţe" mănăstirea de "zeloţi", afirmând că aplicarea forţei va fi inevitabilă în cele din urmă "pentru restabilirea legalităţii".

Călugării de la Esfigmenu afirmă că MAI din Grecia a dat ordinul de evacuare a obştii, peste 600 de ofiţeri de poliţie fiind mobilizaţi în acest scop; spunând că "guvernul va face tot posibilul ca obştea "nesupusă" să fie evacuată fără aplicarea violenţei". Patriarhul de la Constantinopol a numit călugării "schismatici" şi a refuzat orice conciliere paşnică cu aceştia.

Scurtă cronologie a rezistenţei athonite:

1927: Patriarhia Constantinopolului şi Muntele Athos ajung la un compromis: Comunitatea athonită acceptă să pomenească din nou pe patriarh în aşteptarea unui promis sinod ecumenic care să trateze chestiunea calendarului.

1965: Al doilea pas important pe calea ecumenismului după cel al adoptării calendarului nou: Patriarhia Constantinopolului "ridică" anatema aruncată asupra Bisericii papiste la 1054. Una după alta, mănăstirile întrerup comuniunea cu patriarhul Atenagora, încetând pomenirea sa.

1971: O reuniune extraordinară a reprezentanţilor celor 20 de mănăstiri (mari) ale Muntelui Athos decide să lase fiecare mănăstire liberă să pomenească sau nu patriarhul ecumenic potrivit propriei conştiinţe. La puţin timp după aceea, stareţii mănăstirilor Sfântul Pavel şi Xenofont, Andrei şi Evdochim, favorabili acestei hotărâri, sunt înlocuiţi la intervenţia Fanarului şi expulzaţi din Muntele Athos.

1972: Monahii de la Esfigmenu ridică steaguri negre pentru a protesta împotriva rugăciunilor comune ale patriarhului Atenagora şi papă.

1974: Comunitatea Muntelui Athos, la instigarea Patriarhiei de Constantinopol, îl condamnă pe stareţul de la Esfigmenu şi pe trei dintre monahii de la aceeaşi mănăstire la expulzarea din Muntele Athos. În faţa refuzului acestora de a se supune, armata greacă (!) impune o blocadă maritimă şi terestră vreme de patru luni; monahii desfăşoară deasupra mănăstirii lor binecunoscutul steag cu inscripţia „ORTODOXIE SAU MOARTE".

1992: În luna mai patriarhul de Constantinopol îi expulzează în forţă cu poliţia înarmată (!) pe monahii Schitului athonit rusesc Sfântul Ilie, pe care îl confiscă. Monahii vieţuitori ai schitului nu îi pomeneau încă din anii '50 pe patriarhii constantinopolitani, din pricina ecumenismului lor, iar Schitul Sfântul Ilie era de drept proprietatea Bisericii Ruse din Afara Graniţelor.

1993-1994: În luna decembrie a anului 1993 Comunitatea Muntelui Athos scrie o scrisoare patriarhului în care condamnă Acordul de la Balamand unde Patriarhia de Constantinopol şi unele dintre Bisericile locale (inclusiv B. O. Română) recunosc papismul a fi "Biserică soră". Patriarhul Bartolomeu nu doar că nu îngăduie nici o discuţie asupra ereziei ecumenismului, ci reacţionează în forţă depunând câţiva stareţi şi dând pedepse severe celorlalţi. Supuşi la presiuni foarte mari, aceştia dau înapoi, şi într-o scrisoare de apel din mai 1994 imploră iertarea... Astfel, protestul împotriva Balamandului a fost redus la tăcere.

2002: În luna noiembrie, Comunitatea Muntelui Athos convoacă pe monahii de la Esfigmenu în faţa unui tribunal pentru a răspunde la 88 "capete de acuzare". Monahii nu se prezintă, însă răspund în scris. Comunitatea Muntelui Athos declară obştea Mănăstirii Esfigmenu ca ilegală şi impune ca termen 8 ianuarie 2003 pentru părăsirea mănăstirii.

2003: Poliţia greacă asediază mănăstirea începând din luna ianuarie. În februarie, un tânăr monah moare la volanul unui tractor al mănăstirii care rămăsese afară şi pe care încerca să-l recupereze la adăpostul întunericului nopţii. În martie, la presiunea mişcărilor de protest în sprijinul Mănăstirii Esfigmenu, Consiliul de Stat al Greciei dispune ridicarea blocadei asupra mănăstirii.

2005: Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu înfiinţează o obşte monahală impostoare, căreia îi sunt atribuite toate bunurile Mănăstirii Esfigmenu (conturile din bancă, vaporul ş. a.). În octombrie, blocada revine şi mai în forţă; mănăstirea nu se mai poate aproviziona cu alimente şi medicamente, nici nu mai poate primi vizite ale medicilor. Acestea pricinuiesc moartea a patru monahi.

2006: În octombrie un tribunal (civil!) grec îi condamnă pe monahii de la Esfigmenu la doi ani de închisoare pentru "ocupaţie ilegală" şi "tulburarea liniştii publice"... Monahii fac apel în justiţie contestând sentinţa.

La 20 decembrie, membrii obştii impostoare a patriarhului Bartolomeu îi atacă violent în timpul nopţii cu bare de metal şi topoare pe monahii din birourile Mănăstirii Esfigmenu din Careia (capitala peninsulei Athos) pe când aceştia dormeau. În urma bătăii patru monahi esfigmeniţi au multiple răni, unul dintre ei chiar fractură craniană.

La 25 decembrie, sub o puternică presiune mediatică, guvernul grec anulează operaţiunea expulzării monahilor Esfigmeniţi; cu toate acestea însă, blocada dură impusă mănăstirii nu este ridicată.

La 30 decembrie cele 20 de mănăstiri mari (inclusiv noua obşte înfiinţată de patriarh), ca urmare a recentei vizite a papei la Constantinopol, publică un comunicat în care condamnă ecumenismul şi afirmă că se întorc la hotărârile dublei întâlniri din 1980 a Sfintei Chinotite a Athosului (la care a luat parte şi Mănăstirea Esfigmenu). Unele dintre mănăstiri au chemat la urma Mănăstirea Esfigmenu la întreruperea comuniunii cu Patriarhia prin încetarea pomenirii patriarhului, iar Avva Efrem - ucenicul şi urmaşul lui Gheronda Iosif - fostul stareţ al Mănăstirii Filotheu, a cerut de asemenea, potrivit învăţăturii Sfinţilor Părinţi, ca mănăstirile athonite să oprească pomenirea patriarhului eretic.

Situaţia astăzi în Muntele Athos arată astfel: toate mânăstirile greceşti sunt cumpărate cu banii Uniunii Europene, afară de Esfigmenu şi Konstamonitu. Totuşi, o linie bună în privinţa problemelor de credinţă o au mânăstirile Grigoriu şi Simonos Petras, iar cele mai fanatic obediente patriarhului de Constantinopol sunt Vatoped şi Dohiariu. În afara celor 20 de mănăstiri mari, în Muntele Athos se găsesc foarte multe chilii şi schituri mici, iar majoritatea vieţuitorilor au orientare zelotistă, refuzând comuniunea cu patriarhul Constantinopolului
 
Despre Manastirea Esfigmenu


 Manastirea Esfigmenu este una dintre cele 20 de mari manastiri ortodoxe aflate pe Sfantul Munte Athos. Fiind inchinata Inaltarii Domnului, manastirea a fost construita foarte aproape de malul marii, in nordul peninsulei athonite, la mica distanta de Manastirea Hilandar, intr-o mica depresiune impadurita, bogata in livezi de maslini, portocali si lamai.

Actuala manastire a fost ctitorita in secolul al X-lea, insa traditia locului da marturie despre existenta anterioara a unei vechi vetre monahale, de prin secolul al V-lea. Incinta manastirii este ingradita de un puternic zid de aparare. Biserica centrala a fost construita intre anii 1806 si 1810, pe locul unei foste biserici, si are opt cupole frumoase, cea din centru fiind cea mai mare.

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea Dionisiu, Manastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea Caracalu, Manastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronikita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Esfigmenu - scurt istoric

Manastirea Esfigmenu, numele acesteia insemnand "stramtoare", este asezata in partea nord-vestica a peninsulei Athos, intre portul Manastirii Hilandar si Manastirea Vatoped, fiind cea mai nordica manastire athonita. Din punct de vedere canonic, manastirea este subordonata Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

Initial, manastirea a fost construita mai sus de locul unde se afla astazi. Insa, potrivit traditiei, o piatra din munte s-a desprins, distrugand o parte din complexul acesteia. Tot in acea vreme, mai multi parinti de la Esfigmenu au inceput a auzi batai de toaca, pe malul marii, pe actualul loc al manastirii. Facand indelungata rugaciune, calugarilor li s-a descoperit voia lui Dumnezeu, anume de a zidi manastirea pe malul marii.

Primul nume al manastirii, purtat mai bine de 200 de ani, a fost "Simane", adică "a tocat". Denumirea actuala a primit-o ceva mai tarziu, cand un tar al Rusiei a trimis o serie de ajutoare la Manastirea Simane, din Sfantul Munte Athos. Delegatii tarului au inteles gresit ordinele, ei ajungand cu ajutoarele la Manastirea Simonopetra, unde le-au si lasat. Datorita acestei confundari a numelui, calugarii de la Manastirea Simane au hotarat, in unanimitate, sa schimbe numele manastirii in "Esfigmenu", adica "Stramtorata" de muntii din jur.

Prima asezare monahala de pe acest loc este atribuita imparatesei Pulheria, cea evlavioasa, sotia imparatului Marcian (450-457), care a sprijinit financiar munca monahilor de a ridica o manastire. Astfel, ctitorii manastirii sunt cativa calugari isihasti din veacul al XI-lea. Alaturi de imparateasa Pulheria, manastirea a fost sprijinita material si de imparatii Teodosie cel Mic si Marcian.

Manastirea Esfigmenu este incendiata si distrusa de mai multe ori, ea fiind refacuta ceva mai tarziu de imparatul bizantin Ioan al V-lea Paleologul (1341-1391), cat si de despotii Serbiei, Stefan Dusan si Gheorghe Brancovici.

Cel mai mare staret dintotdeauna al manastirii a fost Sfantul Grigorie Palama, ajuns mai apoi Mitropolit al Tesalonicului. Vietuind o vreme intr-o pestera de langa Manastirea Marea Lavra, sfantul a ajuns mai apoi staret la Esfigmenu.

Sfantul Grigorie Palama a purtat grija de manastire si dupa plecarea lui din aceasta. Astfel, parintii povestesc o minune a sfantului savarsita intr-o vreme in care manastirea nu avea suficienta apa pentru trapeza si pentru obste, singura fantana din curte nefacand fata cerintelor.

Astfel, in acea vreme, Sfantul Grigorie i s-a aratat in vis unui negutator din Grecia, doritor de a ajunge la Locurile Sfinte, zicandu-i: "Tu te pregatesti sa mergi la Ierusalim, dar eu iti zic sa te duci mai bine la Sfantul Munte, unde se afla o manastire numita Esfigmenu, la care eu am fost staret. Manastirea are mare lipsa de apa. Mergi si cheltuieste banii acolo, la descoperirea izvorului care se afla putin mai sus de manastire si crede ca insutita plata vei avea de la Hristos Dumnezeu pentru aceasta, chiar mai mare decat daca ai merge la Ierusalim." Lucrul zis a fost si facut, negutatorul afland izvorul cel aratat in vis.

Tot in aceasta manastire a vietuit, o perioada, si Sfantul Antonie de la Lavra Pecerska, care a plecat apoi in Rusia, unde a pus bazele monahismului. Sfantul a ajuns in zona Kievului, unde a vietuit vreme de multi ani intr-o pestera. In jurul lui s-au adunat mai multi ucenici si calugari. Astazi, pe locul cu pricina se inalta mareata Lavra de la Pecerska.

In secolul al XV-lea, manastirea a fost din nou mistuita de un incendiu, ea fiind refacuta in secolul al XVI-lea, de tarul Alexandru Mihailovici La refacerea manastirii au contribuit si cativa domni romani, printre care Petru Rares, Radu Paisie, Gavriil Costachi si altii

Neagoe Basarab da ajutoare anuale in bani, la toate manastirile athonite, precum si Vasile Lupu, ceva mai tarziu. Petru Rares da ajutoare pentru innoirea bisericii, intre anii 1544-1546, precum si domnii fanarioti.

Cel mai mare sprijin il va da insa mitropolitul Veniamin Costachi, care ii acorda manastirii, vreme de 12 ani (1806-1818), tot venitul Schitului Floresti, din judetul Vaslui. Cu acest venit se innoieste biserica si pictura si se reface o mare parte de incinta.

Drept multumire, mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, este pictat in pridvorul bisericii, alaturi de patriarhul Antim al Constantinopolului, ca un mare ctitor. La intrare in biserica cea mare a manastirii, in partea stanga, se afla pictat chipul Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei.

Biblioteca manastirii gazduieste 372 de codice crestine, in manuscris, originale si circa 8.000 de carti, unele datand chiar din secolul al IV-lea. Primii ctitori ai manastirii i-au dăruit acesteia o parte din Lemnul Sfintei Cruci. Tot aici se afla si o Sfanta Cruce, toata din aur si impodobita cu pietre de mare pret, daruita manastirii de imparateasa Ecaterina a Rusiei.

Comoara culturala si duhovniceasca a manastirii mai include numeroase obiecte de cult, precum icoane de mozaic din secolul al XIII-lea si Sfinte moaste. In manastire se pastreaza: capul Sfantului Apostol Iacov al lui Alfeu, piciorul cel drept al Sfintei Maria Magdalena, o parte din capul Sfantului Partenie al Lampsakului, o parte din capul Sfantului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, cat si particele de la Sfantul Mucenic Mercurie, Sfantul Haralambie, Sfantul Mucenic Agatanghel si altii.

In manastire sunt 9 paraclise, dintre care unul este pus pe seama romanilor.

Manastirea Esfigmenu - parinti si sfinti nevoitori

Negutatorul care a daruit manastirii banii cei stransi pentru pelerinaj, in vederea aflarii si zidirii izvorului cel de apa, s-a calugarit la Manastirea Esfigmenu, luand numele de Damian. Acesta a avietuit intr-o chilie, putin mai sus de manastire, in deplina smerenie si nenumarate nevointe. Dupa adormirea lui in Domnul, intreaga zona a mirosit a mireasma minunata, vreme de 40 de zile.

Cuviosul Mucenic Agatanghel din Ianis este un alt mare sfant al manastirii. Fiind copil, tanarul a fost fortat de turci sa treaca la credinta musulmana. Facand acest lucru, el a fost cuprins de pocainta. Astfel, la varsta de numai 19 ani, el a venit la Manastirea Esfigmenu, unde a cerut sa fie calugarit.

Dupa mai multi ani de nevointe neintrecute si nenumarate, tanarului Agatanghel i s-a aprins inima spre a muri pentru Hristos. Astfel, luand binecuvantare de la staret, tanarul a plecat spre Smirna, spre locul in care, mai inainte, se lepadase de Hristos. Acesta era insotit si de duhovnicul sau, spre a fi intarit in credinta.

Dupa ce tanarul a ajuns in Smirna, el a mers direct la adunarea otomanilor unde, aruncand jos vestmintele turcesti cu care venise imbracat, pe drum, le-a calcat in picioare, zicand cu tarie: "Sunt crestin si toti vrajmasii Crucii lui Hristos se vor risipi!" Dupa multe chinuri si petrecere in temnita, sfantului i s-a taiat capul, in anul 1821.

Dupa mai bine de 33 de ani, obstea calugarilor din Manastirea Esfigmenu s-a sfatuit, spre a aduce in manastire Moastele sfantului, aflate la acea vreme in Izmir. Parintele Macarie, ajuns la locul cu pricina, a primit de la crestinii de acolo Capul Sfantului Agatanghel, dimpreuna cu particele din mainile si picioarele sfantului, pe care le-a asezat in biserica.

Cuviosul Mucenic Timotei a patimit pentru Hristos in anul 1823, la doi ani după Sfantul Agatanghel. Timotei s-a lepadat de Hristos la fel ca si Sfantul Agatanghel. El a venit mai apoi in Sfantul Munte, unde s-a pocait si a primit haina monahala. Dupa ceva vreme, sfantul il va marturisi pe Hristos la Adrianopol, cu pretul vietii, exact in locul in care se lepadase. Trupul sfantului a fost aruncat de turci intr-un rau, de unde nu s-a mai aflat.

Astazi (2009), in obstea Manastirii Esfigmenu vietuiesc 80 de calugari.

Manastirea Esfigmenu - "Ortodoxie sau moarte"

Conflictul dintre Manastirea Esfigmenu, care se afla pe teritoriul republicii autonome de pe Muntele Athos din nordul Greciei, si Patriarhul de la Constantinopol, autoritatea caruia este recunoscuta de Muntele Athos, a inceput in anul 1965, motivul fiind intalnirea dintre Patriarhul Atenagoras cu Papa Ioan Paul al VI-lea, pe care calugarii au interpretat-o ca o indepartare de Ortodoxie.

Ca urmare, monahii de la Esfigmenu refuza sa-l pomeneasca la Sfanta Liturghie pe Patriarhul ecumenic si nu-i mai recunosc autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de catre patriarh. Pe zidul manastirii, calugarii au scos un steag, pe care sta scris: "Ortodoxie sau moarte."

In anul 1972, calugarii de la Manastirea Esfigmenu au arborat drapele negre, in semn de protest fata de intalnirea patriarhului Atenagora I al Constantinopolului cu papa Paul al VI-lea, din anul 1965, ocazie cu care cei doi au retras excomunicarea reciproca pronuntata cu ocazia Marii Schisme din anul 1054.

In decembrie 2002, Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea calugarilor recalcitranti, decizie contestata in fata instantelor elene de calugarii de la Esfigmenu. In noiembrie 2005, o curte de apel a constatat legalitatea deciziei Patriarhiei de Constantinopol. Evacuarea calugarilor excomunicati este in curs.

Seful procuror al Tribunalului din Tesalonic a trimis o scrisoare Ministrului de Externe al Greciei, in care informeaza ca, PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic este jignit zilnic de calugarii de la Esfigmenu, fiind numit "ecumenist si cazut din dreapta credinta". De asemenea, procurorul avertizeaza ca acest fenomen se poate extinde si in zone mai sensibile ale Sfantului Munte Athos. Procurorul isi continua scrisoarea, spunand ca Statul trebuie sa intervina in forta, rapid si eficient, pentru a rezolva aceasta situatie, expulzandu-i pe cei care tulbura pacea.

Aproximativ 600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu, cu scopul de a indeparta fratia alcatuita aici din 90 de calugari. Calugarii de la Manastirea Esfigmenu spun ca Statul grec a dat unda verde pentru evacuarea lor fortata. Statul raspunde acestor acuzatii, precizand ca nu doreste decat sa urmeze hotararile Sfintei Chinotite a Sfantului Munte, care spune ca trebuie indepartati calugarii neascultatori, dar nu cu forta.

Staretul Metodie, spune: "Calugarii nostri nu se mai pot ruga in pace daca nu accepta vederile politice si religioase ale patriarhului, care le tulbura constiinta. Patriarhul nu va admite nici un dialog. Alegem sa devenim calugari ca sa ne izolam de caile lumii si de politica zilelor noastre; sa ne dedicam viata rugaciunii pentru mantuirea noastra si a umanitatii. Ce se intampla aici este infiorator. Este o privire necenzurata in mecanismele interioare ale ierarhiei bisericii moderne si in tacticile inconstiente, care violeaza insasi esenta crestinismului."

Joi, 5 iunie, in fata Parlamentului de la Atena s-au strans sustinatori ai calugarilor, pentru a protesta impotriva interventiei politiei la Manastirea Esfigmenu. Protestul a fost organizat de membri ai Asociatiei Religioase "Sfantul Ioan", al carei sediu se afla in suburbiile din Atena, intrucat credinciosii au fost impiedicati in aceasta saptamana sa viziteze manastirea amintita, una dintre cele douazeci de manastiri din Muntele Athos.

Manastirea Esfigmenu se afla intr-o stare tulbure de mai bine de 30 de ani. Astfel, in octombrie 2005, le-au fost taiate liniile telefonice, iar vaporul cu care ieseau in larg, sa pescuiasca, a primit interdictie pe termen nedefinit.





Yahoo Messenger a început să cenzureze discuţiile (????)

Yahoo Messenger a început să cenzureze discuţiile


 Potrivit Torrentfreak.com, cel mai popular program de mesagerie instantă din România cenzurează link-urile către FilesTube. Cu doar o zi în urmă, sistemul online de partajare de fişiere FilesTube a observat că link-urile sale nu mai sunt transmise de Yahoo Messenger.

Nici expeditorul şi nici destinatarul nu sunt anunţati că acel link a fost blocat. În fereastra expeditorului apare acel link ca fiind trimis, însă acesta nu ajunge la cel către care este trimis. Filtrarea are loc în serverele aplicaţiei, aşa că utilizatorii nu prea au cum s-o ocoloească.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii Yahoo! au fost contactaţi şi nu au oferit până acum nicio explicaţie. Tot de curând, Google a decis să blocheze arbitrar câteva cuvinte cheie legate de piraterie.

Indiferent totuşi de motiv, cert este faptul că monitorizarea conversaţiilor de catre Yahoo! şi cenzurarea anumitor link-uri va fi folosită din ce în ce mai des în încercarea de a proteja interesele industriilor de divertisment.

CARTI DE METAL CARE CONTIN MARTURII DESPRE INCEPUTURILE CRESTINISMULUI

Arheologii au descoperit 70 de cărţi de metal care ar deţine secretele Creştinismului
 Arheologii au descoperit într-o peşteră din Iordania 70 de cărţi de metal care ar putea dezvălui unele dintre secretele de la începutul Creştinismului.




Dacă se dovedeşte autenticitatea lor, ar putea reprezenta cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă găsite în 1947.


Pe paginile de mărimea unei cărţi de credit sunt inscripţionate imagini, simboluri şi cuvinte care par a se referi la Mesia şi poate chiar la crucificare şi înălţare. Multe dintre aceste cărţi sunt sigilate, uniii dintre cercetători crezând că ele reprezintă colecţia pierdută de codexuri menţionate în Cartea Revelaţiei din Biblie.



Cărţile au fost descoperite în urmă cu cinci ani într-o peşteră dintr-o zonă izolată a Iordaniei, unde ar fi locuit refugiaţi creştini după căderea Iersualimului din 70 d.Hr. Tot acolo au mai fost descoperite şi documente importante din aceeaşi perioadă.



Primele teste asupra metalului arată că unele cărţi datează din primul secol d.Hr. Dacă datarea este confirmată prin analize ulterioare, aceste cărţi ar fi printre primele documente creştine, precedând scrierile Sf. Paul.

Cercetătorul britanic David Elkington, unul dintre puţinii experţi care au examinat cărţile, spune că ele ar putea reprezenta o descoperire majoră din istoria creştinismului. "Gândul că am ţinut aceste cărţi care au fost poate atinse de primii sfinţi ai Bisericii este emoţionant", a declarat el.

Philip Davies, profesor de studii biblice la Universitatea Sheffield, spune că cea mai puternică dovadă a faptului că aceste cărţi au origini creştine este o hartă a oraşului sfânt - Ierusalim. Pe fundalul imaginii este o cruce, un mormânt, o clădire mică, şi zidurile oraşului, spune Davies.

Echipa britanică se teme că persoana israeliană care deţine cărţile în prezent, după au fost furate din Iordania, ar putea să le vândă la negru sau chiar să le distrugă. Bărbatul neagă acest lucru şi susţine că ele se află în familia sa de 100 de ani.



miercuri, 30 martie 2011

CU CAT CERCETEZI MAI MULT, CU ATAT ITI DAI SEAMA DE MARETIA CREATIEI DIVINE

Oamenii de ştiinţă şi credinţa în Dumnezeu



Este rămasă din perioada comunistă, ca o regulă generală, ideea că, dacă eşti om de ştiinţă (sau de acord cu "descoperirile ştiinţei"), nu poţi crede ce spune Biblia. În acelaşi spirit, Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia) este atacat în aproape orice şcoală, colegiu sau universitate din lume, sub acoperirea ştiinţei. Dar dacă studiem istoria ştiinţei şi citim despre adevăraţii oameni de ştiinţă care au descoperit sau inventat lucruri valoroase, nu putem decât să ne minunăm de faptul că aşa de mulţi dintre ei au crezut în existenţa lui Dumnezeu sau au fost creştini dedicaţi.
Iată câteva exemple de mari oameni de ştiinţă care au crezut în Dumnezeu şi în Biblie

Johannes Kepler (1571-1630)

A fost descris ca "omul ce a început procesul prin care superstiţia a fost înlocuită cu raţiunea" datorită marii sale opere şi descoperiri în domeniul astronomiei.

El şi-a rezumat crezul afirmând: "Sunt creştin". L-a recunoscut pe Dumnezeu drept "Creatorul plin de bunăvoinţă care a adus în fiinţă natura din nimic". Legile sale, ale mişcării planetare, au fost rezultatul credinţei într-un Dumnezeu al ordinii, şi nu al haosului. În cartea sa, Armonia lumilor, publicată în 1619, pentru a prezenta cel de-al treilea principiu al mişcării planetare, Kepler scria: "Mare este Dumnezeu, Domnul nostru, mare este puterea Sa şi înţelepciunea Lui nu are sfârşit."

Afirmaţiile lui Kepler de mai târziu reflectă credinţa creştină pe care acest mare om de ştiinţă a avut-o: "Cred... numai şi numai în slujirea lui Iisus Hristos. ... În El găsim singurul refugiu, singura mângâiere! ... Văd acum că, prin strădaniile mele, Dumnezeu este slăvit şi în astronomie, întrucât cerurile spun slava lui Dumnezeu."

Robert Boyle (1627-1691)

Pe lângă faptul că a fost un pionier al chimiei moderne, el a avut o contribuţie însemnată la progresul gândirii ştiinţifice. Printre multe alte descoperiri renumite, cercetările sale în domeniul raportului dintre presiunea şi volumul gazelor este cunoscută şi astăzi sub numele de Legea lui Boyle.

Boyle nu a considerat că există vreun conflict între ştiinţă şi credinţa sa creştină. A scris cărţi religioase, inclusiv o colecţie de meditaţii creştine pe care le-a descris ca simple observaţii din natură având drept scop ilustrarea adevărurilor creştine. A avut o credinţă puternică în Iisus Hristos ca Mântuitor şi Domn al său. A scris despre "patimile, moartea, învierea şi înălţarea lui Iisus Hristos şi toate celelalte minunate lucrări făcute de El în timpul şederii Sale pe pământ, pentru a întări convingerea oamenilor că El este atât Dumnezeu cât şi om".

Sir Isaac Newton (1642-1727)
A fost unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă, autorul a foarte multe descoperiri, printre care legile gravitaţiei, legile mişcării şi calculul matematic. Contribuţia sa la progresul ştiinţei acoperă domeniile fizicii, matematicii şi astronomiei.

Newton L-a iubit pe Dumnezeu şi a crezut în Cuvântul lui Dumnezeu. A studiat Biblia şi a scris cărţi despre studiul său biblic. El a scris: "Am convingerea fundamentală că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, scris de oameni insuflaţi de Dumnezeu. Studiez zilnic Biblia." Punctul său de vedere, ca om de ştiinţă, a fost afirmat clar atunci când a spus: "Ateismul nu are sens. Când mă uit la sistemul solar, văd pământul aflat la distanţa potrivită de soare pentru a primi cantitatea corespunzătoare de căldură şi lumină. Aşa ceva nu s-a produs din întâplare." Investigând mişcarea planetelor, Newton a văzut mâna lui Dumnezeu la lucru. Iată ce a mărturisit el: "Aceste sistem extraordinar al soarelui, planetelor şi cometelor poate izvorî doar din sfatul şi stăpânirea unei Fiinţe inteligente... Această Fiinţă guvernează toate lucrurile... ca Domn al tuturor."


Piotr Iakovlevici Ceaadaev (1794-1856)

Este unul dintre întemeietorii gândirii filozofice ruse moderne. Opera sa capitală (apărută şi în româneşte la Editura Humanitas în 1995) este numită "Scrisori filozofice". În Scrisoarea a patra (pag.81 în ed.rom.) el scrie:

"Dar putem noi oare crede în mod serios că întregul secret al lui Newton, toate forţele sale nu rezidă decât în procedeele sale matematice? Nu ştim noi oare că în extraordinara sa inteligenţă mai sălăşluia încă şi altceva în afara capacităţii sale de a calcula? Vă întreb: i-a venit vreodată unei minţi necredincioase vreun gând de proporţiile celui de care e vorba aici? A fost oare vreodată oferit lumii un adevăr de o asemenea măreţie de către un spirit care să nu fie credincios? Şi cum ne-am putea noi imagina că, atunci când Newton fugea de la Londra de epidemia care făcea acolo ravagii, la Cambridge, unde i-a sclipit în minte legea materialităţii destrămând vălul care ascundea natura în faţa ochilor lui, în sufletul său pios nu existau decât cifre? Straniu lucru: mai sunt încă pe lume oameni care nu-şi pot stăpâni un surâs de compasiune când se gândesc că Newton a comentat Apocalipsa. Nu se înţelege că Newton, aşa cum a fost el, un geniu pe cât de măreţ tot atât de supus, pe cât de umil, tot pe atât de puternic, singurul în stare de marile descoperiri care fac mândria întregii specii umane, n-a fost nici pe departe omul trufaş cum s-ar fi putut ca el să fie. Încă o dată: unde s-a mai văzut - nu spun un ateu, dar un spirit indiferent la religie - care să împingă, aşa cum a făcut-o el, graniţele ştiinţei dincolo de pietrele de hotar ce păreau a-i fi prescrise?"

Michael Faraday (1791-1867)

A fost un pionier în domeniul pe atunci încă necunoscut al electricităţii. Este inventatorul generatorului electric şi al transformatorului electric. De asemenea, a construit unul dintre primele motoare electrice. Contribuţia sa în acest domeniu a fost recunoscută o dată cu denumirea unităţii de capacitate electrică după numele său: faradul.

Faraday a fost un creştin care a trăit o viaţă impregnată de puterea lui Dumnezeu. A rămas un om smerit, în ciuda faptului că lua masa de prânz cu regina Victoria şi că la prelegerile sale asistau membri ai familiei regale. A fost prezbiter în biserica sa locală şi a predicat adesea Evanghelia. Când a fost întrebat de un reporter ce speculaţii face în legătură cu ceea ce urmează după moarte, el a răspuns: "Speculaţii?! Nici una. Am certitudini. Ştiu în cine am crezut. Şi sunt încredinţat că El are putere să păzească ce I-am încredinţat până în ziua aceea."

Samuel Morse (1791-1872)

A inventat telegraful şi codul Morse ce-i poartă numele. Cuvintele primului mesaj telegrafic transmis oficial au fost alese din Biblie: "Ce lucruri mari a făcut Dumnezeu!" (Cartea Numeri 23:23)

Morse a fost un creştin care s-a asigurat că Îi dă slava Domnului său. El şi-a descris opera de-o viaţă cu cuvintele: "Este opera Lui... Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci Numelui Tău dă slavă - Psalmul 115:1." El nu a considerat că există vreun conflict între ştiinţă şi credinţă.

Matthew Maury (1806-1873)

A fost o figură de frunte în domeniul oceanografiei şi hidrografiei. A scris şi cărţi renumite, dintre care unele au devenit cele mai populare manuale în domeniu. A susţinut cu vigoare proiectul Cablului Transatlantic - prima realizare fantastică în materie de comunicaţii mondiale - şi a contribuit la el în calitate de consilier.

Maury a fost un creştin devotat care accepta autoritatea lui Dumnezeu asupra vieţii sale. Şi-a folosit realizările deosebite pentru a-I da slavă Dumnezeului pe care-L recunoştea drept Domnul întregii creaţii, "fie că e vorba de uscat sau de mare". A apărat cu mult zel folosirea Scripturii în cercetările şi scrierile sale: "Am fost acuzat de oamenii de ştiinţă... că citez Biblia drept confirmare a principiilor geografiei fizice. Biblia, spun aceştia, nu a fost scrisă în scopuri ştiinţifice şi de aceea ea nu reprezintă o autoritate în probleme ştiinţifice. Să avem iertare! Biblia este o autoritate în orice domeniu de care se atinge. ...Biblia este adevărată şi ştiinţa este adevărată, şi de aceea, fiecare, citite corect, nu fac decât să o dovedească pe cealaltă ca fiind adevărată."

James Joule (1818-1889)

Este renumit datorită contribuţiei sale în domeniul fizicii, realizând legătura dintre căldură şi mişcarea mecanică; de aceea numele său a fost dat unităţii de măsură a energiei, Joule-ul. Este, de asemenea, autorul Legii lui Joule, cât şi unul dintre întemeietorii ştiinţei termodinamicii, pe atunci o ştiinţă nouă, oferind bazele experimentale ale renumitei Prime Legi a Termodinamicii ( a cărei consecinţă trădează faptul că universul nu s-a putut crea singur).

Joule a fost un creştin a cărui credinţă era binecunoscută. El a simţit o armonie puternică între munca sa şi adevărul descoperit în Biblie. Mulţi colegi de-ai săi, oameni de ştiinţă, i-au împărtăşit punctele de vedere şi nu au îmbrăţişat darwinismul, care, la acea dată, făcea ravagii în Anglia. În consecinţă, în 1864, la Londra, 717 oameni de ştiinţă au semnat un manifest remarcabil intitulat "Declaraţia studenţilor în ştiinţele naturale şi fizice" în care îşi mărturiseau încrederea ce o aveau în integritatea ştiinţifică a Sfintelor Scripturi. Joule credea cu tărie că Dumnezeu este Creatorul şi a afirmat că are următoarele priorităţi: "După cunoaşterea şi împlinirea voii Lui Dumnezeu, următorul meu ţel este să cunosc câte ceva despre atributele Sale - despre înţelepciunea, puterea şi bunătatea Sa - aşa cum sunt ele arătate de lucrarea mâinilor Sale."

Louis Pasteur (1822-1895)

A pus bazele noii ştiinţe a microbiologiei şi bacteriologiei. A inventat vaccinarea, imunizarea şi pasteurizarea, datorită cărora au fost salvate vieţile atâtor oameni. Este autorul Legii biogenezei ce afirmă că viaţa nu poate proveni decât din viaţă, contrazicând ideea, pe atunci la modă, a evoluţiei prin generare spontană.

Pentru Pasteur, nu exista nici o contradicţie între ştiinţă şi creştinism. El a afirmat cu tărie că "ştiinţa îi apropie pe oameni de Dumnezeu". Ca om de ştiinţă remarcabil, el a ajuns la concluzia că pretutindeni există dovezi ale unui "proiect divin" şi a refuzat insinuările haosului. A afirmat: "Cu cât studiez mai mult natura, cu atât sunt mai uimit de lucrarea Creatorului."

William Thomson (Lord Kelvin) (1824-1907)

Este binecunoscut pentru forma riguroasă pe care a dat-o ştiinţei termodinamicii şi pentru formularea primei legi a acesteia (propusă iniţial de Joule) şi a celei de-a doua legi, folosind o terminologie precisă. Ambele legi conferă însă evoluţiei un cadraj neştiinţific. A descoperit scara temperaturii absolute, ale cărei unităţi au primit numele de grade Kelvin, în cinstea sa. A patentat în timpul vieţii sale 70 de invenţii.

Kelvin avea o credinţă puternică în Dumnezeu. El a zis: "Pretutindeni în jurul nostru se află dovezi copleşitoare ale unui proiect divin inteligent şi binevoitor... Concepţia ateistă mi se pare atât de lipsită de sens încât nici nu o pot exprima în cuvinte." Nu a văzut nici un conflict între ştiinţă şi Biblie şi era convins că "în ce priveşte originea vieţii, ştiinţa... susţine în mod cert o putere creativă".

James Clerk Maxwell (1831-1879)

Teoria electromagnetică, al cărei autor este, precum şi ecuaţiile câmpului magnetic, asociate ei, au pavat drumul spre fizica secolului XX. Maxwell a fost un creştin devotat ce a studiat Biblia şi a activat ca prezbiter în biserica sa, având o credinţă şi un zel binecunoscute prietenilor şi colegilor săi din cercurile ştiinţifice. O rugăciune descoperită între notiţele sale, spune: "Dumnezeule Atotputernic, care l-ai creat pe om după chipul Tău şi l-ai făcut un suflet viu ca să Te poată căuta pe Tine şi i-ai dat stăpânire peste creaturile Tale, învaţă-ne să studiem lucrarea mâinilor Tale pentru a supune pământul spre folosinţa noastră şi întăreşte-ne raţiunea pentru slujirea Ta; ca astfel, să primim binecuvântatul Tău Cuvânt, pentru a crede în Cel pe care Tu L-ai trimis, să ne dea cunoştinţa mântuirii şi a iertării păcatelor noastre. Toate acestea Ţi le cerem în Numele aceluiaşi Iisus Hristos, Domnul nostru."

Aceştia sunt doar câţiva dintre marii oameni de ştiinţă cu descoperiri sau invenţii remarcabile care nu au socotit că există absolut nici o contradincţie între credinţa lor în Biblie, drept Cuvânt desăvârşit al lui Dumnezeu, şi geniul lor ştiinţific.

Mai pot fi enumeraţi mulţi alţii, precum Fleming, pionierul electronicii, care a scris: "Există dovezi abundente că Biblia, deşi scrisă de oameni, nu este produsul minţii omeneşti. Ea a fost întotdeauna venerată de nenumăraţi oameni ca fiind cuvintele transmise nouă de către Creatorul universului."
 Lister, care a inventat chirurgia antiseptică, a declarat: "Sunt un om care crede doctrinele fundamentale ale creştinismului." Simpson, care a inventat anestezicele, când a fost întrebat care este cea mai mare descoperire a vieţii sale, a răspuns: "Faptul că L-am găsit pe Mântuitorul." Tot el a spus: "Am o încredere nezdruncinată într-o singură persoană: Iisus Hristos."
 Dalton, care a pus bazele teoriei atomice, a fost un creştin devotat.
Fraţii Wright, care au inventat avionul cu motor, L-au primit amândoi pe Iisus Hristos ca Mântuitor personal în tinereţe şi au refuzat să lucreze în Ziua Domnului chiar şi în perioada în care se aflau într-un punct foarte critic în cursa pentru înregistrarea invenţiei lor.
Nu trebuie să-i uităm nici pe marii oameni de ştiinţă care au fost Babbage (ştiinţa computerelor), von Braun (rachete spaţiale), Euler (calcul matematic), Mendel (genetică), Pascal (probabilitate), Ramsay (chimie)... şi mulţi alţii care au mărturisit lumii întregi, cu îndrăzneală, credinţa lor neezitantă, fără compromisuri.

marți, 29 martie 2011

DIN ZIARUL LUMINA AFLAM CA...NU VOM MAI ASISTA LA SLUJBA DE CITIRE A MOLITFELOR SF VASILE DE ANUL NOU. DE CE?

Nu ma pricep asa ca va rog sa ma luminati: e o practica daunatoare sa se citeasca in noaptea de Anul Nou Molitfele Sf Vasile? Sunt reguli foarte stricte legate de aceasta slujba? Eu am vazut ca se citesc Molitfele si in Moldova,  nu numai in sudul tarii.
danutza
În noaptea trecerii dintre ani, în toate catedralele şi bisericile parohiale din Biserica Ortodoxă Română, slujba se va săvârşi după o rânduială liturgică unitară, care va fi tipărită sub forma unei broşuri de către Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, în şedinţa de lucru din 17 februarie, la propunerea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor.
  •  
Pentru a marca după cuviinţă bucuria duhovnicească a sărbătorii bisericeşti din ziua de 1 ianuarie, una din problemele de pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 17 februarie a fost stabilirea unei rânduieli liturgice unitare în Biserica Ortodoxă Română pentru slujba ce se oficiază în noaptea trecerii dintre ani. În urma dezbaterilor şi având în vedere propunerile Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, s-a apreciat că cea mai potrivită slujbă în noaptea trecerii dintre ani este cea a Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, rânduială liturgică prin excelenţă doxologică, care trebuie urmată de rostirea rugăciunii de mulţumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Te Deum), de rugăciunea de intrare în Noul An (de la slujba Te Deum-ului) şi de intonarea cântării "Apărătoare Doamnă". Slujba va fi însoţită în mod obligatoriu de un cuvânt de învăţătură, în care să se sublinieze importanţa sfinţirii timpului în Hristos Mântuitorul, Împăratul veacurilor.
 
Întrucât în mănăstiri trebuie păstrată în întregime rânduiala săvârşirii celor şapte laude la vremea rostuită, la slujba de la miezul nopţii (Miezonoptică) se vor adăuga Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, rugăciunea de mulţumire (din Liturghier, Molitfelnic sau Cartea de Te Deum) şi rugăciunea de intrare în Noul An (de la slujba Te Deum-ului), urmată de cântarea "Apărătoare Doamnă".
Slujba Te Deum-ului se va săvârşi după Sfânta Liturghie
Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă va supune aprobării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel proiectul de broşură care va cuprinde rânduiala slujbei bisericeşti din noaptea trecerii dintre ani, cu conţinutul aprobat de Sfântul Sinod şi care, în scopul uniformizării acestei rânduieli liturgice, va fi difuzată tuturor unităţilor de cult din eparhiile Patriarhiei Române.
Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este şi începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârşitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Te Deum-ului, aşa cum se procedează la nivel panortodox şi cum prevăd îndrumările tipiconale.
Pentru a se evita excesele străine de duhul credinţei şi al bunei-cuviinţe pastorale, precum şi practicile dăunătoare unităţii liturgice, episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.
În scopul îndrumării clerului din eparhie şi a personalului monahal asupra necesităţii aducerii la îndeplinire şi a respectării prevederilor acestei hotărâri sinodale, se va putea folosi prilejul conferinţelor administrative lunare de la protopopiate şi al sinaxelor stareţilor şi egumenilor de mănăstiri şi schituri din eparhie, precum şi presa scrisă sau alte mijloace audiovizuale bisericeşti centrale şi eparhiale.

DIN NOU GRECII NE DAU LECTIA DEMNITATII SI A CREDINTEI. LA NOI...TACERE...






În Atena 100.000 de greci au protestat timp de patru ore împotriva cardului cetățianului (potrivit celor declarate de Părintele Nektarios Moulatsiotis)

Atena, 27 martie 2011, Pedio Areos şi Piaţa Syntagma:

Un nou protest împotriva actelor de identitate biometrice

Zeci de mii de oameni din multe părţi ale Greciei au răspuns la apelurile Comisiei Panelene a Clericilor şi Laicilor pentru Lupta împotriva Cardului Cetăţeanului şi s-au adunat duminică, 27 martie 2011, în Pedio Areos, după care au mers în marş paşnic către Parlamentul Elen.


Pr. Nektarios Moulatsiotis
Estimările cele mai modeste vorbesc de cel puţin 30.000 de manifestanţi, în timp ce Părintele Nektarios Moulatsiotis, preşedintele acestei Comisii de Luptă împotriva Cardului Cetăţeanului, a anunţat prezenţa a 100.000 de oameni. Importanţă însă nu are atât numărul participanţilor, cât prezenţa dinamică a oamenilor, atât în ​​discursurile ţinute la Pedio Areos, cât şi în marşul către Parlament. Dintre vorbitori trebuie menţionaţi reprezentanţii INKA-ΓΟΚΕ (Ιnstitutul Consumatorilor/Federaţia Generală a Consumatorilor din Grecia, organizaţie membră a Comisiei Europene pentru Sănătatea şi Protecţia Consumatorilor, http://www.inka.gr)[1], experţi în ştiinţele economice care au prezentat riscurile actelor cu cip şi ale îndosarierii datelor personale. Domnul Stathis Adamopoulos, specialist în ştiinţe economice, membru al INKA, a semnalat în discursul său că „în esenţă, cardul va înregistra toate acţiunile individului cu rezultatul că va modifica fundamental sistemul de valori al societăţii noastre”, adică omul va fi supus unei urmări continue, 24 de ore din 24, şi a completat că aceste date care ţin de viaţa privată a omului vor putea fi extrase în orice moment, fapt care va constitui un obstacol major în dezvoltarea personalităţii umane.

În declaraţia făcută Agenţiei Ateniene de Ştiri şi Agenţiei Macedoniene de Ştiri, ΑΠΕ-ΜΠΕ, acelaşi Stathis Adamopoulos susţine că: „chiar dacă toate aceste temeri nu ar fi reale, adevărul este că noul act de identitate care ni se pregăteşte presupune un sistem birocratic complex şi costisitor, care va deveni o importantă sursă de venituri, fapt care, spre exemplu a determinat guvernul australian să renunţe la introducerea lui”.


Părintele Nektarios Moulatsiotis, la rândul său, a subliniat într-una din intervenţiile sale că „acest card al cetăţeanului este în dezacord flagrant cu Constituţia Greciei şi cu Dreptul European”. Reprezentanţii PR.A.O.S. (Iniţiativa Luptătorilor pentru o Conştiinţă Ortodoxă) au analizat în detaliu, atât din perspectivă tehnologică, cât şi religioasă, tema cardului de cetăţean.


Mitropolitul Pireului, Serafim, în numele Bisericii locale a Pireului, a exprimat neliniştea sa profundă faţă de intenţia introducerii cardului cetăţeanului în mesajul transmis manifestanţilor prin reprezentantul său, protopresviterul Hristos Hritodoulou. A subliniat că actuala evoluţie a tehnologiei devine un adevărat blestem pentru om şi instrument al unei dictaturi fără precedent în istoria omenirii. Omul îşi va pierde identitatea în cadrul sistemului de urmărire continuă care se va realiza prin cardul cetăţeanului. S-a menţionat de asemenea că se aşteaptă luarea oficială a poziţie e Sinodului Bisericii Greciei imediat ce guvernul va da publicităţii proiectul de lege privitor la introducerea cardului cetăţeanului, specificându-se că s-a constituit deja o comisie juridico-teologică a Sinodului care investighează toate datele legate de cardul cetăţeanului. În repetate rânduri vorbitorii au invocat trecutul glorios al poporului grec care a fost un promotor al libertăţii umane, prin aceasta îndemnându-i pe contemporani să urmeze exemplul înaintaşilor lor care nu s-au temut să lupte şi să-şi dea viaţa pentru credinţa şi patria lor. S-au făcut referiri la Constantinopolul bizantin, ca simbol al elenismului creştin, şi la 25 martie, una dintre cele două zile naţionale ale Greciei, care marchează începutul revoluţiei de eliberare e grecilor de sub jugul otoman, din 1821, în care Biserica a avut un rol decisiv. În ansamblul lor, discursurile s-au dorit un semnal de alarmă adresat poporului elen şi în acelaşi timp tuturor creştinilor, care se află în pericolul de a-şi pierde libertatea de acţiune şi spirituală prin acest nou sistem de înrobire, „anticreştin, antipopular, antidemocratic, antiuman şi satanic”, după cum a subliniat unul dintre vorbitori, „un sistem pe care Noua Ordine doreşte să îl impună Greciei”.


De asemenea, manifestaţia s-a dorit o avertizare a ocârmuitorilor ţării, care se vădesc a nu fi „nici greci, nici creştini”, ci slujitori ai intereselor Noii Ordini Mondiale. S-a subliniat că guvernanţii nu doresc să prezinte clar ce înseamnă cardul cetăţeanului şi riscurile pe care le presupune, ei se exprimă în mod ambiguu, echivoc, în ce priveşte condiţiile şi implicaţiile introducerii noului sistem de identificare, fapt care dovedeşte o dată în plus caracterul antipopular al măsurii. La sfârşitul discursurilor s-a citit rezoluţia manifestaţiei adoptată de către toţi participanţii. Apoi manifestanţii au pornit în marş paşnic către Parlamentul Grecilor strigând lozinci precum “NU cardului cetăţeanului!”, „Grecia creştinilor Ortodocşi”, „Grecia înseamnă Ortodoxie!”, „Afară masonii din Parlament!” şi cântând imnul naţional şi „Apărătoare Doamnă”. Puternică a fost prezenţa tinerilor care cu vocile lor viguroase au dat un ton diferit marşului. Trebuie să îi felicităm pe aceşti tineri, pentru că mulţi dintre ei s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea evenimentului prin distribuirea de pliante şi postarea de panouri etc. Odată ajunşi în faţa Parlamentului, rezoluţia manifestaţiei a fost înmânată unui reprezentant al Parlamentului. Protestatarii şi-au manifestat dezacordul faţă de măsurile şi atitudinea guvernanţilor şi parlamentarilor în actuală criză economică şi politică şi au afirmat că nu îi consideră reprezentanţi ai poporului elen, tocmai pentru că nu acţionează spre binele material şi spiritual al poporului, ci sunt adevăraţi trădători de neam şi luptători împotriva Bisericii şi a credinţei creştine. Mitropolitul Ieremia al Gortinei şi Megalopoleos a transmis telefonic în direct mesajul său de solidaritate şi de susţinere a cauzei manifestaţiei. Mesaje de solidaritate au fost citite în faţa Parlamentului de reprezentanţi ai unor organizaţii creştine de pe tot cuprinsul Greciei. În sfârşit, trebuie să semnalăm că protestatarii şi-au anunţat intenţia de a organiza şi alte demonstraţii de protest împotriva introducerii cardului cetăţeanului atât în Atena, cât şi în alte oraşe ale Greciei. Părintele Nektarios Moulatsiotis: ”după afirmațiile polițiștilor suntem 150.ooo de oameni„


Traducere: Mihail Ilie.

Surse: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/blog-post_8832.html ; http://aktines.blogspot.com/2011/03/27-2011.html ; http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/03/blog-post_5764.html; http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/03/blog-post_7912.html#more ; http://www.newpost.gr/ellada/item/33411 ; http://www.filoumenos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2704:Megalei%CE%BFdis-i-sygkentrosi-gia-tin-karta-politi-27-Martioy&catid=51:amka-ekam&Itemid=76


sursa: graiulortodox

27 Martie-Sarbatoare nationala ( ar trebui!!!)

Despre Basarabia. Omagiu martirilor. 27 martie 1918 : UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA


CICERONE IONITOIU


NOI, cei ce am cunoscut urgia ocupatiei sovietice, avem datoria sa spulberam minciunile sfruntate ale manipulatorilor de istorie a fostei URSS, nascuta prin crimele din propriul salas, crime pe care le-a savârsit pretutindeni unde i s-a permis sa-si puna cizma. La 26 iunie 1940, justificându-si raptul prin care au reanexat Basarabia rapindu-ne si nordul Bucovinei, sovieticii vorbeau astfel despre actul unionist de la 27 martie 1918, din Chisinau: În anul 1918, România , folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei, a desfacut de la Uniunea Sovietica o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcând prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata în principal de ucraineni. Nici nu se putea o mai mare denaturare a adevarului. Dar când este vorba de propaganda sau de istoriografia sovietica, minciuna este folosita fara scrupul, fara limita, si fara a tine cont de victimele care vor plati mistificarea adevarului istoric. Dimpotriva, pentru ca pe baza acestor mistificari, sa-si justifice genocidul de clasa si de nationalitate din gulagul sovietic. Unde erau rusii când voevozii nostri erau prezenti în istorie, alungând pe dusmani dincolo de Nistru, râu care, dupa traditia populara, fusese pus de Dumnezeu sa fie frontiera între români si polonezi? Trebuie sa le amintim ca erau pe Volga, sub jug tatar ! Unde erau rusii, când toate cetatile - Hotin, Tighina, Cetatea Alba, Chilia - se gaseau construite pe malul drept al Nistrului, de domnii moldoveni, consfintind lupta permanenta de aparare a Românilor împotriva barbarilor ? În jurul Moscovei se gaseau rusii, iar sub Ivan cel Groaznic, devenit primul tar al Rusiei ( 1547-1584), începeau campaniile expansioniste, cucerind hanatele Kazan si Astrahan , trecând la cucerirea Siberiei.


...La 17 mai 1656, Gheorghe Stefan, domnul Moldovei, a încheiat un tratat cu Moscova, prin care se recunostea Nistru drept frontiera de rasarit a tarii.


...La 1667, tarul Alexei anexa Ucraina orientala ...


...La 24 aprile 1711, prin tratatul de la Lutk cu Dimitrie Cantemir, Petru cel Mare recunostea Nistru ca frontiera estica a Moldovei, precizând în art. 11 : Pamânturile Principatului Moldovei, dupa vechea hotarnicie moldoveneasca asupra carora Domnul va avea drept de stapânire [----] se întind pâna la Nistru.


RAPIREA BUCOVINEI


Secolul al XVIII este secolul politicii expansioniste a Austriei si Rusiei, în dorinta lor de a-si împarti " mostenirea" imperiului otoman Rusii anexeaza o parte din Polonia, ocupa Oceakovul ( la varsarea Bugului ) ajungând la Nistru de jos; la a doua împartire a Poloniei ( 1771 ), ocupa Ucraina apuseana, ajungând la Nistrul de sus.


...Prin pacea de la Kuciuc - Kainardgi ( 1774 ) Turcia a vândut Austriei "dulcea Bucovina ", un teritoriu de 178 mile germane cadrate, cu 233 orase si sate, cu muntii cei mai frumosi, cu sesurile cele mai roditoare, în fine, cheia Moldovei, dupa cum marturisea însusi Kaunitz Anton Wentzel ( cancelar al Curtii vieneze ), care aprobase lui Franz Maria Thugut ( ambasador la Constantinopol, rasplatit si cu titlul de baron) sa plateasca târgul murdar cu 15.012 piastri si 20 parale ( platite dragomanului Portii si functionarilor care au participat ).


...La 1 oct. 1774, pentru a se asigura luarea în stapânirea Bucovinei în liniste, Curtea vieneza a dat si generalului rus Rumiantev un " cadou" de 5.000 galbeni cu o tabachera de aur împodobita cu diamante, în schimbul retragerii trupelor rusesti din tinuturile Cernautilor, Sucevei si Câmpulungului. Si atentie! o afirma Karl Marx : Principatele dunarene sânt doua state, state suverane, sub suzeranitatea Portii, careia îi platesc tribut, cu conditia ca Poarta sa le apere de toti dusmanii din afara, oricare ar fi ei, si totodata sa nu se amestece sub nici o forma, în treburile lor interne .Aceasta " protectie" a Portii Otomane, pe de o parte, si tentativele imperiilor rus si austriac de a alunga " turcul" din Peninsula Balcanica, pe de alta parte, (desfasurate pe parcursul unui secol si jumatate!) au însemnat pentru tarile românesti 10 invazii rusesti, una mai devastatoare decât alta.


...1783. Tarina Ecaterina a II-a si Iosif al II-lea au vrut sa împarta imperiul otoman, dar s-au opus Anglia si Franta.Totusi, tarina a profitat de situatie si a ocupat Crimeea.


...1787. Ecaterina a II-a (însotita de suita reprezentantilor Frantei, Austriei, Angliei, carora li s-a alaturat Iosif al II-lea) a organizat o vizita fastuoasa în teritoriile proaspat cotropite, cu punct culminant, în portul Sevastopol. În fata acestei provocari, Turcia închide la Edicule pe ambasadorul rus, ceea ce duce la izbucnitrea unui nou conflict. Consecinta? Teatrul de razboi ?


...În 1789. Moldova si Tara Româneasca sunt ocupate. Si astfel, secolul XIX, în situatii de criza într-o parte sau alta a Europei, cu schimbari de alianta conjuncturale, în care marile imperii îsi urmareau interesele, tarile române sunt, succesiv ,implicate, ocupate ,revendicate.


RAPIREA BASARABIEI


...28 mai 1812. În plina campanie a lui Napoleon contra Rusiei, rusii au încheiat Pacea de la Bucuresti, refuzând sa se mai retraga din Basarabia. Tarul Alexandru I în Manifestul adresat nobilimii ruse, sublinia avantajele: vor gasi pamânturi roditoare, paduri, iazuri abundând de peste, nesfârsite herghelii, cirezi de vite, turme de oi


... Astfel, Rusia, profitând de slabiciunea Turciei - care nu putea ceda ceea ce nu-i apartinea - a smuls din vatra stramoseasca a românilor 45.629, 9 km pâtrati, locuiti de 419.240 români si 30 .000 ruteni; cu 40 de manastiri si schituri, cu 775 biserici în care slujeau 1274 de clerici ( în majoritate români ). ...26 iunie 1812.Tarul Alexandru I promulga statutul special de colonizare pe baza caruia sunt asezati pe teritoriul anexat, cu privilegii speciale: bulgari, gagauzi, germani (din Polonia ocupata sau din Saxonia), evrei (din Galitia), elvetieni (din Vaud), francezi si rusi. ...1813. Incepe politica de rusificare, prin introducerea limbii ruse în administratie, scoli si biserica. Acesta este adevarul despre care Stalin pretindea cu nerusinare, în 1940, ca, în 1918, România profitând de slabiciunea militara a Rusiei , a smuls Basarabia. BASARABENII SUB JUG RUSESC În Europa secolului XIX, dominata de interesele egoiste ale Marilor Puteri pentru problemele balcanice, concretizate prin masurile luate de cele 3 Congrese (Viena, 1815; Paris, 1856; Berlin, 1878), Moldova si Tara Româneasca au reusit, ajutate de ceea ce s-a numit " suflul nationalitatilor", sa obtina retrocedarea a 3 judete din sudul Basarabiei, sa faca Unirea Principatelor ( 1859), sa devina Regat ( 1866) si sa-si obtina independenta (1877 ). Astfel se face ca Basarabia si Bucovina - provincii rupte din trunchiul românesc al Moldovei istorice, devenita parte organica a României moderne - sunt private de dreptul firesc de a-si urma destinul national. Scopul acestei introduceri, este de a demasca barbaria ruseasca si falsul istoriografic ce o justifica, privind teritorii anexate ce nu i-au apartinut niciodata, si subjugarea a 17 nationalitati, de la Prut la Pacific. Scopul acestei introduceri, este de a omagia generatia basarabeana care a luptat pentru a smulge Basarabia din ghearele sistemului colonial rusesc . Lupta a fost grea, si cei ce s-au angajat pe aceasta cale au avut de suferit persecutii, închisori sau serviciul militar în garnizoane militare din Siberia pâna în Pacific.


Acesti " basarabeni-moldoveni " români din tata-n fiu, din veac în veac, au pretuit si cultivat, ca pe o comoara, limba româneasca; au cautat în biblioteci adevarul istoric privind provincia lor; au descoperit constiinta fratietatii de neam, de limba si de istorie cu românii din Regatul României, de peste Prut; au descoperit ilegalitatea tratatului din 1812, prin care Basarabia fusese rapita. Au fost eroii " redesteptarii nationale", cu un program de revendicari nationale; au întemeiat "Partidul National Moldovenesc "; au tiparit " Gazeta Basarabiei "; au organizat congrese si întruniri . Au avut parte de arestari , închisori si deportari. ...În 1902, socotiti " revolutionari separatisti ", unii au fost închisi la Dorpat ( Estonia), altii la Wenden (Lituania ), altii la Arhanghelsc, Mezen, Pinega si Onega . ...În 1904 , la izbucnirea razboiului ruso - japonez, Ion Pelivan a fost trimis pe frontul din Manciuria. Întors de pe front, primea urmatoarea scrisoare de la Alecu Mateevici : Sunt convins, cu toata rusinea la care am ajuns astazi, noi, basarabenii, ne trebuie mai multi oameni de felul dumitale, si atunci Basarabia este scapata de sclavie si poate au dreptate a visa la acel stralucit viitor de aur ce i-au prezis poetul Bolintineanu si care ,desigur, acolo deja se împlineste. Poporul deja se desteapta, soarele renasterii a început sa arunce si asupra românimii basarabene razele sale stralucitoare si învioratoare. ...În 1906, invitat la un congres taranesc tinut la Moscova, Pantelimon Halippa a fost arestat si dus din post în post, timp de 3 luni, peste 1500 km, la Chisinau. ... În 1912, arhiepiscopul Serafim ( trimis de Moscova la Chisinau ), scria într-un Raport : Când am fost trimis la Chisinau mi s-a atras atentia ca preotimea basarabeana are nazuinte separatiste si doreste autocefalia Bisericii Moldovenesti ,si ca în Basarabia s-a întarit în ultimul timp miscarea nationala ce s-a manifestat în dorinta preotimii de a face serviciul divin în limba ei, de a traduce carti de rit si manuale pentru scoli în limba moldoveneasca.


PRIMUL RAZBOI MONDIAL SI ROMÂNIA


Istoria îsi desfasura cursul. Izbucnesc razboaie locale, printre care doua se petrec în Balcani, încheiate cu tratate neacceptate de una sau alta din Marile Puteri. Se perfectau si se desfaceau aliante, în functie de interese: Tripla Alianta,Tripla Întelegere. Începe razboiul mondial cu fazele, amploarea si desfasurarile cunoscute. Românii lupta pe doua fronturi: în exterior, în Antanta, alaturi de Rusia, Anglia si Franta ; în interior, cu defectiunile si sabotarile Rusiei. ... Cu un entuziasm firesc, România a intrat în Transilvania, producând panica Puterilor Centrale, silite sa retraga 18 divizii de la Verdun, ceea ce a dus la victoria Frantei pe Marna. ....Rusii, care asigurau frontul de la Baltica în Bucovina, refuza sa lupte pe frontul din Dobrogea, saboteaza transporturile cu armament care veneau în tranzit prin Vladivostoc si Arhanghelsc, îndreptându-le spre Petrograd si Caucaz sau dând foc la trenuri; ... Românii sunt siliti sa se retraga din Transilvania si sa apere Tara Româneasca de ocupatia germana - fapt ce s-a si întâmplat dupa batalia Bucurestiului ( 2 dec.1916 ) - rusii au refuzat sa lupte pe fronturile românesti. Atât aliatii cât si adversarii, au lasat posteritatii marturii despre tradarea ruseasca. Joffre :


...În timp ce românii se pregateau sa dea pe Arges batalia pentru salvarea Capitalei, rusii nu faceau nimic pentru a-i sustine


.TEZAURUL ROMÂNESC


În fata pericolului, România încheie un Acord cu guvernul rus - sub garantia aliatilor pentru evacuarea tezaurului sau.


Un prim transport, a sosit la Moscova pe 21 decembrie 1916, a fost depus în Sala Armelor din Kremlin, cu semnarea protocolului de predare / primire: 1.378 de lazi (echivalând cu 314.580.456 franci aur) si 2 lazi cu bijuteriile Reginei Maria. Al doilea transport, compus din 350 de lazi, a ajuns la Moscova pe 5 august 1917, a fost depus la "Sudnaya Kassa ", si continea : 188 lazi continând 574.523 lei aur; arhivele BNR ( titluri bancare, depuneri, valori proprietate particulara),în suma de 1.594.336.721 lei aur; 162 lazi din depozitul Casei de Depuneri si Economii (apartinând particularilor, valori, bijuterii, testamente); Arhivele Academiei si Pinacotecii române (în valoare de 7.500.000 lei aur) ale Creditului Funciar Rural, s.a.s.a.


Am mentionat acest episod, deoarece face parte dintr-un litigiu care nu s-a rezolvat nici astazi. ... Autoritatile românesti, populatia civila si armata au fost silite sa se retraga în Moldova, unde se gaseau masati peste o jumatate de milion de rusi, veniti parca la odihna! Ajutorul aliat rusesc, atât de mult sperat, s-a transformat într-o grea si nelinistitoare povara, manifestând fatis intentia de a se instala definitiv. Pe de alta parte, în armata imperiala ruseasca, soldatii din cele peste 17 nationalitati asuprite de rusi, manifestau ostilitati si tendinte greu de stapânit....Basarabeanul Zamfir Arbore, refugiat la Iasi, surprindea aceasta stare de spirit când scria, în 1915


:... 2 milioane de moldoveni sunt suprimati de muscali si nu mai poate fi vorba de o simpla autonomie, ci de libertatea deplina a Basarabiei.


...Basarabeanul Axente Frunza , ajuns profesor la Iasi, tiparea în 1915 brosura "România Mare " spunea cu mâhnire: rusii, în mijlocul unui secol de lumina, ne-au smuls cu carne si sânge o parte din trupul nostru, noua, prietenilor si aliatilor lor de la Plevna.


RAZBOIUL. DETRONAREA TARULUI. GUVERNAREA KERENSKI. BASARABIA SI BASARABENII


La sfârsitul anului 1916 si începutul anului 1917, în Rusia se instala haosul, culminând cu greva generala ( ian.), dizolvarea Dumei ( 11mart.), guvernul provizoriu Kerenski (15 mart.), arestarea tarului Nicolae (16 mart.), într-un cuvânt prabusirea întregului edificiu imperial tarist. În acest context, guvernul provizoriu a anuntat oficialitatile din Basarabia ca nu se mai afla sub autoritatea tarului, si de acum se vor bucura de libertate.


...La 19- 20 martie 1917, Congresul Cooperativelor din Basarabia, tinut la Chisinau, adopta o Rezolutie în care cerea: autonomie administrativa, economica si culturala; folosirea limbii române si convocarea unei Adunari Legislative.


...La o saptamâna de la alungarea tarului, pe 22 martie 1917, ziarul " Cuvântul Moldovenesc " din Chisinau îndemna moldovenii sa ia exemplul Lituaniei si sa ceara autonomia nationala....Pe 24 martie 1917, se constituia Partidul National Moldovenesc.


...La 2 aprilie 1917, aparea Chemarea pentru Congresul preotilor. În "Cuvântul Moldovenesc" preotul Andrei Murafa spunea: Sa traesti pamânt scump al Moldovei, în care, în vechime, faceai la vecinii tai din rasarit, bine, cu oameni luminati. Tu, care le-ai dat lor pe Antioh Cantemir si Petru Movila, dupa ce te-ai lipit de dânsii, pe cuvânt ca vor sa te apere de turci, te-au izbit de un veac de temnita. Auzi, tu, strigatul prin orasele si satele tale ? Traiasca Moldova, traiasca maica noastra ! ...La 16 aprilie 1917, Partidul National Moldovenesc îsi publica Programul : -confirmarea libertatilor civice si nationale, atât pentru moldovenii din Basarabia, cât si pentru cei de la rasarit de Nistru; -o noua Constitutie ruseasca care sa consacre o larga autonomie pentru Basarabia ; -limba româna în administratie, -justitie si învatamânt; -interzicerea colonizarilor; -dreptul basarabenilor de a face armata doar în Basarabia; -împroprietarirea taranilor cu pamânt. ...La 1 mai 1917, soldati bolsevici rusi, aflati la Iasi, au organizat o manifestatie în cadrul careia au cerut alungarea regelui Ferdinand si proclamarea republicii democrate. Dupa " modelul" prin care fusese transportat Lenin în Rusia, cu ajutor german, ca sa conduca revolutia bolsevica ( legendarul vagonul blindat ! ), razvratitii din Iasi , l-au eliberat pe Cristian Rakovski ( revolutionar bulgar, transferat din Bucuresti, cu domiciliul fortat ), l-au urcat pe o locomotiva si l-au dus la Odesa. Devenit intim lui Lenin si Trotki, acesta va fi trimis ca reprezentant al Kremlinului la Budapesta, unde, împreuna cu Bella Kuhn, vor provoca si conduce revolutia bolsevica din Ungaria ( 1918/ 1919 ).


...La 18 iulie 1917, când se parea ca în Basarabia lucrurile s-au îndreptat pe un fagas bun, ca toate organizatiile - taranesti, cooperatiste, studentesti, militare, clericale - se pusesera de acord cu autonomia, limba româna, alfabetul latin, împroprietarirea - au aparut pretentiile separatistilor ucraineni, care si-au ales un guvern provizoriu si au anuntat ca teritoriul Ucrainei se întinde din Caucaz pâna la Carpati, iar Basarabia face parte din el.


...La 20 iulie 1917 Congresul soldatilor basarabeni din armata rusa, ce se desfasura la Odesa, a protestat vehement. Comitetul Central Cetatenesc, prezidat de locotenentul Gherman Pintea, a hotarât convocarea la Chisinau a unui Sfat al Tarii, care sa pregateasca autonomia Nationala a Basarabiei. Comitetul Militar Moldovenesc a trimis o delegatie condusa de Vladimir Cristi care a reusit sa vorbeasca cu Kerenski si alti ministri, reusind sa împiedice anexarea Basarabiei la Ucraina. ...La 22 iulie 1917, mult asteptata ofensiva româno-rusa a început la Marasti, fortând pe nemti sa se retraga în debandada. Dar, în timpul urmaririi dusmanului, în dimineata de 25 iulie, a sosit ordinul lui Kerenski de suspendare a luptelor pe tot frontul. ...La 29 iulie 1917, rusii au început si retragerea din Bucovina. Consiliul militarilor basarabeni de pe frontul românesc, au tinut un congres la Chisinau, la care Teodor Herta a prezentat drepturile istorice ale Basarabiei, subliniind ca în timpul rapirii acestei provincii românesti de catre Rusia( 1812 ), nu conta decât o singura natiune: moldovenii. Ceilalti - ucraineni, bulgari, nemti - au fost adusi mai târziu, fiind fie refugiati, fie colonizati. Basarabia - spunea el - n-a apartinut niciodata Ucrainei, aceasta pretentie fiind o prostie, recunoscuta chiar si de Micevic (reprezentantul ucrainenilor din Basarabia). ... La 6-7 august 1917 s-a produs victoria trupelor românesti din " triunghiul mortii" de la Marasesti, dar si tradarea ruseasca a generalului rus Rogoza. Debandada intrase în trupele ruse, grupuri bolsevizate cutreierau regiunea, terorizând populatia


....Pe 2 sept. 1917, un asemenea grup de bolsevici, au asasinat la Chisinau pe liderii basarabeni, printre care si pe preotul Murafa si Hodorogea. 21 - 27 sept.1917, la Kiev, se desfasoara Congresul tuturor natiunilor din Rusia. Prof Teodor Iancu - delegat al Partidului National Moldovenesc - a aparat cu tarie cauza moldovenilor, afirmând ca de fapt, ei sunt români, si ca, daca chestiunea lor, nu se va rezolva corect, în regiune va fi " o noua Alsacie si Lorena " RAZBOIUL. REVOLUTIA BOLSEVICA. REPUBLICA DEMOCRATICA FEDERATIVA MOLDOVENEASCA


...La 7 oct. 1917, s-a întors Lenin din Finlanda, unde se refugiase, si a pregatit lovitura armata care a transformat Rusia, de la un regim autocrat, la un regim si mai sângeros, care va îngrozi omenirea.


...Pe 7 noiembrie 1917, va încredinta puterea " muncitorilor si taranilor", unui Comitet al comisarilor.


...Pe 15 nov. 1917, Lenin si Dugasvili ( comisar pentru nationalitati ) au anuntat prima masura si prima minciuna în " Decretul pentru nationalitati"


:... egalitatea si suveranitatea popoarelor din Rusia, dreptul popoarelor de a dispune liber de soarta lor, inclusiv acela de a se separa si a forma state independente. ...La 27 nov.1917,Trotky anunta începerea tratativelor pentru armistitiu.


...La 3 dec.1917, generalul Scerbacev (comandantul armatei rusesti), a anuntat pe regele Ferdinand ca începe discutiile cu g-ral Mackenzen pentru armistitiu. România, având legaturile taiate cu aliatii, încheie armistitiul militar (9 dec.1917).Basarabenii continuau sa mearga pe fagasul dorit. În toamna anului 1917, a aparut primul Abecedar cu litere latine, Cartea de Citire si Matematica. La Odesa, capitanul Catelli preda cursuri de limba româna, la Universitatea rusa, sub pretextul ca pregateste translatori. ...La 21 noiembrie 1917, la Chisinau, s-a desfasurat Sfatul Tarii, care a proclamat Republica Democratica Federativa Moldoveneasca (2 decembrie), într-o sala decorata cu drapele românesti, delegatii purtând cocarde tricolore. În discursul tinut la deschiderea adunarii, Ion Pelivan spunea : În anul 1812, noi am fost rupti din trupul Moldovei si anexati la statul rus.


Conducatorii poporului de atunci s-au îngrozit , fiindca, cu toate ca Moldova se gasea sub protectorat turc, ea era libera. Este drept, turcii luau a zecea parte din munca poporului, dar turcul era cinstit: el ne prada, dar nu-si baga cizma în sufletul nostru.Turcul ne dadea voie sa ne rugam lui Dumnezeuîn limba noastra ...ne-au lasat scoala în forma în care am mostenit-o de la bunici, cu predarea în limba natala; el nu ne învata sa vorbim turceste ... Si sa nu uitam ca daca noi, moldovenii, am fi uitat limba noastra, noi am fi fost stersi de pe pamânt. ...Pe 6 dec.1917, s-a ales primul guvern consfintit de Sfatul Tarii : --Ion Inculet - presedintele Sfatului Tarii --Ion Pelivan - Externe --Vladimir Cristi - Interne --col.T.Cojocaru - Razboi --Pan Erhan - Agricultura --Nic.Codreanu -Comunicatii --T.Iancu - Finante --Stefan Ciobanu - Învatamânt --V. Podvinski - Control --M.Savencu - Justitie --B.Grinfeld - Industrie si Comert .


RAZBOIUL CIVIL . BASARABIA : CONFRUTAREA CU ANARHIA SI TEROAREA


Datorita dezertarilor din armata rusa, anarhia s-a instaurat în toate judetele Basarabiei. Depozitele de aprovizionare ale armatei de la Leova ( jud.Cahul ) erau amenintate cu devastarea.Sfatul Tarii a cerut interventia generalului rus Scerbacev, care avea cartierul general la Iasi, dar nimeni nu-l mai asculta.Trupele românesti trimise, au fost coplesite de numarul mare al soldatilor bolsevizati.Dupa încheierea armistitiului rus ( 20 dec.1917 ) Aliatii au hotarât sa instaureze ordinea. Frantei i-a revenit Basarabia si Crimeea. Sfatul Tarii ceruse ajutor pentru pacificarea Basarabiei, atât guvernului român cât si reprezentantilor Antantei ( generalul Berthelot si contele Sainte Aulaire ) dar diviziile puse la dipozitie ( sârba si ceha ) au fost blocate pe drum de armata rosie. Bolsevicii constituisera la Socola ( Iasi ) un centru de agitatie condus de Roschal, un anarhist notoriu, care avea misiunea sa-l asasineze pe generalul Scerbacev, sa alunge pe regele Ferdinand si sa instaureze un regim bolsevic în România. Asasinii au fost dezarmati în biroul generalului rus, si, la cererea acestuia, cuibul terorist de la Socola a fost arestat . La 23 dec.1917, la cererea misiunilor aliate, guvernul român a încercuit insurgentii, i-au scos din vagoane si baracamente, i-a urcat într-un tren, si i-a expediat dincolo de Nistru. ...Trupele bolsevizate care paraseau frontul, încercau sa se stabileasca în Basarabia, devastând totul în cale, ocupând posta, telegraful, garile si instaurând legea martiala la Chisinau,Tighina si Balti. L-au asasinat pe deputatul Fala, pe altii i-au arestat, si au suspendat sedintele Sfatului Tarii. ...Aceste bande au arestat membrii Comisiei Interaliate de Aprovizionare a frontului românesc, i-au jefuit de cele 2 milioane de ruble si i-au trimis ca ostatici la Odessa . La Odessa, cu consimtamântul lui Lenin, se crease un comitet bolsevic, zis de actiune " Social-Democrata", condus de Cristian Racovski si M.G.Bujor. Acestia au constituit si un Comitet Militar ( 10 ian.1918 ) în scopul rasturnarii regimului din România . Aceasta era situatia la începutul anului 1918. ...La 6 ianuarie 1918, Sfatul Tarii a hotarât sa trimita o delegatie, condusa de Ion Inculet, la Conferinta de la Brest-Litovsk, pentru a contracara pretentiile ucrainene asupra Moldovei. ...La 18 ian.1918, guvernul de la Chisinau, a hotarât sa trimita o noua cerere de ajutor guvernului român, aflat la Iasi, pentru a cere interventia armatei române. ...Pe 19 ian. bolsevicii au atacat un tren românesc militar în gara Cornesti ( între Ungheni si Chisinau ), au facut prizonier pe g-ralul Nekrasov si un colonel, i-au împuscat si le-au taiat cadravele în bucati; incidente similare s-au petrecut în gara Straseni. Chisinaul era sub soc. ...Bolsevicii i-au obligat pe Inculet si Erhan sa trimita telegrame de protest la Iasi, contra intrarii trupelor române pe teritoriul Basarabiei. ...La 23 ian.1918, în cadrul Comitetului Sovietelor (Petrograd ), Trotky a declarat ca Sovietele vor acorda tot sprijinul lui Rakovski (care s-a prezentat ca reprezentant al social-democratilor români!) pentru rasturnarea regimului din România. În aceeasi zi, la sfatul Aliatilor, guvernul român hotaraste sa trimita trupe în Basarabia, sub comanda generalului Brosteanu, secondat de Ion Pelivan, din partea Sfatului Tarii. ...La 25 ianuarie 1918, avangarda româneasca a avansat rapid, astfel incit, în gara Calarasi, bolsevicii înghesuiti într-un tren, au fugit în mare viteza spre Nistru, lasând drum deschis trupelor românesti, care au intrat în Chisinau cu muzica si drapele. Acesta este adevarul despre "interventia sub baionete" a armatei române. Si daca pentru revolutia bolsevica a lui Bella Kuhn din Ungaria, în care armata româna a avut rolul hotarâtor, adevarul istoric a fost în mare parte restabilit , despre aceasta " interventie", într-un teritoriu românesc, la chemarea autoritatii de drept din Basarabia, tacerea, minciuna si rastalmacirea s-au permanentizat pâna în zilele noastre.


ROMÂNIA ÎNTRE DOUA ULTIMATUM- URI. BASARABIA - REPUBLICA INDEPENDENTA


...La 2 febr.1918, bolsevicii intra în Kiev si aresteaza Misiunea militara româna condusa de generalul Coanda. ...În noaptea de 5/ 6 febr.1918, desi erau amenitati atât de ucraineni, cât si de bolsevici, deputatii basarabeni îsi pastreza sângele rece si proclama în unanimitate independenta Republicii Moldova


....România a fost prinsa între doua ultimatum-uri: unul din partea lui Mackenzen, care cerea ca în 4 zile guvernul român sa înceapa discutiile pentru pace ( 6 febr.1918 ) altul din partea bolsevicilor de la Odessa, care cereau evacurea Basarabiei ( 16 febr.1918). Tergiversarea rusilor de a încheia pacea, îi face pe germani sa reia luptele ( 18 febr.). Lenin trimite imediat o telegrama, propunând semnarea imediata a pacii.


...La 24 ianuarie 1918, ziua unirii Moldovei cu Muntenia, "Comitetul National al Studentilor moldoveni din Basarabia" lansa Chemarea catre tineretul studios : De 106 ani, Basarabia a fost rupta de la sânul mamei noastre Moldova, si data pe mâna strainilor care ne-au asuprit si ne-au batjocorit cum au vrut, luându-ne orice drept la viata nationala si omeneasca. Noi, sub stapânirea ruseasca n-am avut scoala, n-am avut biserica, n-am avut limba, n-am avut nimic din ceea ce trebuie unui popor ca sa poata înainta .


NOI VREM O ROMÂNIE A TUTUROR ROMÂNILOR


....La 28 febr.1918 Trosky semneaza Pacea de la Brest -Litovsk, prin care rusii cedeaza Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, si retragerea trupelor din Ucraina ( pe care nemtii o ocupa imediat ). ...La 5 martie 1918, România semneaza preliminariile Pacii de la Buftea, care continea conditii foarte grele. În problema Basarabiei, Puterile Centrale au acceptat punctul de vedere românesc, urmând ca Ion Inculet si Daniel Ciugureanu sa fie invitati la semnarea Pacii de la Bucuresti. 27 MARTIE 1918 : BASARABIA SE UNESTE CU MAMA SA , ROMÂNIA


Sosise timpul unirii. ... Judetul Balti a fost primul care a actionat. Pe 3 martie 1918, Consiliul judetean, dupa ce a aratat suferinta celor 106 de ani de când moldovenii au fost rapiti din trupul Moldovei, si pâna când Dumnezeu s-a îndurat sa-i elibereze de sub tirania rusa, dupa ce a multumit României care a acordat ajutorul fratesc, alungând pericolul bolsevic, restabilind ordinea si linistirea, afirma:tinând seama ca suntem neputiinciosi pentru a ne apara si guverna noi însine, fara riscul de a recadea sub dominatie straina, care ne-ar duce înca odata la sclavie, în numele judetului Balti, ne exprimam dorinta de a ne uni cu România, patria mama, pentru a împarti frateste bucuriile si necazurile, ca pe timpul Moldovei lui Stefan cel Mare.Aceasta hotarâre ferma si sfânta, va fi de urgenta înaintata Sfatului Tarii de la Chisinau, pentru ca, ascultând dorinta noastra, sa proclame de urgenta, în numele întregii tari, unirea sfânta si pe vecie a Basarabiei cu România, care ne va garanta, ca o adevarata mama, drepturile pe care poporul nostru le-a câstigat dupa revolutia din anul 1917. ...Pe 13 martie 1918, o alta hotarâre asemanatoare a fost înaintata Sfatului Tarii de la Chisinau, de locuitorii judetului Soroca. Au urmat si altele. În situatia complicata creata de existenta, deliberat confuza si de asteptare, a doua guverne românesti, unul "antantist", la Iasi, altul " filo -german", la Bucuresti, delegatia Sfatului Tarii, formata din Ion Inculet, Pantelimon Halippa si Daniil Ciugureanu, au plecat mai întâi la Iasi, pentru a discuta cu reprezentantii Antantei si cu membrii guvernului românesc " antantist" de la Iasi. ...Pe 21 martie, reprezentantul Italei, Fasciotti, a dat un raspuns vag ( în doi peri ) ; reprezentantul Angliei, Barclay, a declarat ca tara sa nu va crea dificultati; reprezentantul SUA, Vopicka, le-a spus ca este pentru unire ; reprezentantul Frantei, Saint -Aulaire, i-a primit calduros si le-a spus: faceti Unirea cât mai repede posibil. Nu se va gasi nimeni la aliati, care sa nu sustina acest început de realizare al României Mari ... este perfect în vederile presedintelui Frantei, Georges Clemanceau. Delegatia basarabeana a avut apoi discutii si cu guvernul Marghiloman de la Bucuresti, (guvernul pacii de la Buftea-Bucuresti ), care a promis ca va respecta reforma agrara si regimul administrativ din Basarabia, iar deputatii din Sfatul Tarii vor intra în componenta Parlamentului român. ...În dimineata de 26 martie, a sosit la Chisinau, atât o delegatie a guvernului român de la Iasi, cât si a celui de la Bucuresti. Pe 27 martie, în Sfatul Tarii, invitat la tribuna, Marghiloman a spus : Noi, cu totii, am hotarât asupra acestui act important si socotim ca prelungirea dezbaterilor si amânarea ar fi daunatoare. Timpul vorbelor s-a terminat, acum a sosit ora hotarârilor. Reprezentantii guvernului român se vor retrage din aceasta sala, pentru ca, în lipsa noastra, sa puteti decide fara a pierde timpul. Sper ca dezbaterile vor fi calauzite de interesele poporului român. În timp ce delegatia guvernului român parasea sala, Constantin Stere (basarabean stabilit în Vechiul Regat ), invitat la tribuna, a rostit un discurs, pe masura acelui ceas istoric hotarâtor: Sunt mândru si onorat ca mi-ati oferit ocazia de a lupta pentru drepturile si libertatile Basarabiei, al carei fiu sunt. Închis în temnitele siberiene de tiran, revin pe pamântul tarii mele natale sub lumina libertatii , pe care ati câstigat-o cu sângele vostru. Suntem astazi aici pentru a lua o hotarâre istorica, care cere o judecata serioasa si cinstita. Într-o viata omeneasca, ca în lunga existenta a popoarelor, nu sunt multe ocazii ca acestea. Vointa de fier a istoriei v-a pus pe umeri aceata responsabilitate, pe care n-o puteti ocoli. Nimeni altul decât voi nu are dreptul si posibilitatea sa vorbeasca în numele Basarabiei. Voi sunteti chemati sa dezbateti acest elementar proces din viata popoarelor, care, dupa ce au darâmat o Bastilie, au creat o alta viata.Revolutia este aceea care ne-a adus aici. Ati aprins pe aceste locuri o torta care a ars toate diplomele feudale, care a anulat toate privilegiile de clasa, si ne uneste într-o natiune singura [----] Astazi noi proclamam drepturile noastre ca natiune suverana. Stere s-a adresat apoi în limba rusa, reprezentantilor minoritatilor: În acest moment istoric care ne obliga sa ne înaltam la nivelul problemelor pe care destinul le-a pus pe umerii nostri, eu ma adresez acelora care, pâna ieri, erau stapâni aici. Eu ma adresez voua ca oameni liberi. Înteleg ca unii dintre voi n-ati fi dorit sa vedeti aceasta zi; dar va rog sa va ridicati la înaltimea datoriei de cetateni . [--------------]Un reprezentant al unei minoritati, un rus, mi-a afirmat ca, daca Basarabia se alipeste la România, toti intelectualii rusi vor parasi tara. Ma asteptam la aceasta opinie. Gândurile unui om al carui legaturi cu aceasta tara sunt asa de slabe, nu pot sa fi aproape de cele ale populatiei autohone. Caci noi, românii, nu am intrat aici prin usa din spate, noi ne-am nascut aici. Pe acest pamânt s-au dospit diverse elemente din care s-a nascut natiunea româna. Noi nu avem nici un loc unde sa plecam, si nimeni nu are dreptul sa ne goneasca din propria noastra tara. [----------------] Daca democratia voastra este sincera, voi nu aveti decât un drum de urmat. Acei care au venit la noi prin forta baionetelor si sunt acum acceptati ca cetateni, n-au dreptul sa bareze dreptul nostru. Nu uitati ca nu este vorba numai de o justitie nationala, dar, în aceeasi masura, si de o dreptate sociala.Apoi, adresându-se din nou moldovenilor, Stere le-a spus: Va rog sa tineti seama ca problema nu priveste numai destinele noastre, dar, în egala masura, si pe acelea ale copiilor nostri. Presupunând ca ati respinge dreptul la fericirea copiilor vostri si a nepotilor vostri, v-ar ierta ei ? Nici o îndoiala nu trebuie sa umbreasca gândurile pe drumul vostru. Într-o perioada tulbure, în mijlocul întâmplarilor care au provocat natiunii noastre terbile suferinte, multe greseli s-au comis, multe pacate s-au facut. Dar cel mai mare pacat s-ar face astazi, daca ati permite ca lucrarea sa ramâna fara rezultat, pentru ca multe generatii vor mai trece pâna se va mai ivi un astfel de moment asa de favorabil. Fac apel la constiinta voastra în favoarea copiilor si nepotilor vostri si va rog calduros sa va îndepliniti datoria fara a privi nici la dreapta, nici la stânga, dar numai la spre viitorul si destinul celor ce vor urma, fiindca numai astfel istoria va va ierta de greselile voastre din trecut.S-au rostit si alte cuvântari solemne, unele entuziaste, altele preocupate de un viitor greu de anticipat în conditiile tulburi de atunci, altele - trebuie sa o spunem - cu rezerve. Dezbatuta si redactata în subcomisii, Hotarârea de unire a fost citita în plenul Sfatului Tarii si votata. "ÎN NUMELE POPORULUI BASARABIEI, SFATUL TARII, REPUBLICA DEMOCRATICA MOLDOVENEASCA, ÎN HOTARELE EI DINTRE PRUT, NISTRU, DUNARE, MAREA NEAGRA SI VECHILE GRANITE CU AUSTRIA, RUPTA DE RUSIA ACUM O SUTA SI MAI BINE DE ANI DIN TRUPUL VECHII MOLDOVE, ÎN PUTEREA DREPTULUI ISTORIC SI DREPTULUI DE NEAM, PE BAZA PRINCIPIULUI CA NOROADELE SINGURE SA-SI HOTARASCA SOARTA LOR, DE AZI ÎNAINTE SI PENTRU TOTDEAUNA, SE UNESTE CU MAMA SA, ROMÂNIA."


Rezultatul votului : 87 pentru , 36 abtineri , 3 contra .


A doua zi, pe 28 martie, o delegatie a Sfatlui Tarii a plecat la Iasi, pentru a prezenta Regelui Ferdinand, Actul Unirii. Astfel, pe cale democratica, prin vot secret, în virtutea drepturilor istorice si de neam, moldovenii - basarabeni si-au rearticulat organic destinul de cel al fratilor din România. Primind hotarârea, Regele Ferdinand se adresa Sfatului Tarii, autentic parlament al basarabenilor, cu urmatoarele cuvinte : Basarabia a fost prima provincie româneasca înstrainata, care a cerut unirea cu România, printr-un act eroic, de jertfa si de curaj. Sa se stie si sa se pretuiasca faptul ca acest act s-a petrecut neconditionat, când soarta razboiului înca nu era decisa, luptele continuând pe diverse fronturi; când harta Europei centrale si rasaritene erau în plin proces de delimitare; când se definitivau fruntariile tarilor succesorale din defunctele imperii; când în statele abia eliberate, izbucneau convulsiuni bolsevice, de care Kremlinul Rosu nu a fost strain. România, la momentul potrivit, a reintrat în razboi, onorându-si angajamentele fata de aliati, contribuind la înfrângerea adversarilor si la crearea conditiilor propice pentru ca si celelate provincii subjugate : Bucovina si Transilvania sa-si poata hotârî soarta. Basarabenii s-au alaturat acestor eforturi de refacere si consolidare a lumii românesti postbelice. Reprezentantii Basarabiei au fost delegati la Conferinta de Pace si în alte foruri internationale, precum si în toate înaltele magistraturi ale României - ca deputati, senatori, ministri - aducându-si contributia la consolidarea statului national unitar. PROVOCARI URSS


Chiar înainte de încheierea pacii, Moscova a încercat sa "exporte " anarhia bolsevica în Ungaria, trimitând fonduri si pe teroristul Bella Kuhn ( sprijinit ca " diplomat" de Cristian Rakovski, deveniti "revolutionari de profesie." ). Se stie ca acea " revolutie" a fost stopata de armata româna, care, în felul acesta, a salvgardat unirea Transilavaniei si a oprit asaltul bolsevic spre vestul Europei. (Cât despre cei doi "revolutionari ", conform tacticii staliniste, au fost asasinati de proprii tovarasi, dupa ce-si facusera datoriile internationaliste)


....La 12 octombrie 1924, sovieticii au constituit, între Nistru si Bug, Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - Transnistria de trista faima - cu scopul de a provoca tensiuni si destabilizari la granita rasariteana a României. Românii care locuiau în Transnistria, au fost supusi unor persecutii cumplite, fiind omorâti cu zecile de mii, în timpul foametei si în "razboiul" împotriva taranilor, din timpul colectivizarii. Nimeni nu i-a mai putut ajuta.


Un graitor exemplu: numai în 1931 /1932, au fost împuscate 1.110 de persoane care încercasera sa treaca Nistru, fugind de teroarea comunista. Zeci de incursiuni, de comandouri, de infiltrari, de ciocniri, de contrabanda si provocari, la frontiera de pe Nistru. Acompaniate de o propaganda internationala anti-româneasca, dusa prin sectiunile comuniste ale Kominternului în toate tarile lumii. În propaganda si istoriografia comunista, pe lânga alte falsificari grosolane ale istoriei, s-a pus pe seama României si eticheta de " jandarm al Europei ".Poate a venit vremea sa transformam aceasta porecla în renume. Nu avem de ce sa ne rusinam ca am constituit, între 1919 -1939, fie si numai 20 de ani, zidul de aparare al Europei de urgia comunista.Dar nu avem voie nici sa uitam cum a fost rasplatita aceasta straja de civilizatie.


O NOUA RAPIRE A BASARABIEI Pentru ca va veni acel 23 august 1939, când Stalin si Hitler vor face târgul cu reanexarea Basarabiei si a partii de nord a Bucovinei; Pentru ca va veni acel ultimat-um, din 26 iunie 1940, când se motivau anexiunile prin acele falsuri istorice flagrante; Pentru ca va veni 23 august 1944 ; Pentru ca vor veni cei peste 40 de ani de dictatura comunista, în care unionistii din 1918, basarabeni, bucovineni si ardeleni si clasa politica din Vechiul Regat - fauritorii României Mari - si-au gasit sfârsitul în gulagul sovietic sau în puscariile românesti. ... Pregatind semnarea armistitiului în 1944, la Moscova, Lucretiu Patrascanu îi explica lui AI.Vâsinschi ( prim loctiitorul ministrului de Externe Molotov ) ca Maniu si Bratianu se situiaza pe pozitii ostile Uniunii Sovietice, încercând sa împiedice semnarea armistitiului, deoarece, printre altele, ei ramân adversari ai apartenentei Basarabiei la Uniunea Sovietica. În sedinta Consiliului de Ministri din 15 sept.1944, când Patrascanu îl învinuia pe Iuliu Maniu de tergiversare si taraganare, Iuliu Maniu îi raspundea: Într-un singur caz, da, într-o singura chestiune. Domnii comunisti au venit la mine, la un moment dat, sa-mi propuna un fel de întelegere patriotica, si atunci nu s-a facut din cauza mea, recunosc. Pentru ce ? Pentru ca eu insistam la d-lor ca, între tintele acestui bloc patriotic sa fie pusa si chestiunea Basarabiei si Bucovinei, si am insistat pe acest lucru si am spus ca nu este posibil ca noi sa inauguram o actiune de stat care nu ar avea între tintele sale câstigarea Basarabiei si Bucovinei. Dumnealor nu au vrut acest lucru si de aceea nu s-a facut. Nu ne putem face vinovati ca ne dezinteresam de fratii cu un sânge cu noi pe care vitregia soartei, la un moment dat, i-a despartit de noi. Ce s-a întâmplat ? În acest corp al armistitiului nu se vorbeste nimic despre Basarabia si Bucovina, decât ca ramân în posesia Rusiei. [-----------] Acum, în ceea ce priveste Basarabia si Bucovina, suntem o tara învinsa, ni s-au impus anumite conditiuni de armistitiu, si nu avem ce face si ne supunem, pentru ca suntem într-o situatie silita. A fost punctul cel mai dureros acela în care se spune ca hotarul României este acela fixat în 1940, prin hotarârea regelui Carol si a d-lui Tatarascu .Ori se stie ca, în 1940, în raspunsul la ultimatum-ul sovietic, guvernul României a raspuns fara echivoc ca se vede silit sa accepte, nici vorba nu a fixat el hotarele ! Este însa foarte dureros ca, si în Tratatul de la Paris din 1947, s-a pastrat aceeasi falsa afirmatie. Maniu însa mai ridica o problema grava : Alta este chestiunea românilor din Basarabia. Daca vor începe a urmari, a închide si aresta pe românii de acolo, care au votat în 1918 unirea Basarabiei cu noi, atunci noi cu ce constiinta primim acest lucru ? Natiunea româna si statul român au ajuns în situatii foarte grele în trecut, dar conducatorii au stiut sa gaseasca accentele trebuitoare si în acele momente grele si triste. Ion Bratianu si M.Kogalniceanu s-au supus, dar au protestat dupa Conventia de la Berlin. Noi nu putem protesta acum fiindca acum tratam un armistitiu. Trebuie însa sa se stie ca sufletul nostru sângereaza si, în al doilea rând, ca avem constiinta vie ca trebuie sa ne îngrijim de fratii nostri din Basarabia si Bucovina, fiind ca am fost colegi de Parlament cu Halippa, cu Pelivan, si nu ne vine bine sa vedem ca sunt aruncati în închisori sau loviti pentru ce au facut acum 25 de ani. Dincolo de Prut s-a instalat iadul, represaliile, arestarile, crimele si deportarile în cele 500 de colonii de munca fortata si alte 60 de complexe penitenciare , în care se gaseau circa 2.750.000 de detinuti, în anul mortii lui Stalin. Deportarile moldovenilor - basarabeni s-au facut de la copiii de tâta, pâna la batrânii de peste 80 de ani, dusi în regiuni de pe tot cuprinsul Rusiei asiatice: Kurgan, Komi, Kolâma, Obi,Kemerova, Krasnoiarsk, Kazahstan , Norâlsk, Novosibirsk, Irkutsk, Tiumen ,Tomsk, Buret - Mongola. Deportarile s-au facut valuri dupa valuri si an dupa an, începând din 1945. În 1946 - au fost deportati 15.500; în 1947 - 21.707; în 1949 - 35.000. Din cauza foametei din 1946/ 1947, au murit cca 200.000. La 17 febr. 1950, se aflau deportati 94.792 moldoveni, iar dupa amnistia din 1960, se mai aflau în deportare 60.000. Dincoace de Prut, în România ocupata, din 1945, basarabenii refugiati în România nu au putut fi salvati, si cca 62 .000 au fost dusi în Siberia. Peste 100 de basarabeni s-au sinucis. La un an dupa semnarea Tratatului de pace de la Paris, pe 4 februarie 1948, dupa pierderea Basarabiei si Bucovinei, dupa pierderea tezaurului, dupa tragedia umana suportata de basarabeni si bucovineni, Ana Pauker (colonel sovietic si ministru de Externe al României) semna la Moscova un Protocol, în completarea Tratatului, prin care se specifica ca Insula Serpilor intra în componenta URSS, iar pe 23 mai 1948, un " Proces -verbal" în care se mai spunea o minciuna patenta: Insula Serpilor, care în trecut a apartinut Rusiei, se restituie URSS. MARTIRI :


Sa-i pomenim pe acesti martiri care au trecut prin închisorile tariste, pâna la 1918, iar dupa 1940 si dupa 1944, multi au disparut fara urma, prin lagarele de exterminare comuniste ale URSS-ului sau ale României comuniste. Sa-i cinstim amintindu-le faptele, sa-i pomenim cautându-le mormintele în gulagurile sovietice sau românesti comuniste, sa-i depistam din dosarele KGB sau ale Securitatii românesti. Si daca nu le gasim numele si mormintele (ca la cei la care eu am pus semnul întrebarii) ei merita sa le ridicam un cenotaf de neuitare .


ALEXANDRU BALTAG, preot, arestat la 31 aug.1940, mort în 7 aug. 1941, în închisoarea din orasul Kazan.


VLADIMIR BODESCU, arestat la 10 aug. 1940, mort la 28 nov.1941, în închisoarea din Republica Autonoma Tatara.


STEFAN BODNARIUC, arestat la 22 iul 1940, mort la 22 aug.1941 , în închisoarea din orasul Razna, Federatia Rusa.


CONSTANTIN BIVOL, arestat pe 25 iul.1940, mort la 7 aug.1941, în închisoarea Cistopol din Republica Autonoma Tatara.


EMANOIL CATELLI, maior al armatei moldovenesti din Odesa, arestat la 5 iul.1940 , mort la 18 febr.1943, în închisoarea Cistopol din Republica Autonoma Tatara.


PETRE CAZACU (?)


DANIEL CIUGUREANU, arestat la 5 mai 1950, în Bucuresti. În duba care îl transporta spre Sighet, a avut un atac de congestie cerebrala. Dus la spitalul din Turda, a decedat . Securitatea l-a înregistrat ca mort la Sighet, la 9 mai 1950.


STEFAN CIOBANU ( ? )


ION CODREANU , arestat pe 25 iul.1940, a fost scos din temnita în nov.1942 , fiind "schimbat " la Ungheni cu spioana bolsevica Ana Pauker, devenita mai apoi calaul României.


TEODOSIE COJOCARU, arestat la 13 aug.1940, mort la 23 ian.1941, în temnita din Chisinau, înainte de deportare.


ANTON CRIHAN, refugiat în România, fugar si arestat în 1948 în Iugoslavia, stabilit în SUA. A murit în 1993, fiind înmormântat în cimitirul armenesc din Chisinau.


VLADIMIR CRISTI, dupa 1944, trupele sovietice l-au rapit si l-au trimis în URSS. Revenit în România, a fost arestat. A murit în 1956, la închisoarea Vacaresti.


S.CUJBA (?)


ION FRATIMAN (?)


EMILIAN GAVRILITA (?)


PAVEL GORE, (?)


GURIE GRASU (?)


PANTELIMON HALIPPA, refugiat în România, dupa 1944 a fost predat autoritatilor sovietice care l-au condamnat la 25 ani, si deportat în Siberia. Dupa ce a trecut prin 11 lagare rusesti, a fost "eliberat" în 1955 si "repatriat" la Gherla, de unde i s-a dat drumul în 1957. A murit în Bucuresti, la 30 apr.1979, fiind înmormântat în cimitirul manastirii Cernica.


STEFAN HOLBAN. A pregatit Congresul ostasilor si ofiterilor moldoveni ( peste 300.000 mobilizati ), din oct. 1917, la Chisinau. A fost ales secretar al congresului. Deputat de jud.Lapusna, membru în biroul de organizare a Sfatului Tarii. Dupa razboi, si-a completat studiile, ajungând profesor universitar. A fost deputat si prefect de Lapusna. Dupa 1944, a fost arestat , condamnat si a murit la închisoarea din Botosani, la 27 august 1960. Aruncat în groapa comuna. Decesul a fost comunicat familiei, dupa doi ani


.ION IGNATIUC, arestat la 20 iul.1940, mort la 26 ian.1941, într-un lagar din Republica Autonoma Tatara.


ION INCULET, prof. univ. ( astronomie si matematica ), presedinte al Sfatului Tarii. Deputat si ministru în România Întregita. Nu am aflat care i-a fost sfârsitul.


COSTACHE LEANCA, arestat la 20 iul.1940 în Balti, mort pe 18 mart.1942, in lagarul de exterminare de la Suhobezvodnia, regiunea Gorki.


TEODOR NEAGA ( mort în republica Tatara )


ION PELIVAN, prof.univ., ministru de Externe si de Justitie în guvernul al Basarabiei. Delegat al României la Conferinta Pacii de la Paris. Dupa 1944, aresat, condamnat, mort în puscaria din Sighet.


NICOLAE SECARA, arestat la 20 iul.1940, mort la 20 febr,1942, în închisoarea din orasul Rezna , Federatia Rusa.


PANTELIMON SINADINO, arestat la 9 iul.1940. Disparut fara a se mai sti nimic de el.


LUCA STIRBET, arestat la 20 iul.1940, mort în 15 mart.1942, în temnita din Cistopol, din Republica Autonoma Tatara.


GRIGORE TURCUMAN, arestat la 20 aug.1940, mort la 28 iul.1942, în închisoarea din orasul Rezna, Federatia Rusa.


TEODOR UNCU, arestat la 9 iul.1940 . Nu se cunoaste anul si locul mortii. ....si multi, multi altii....


CICERONE IOANITOIU Explicatie :Cicerone Ionitoiu, el însusi fost detinut politic, este autorul unor lucrari de mare amploare si dramatism - procese, marturii, memorii, documente - privind calvarul a peste 70.000 de români, victime ale regimul concentrationar.


CARTEA DE AUR A REZISTENTEI ROMÂNESTI ÎMPOTRIVA COMUNISMULUI ( aparuta la editura Hrisovul, Bucuresti) si dictionarul " VICTIMELE TERORII COMUNISTE. Arestati, torturati, întemnitati, ucisi" (din care editura "Masina de scris" a scos deja citeva volume, din cele 14 anuntate) sunt zguduitoare microbiografii a celor care au patimit sau au platit cu viata ,pentru ca si-au facut datoria catre tara. A adunat informatiile în zeci de ani, cercetând arhive, presa vremii, inscriptii de pe monumente funerare, si, mai ales, consemnând ceea ce-si mai amintesc supravietuitorii anilor de teroare. De data asta, scrie despre Basarabia si basarabeni.