sâmbătă, 14 noiembrie 2009

DESPRE SFANTA LITURGHIE


Sfanta Liturghie este cea mai importanta slujba a Bisericii Ortodoxe.Este centrul si temelia cultului crestin ortodox,fapt care se va vedea in cele ce urmeaza. La fiecare sfanta Liturghie, Hristos se jertfeste in mod real si ni se impartaseste cu insusi trupul si Sangele Lui.

De fapt, sfanta Liturghie este actualizarea vietii pamantesti a Mantuitorului Iisus Hristos, de la intrupare pana la iantarea sa la cer si pana la pogorarea Sfantului Duh.Nu putem spune ca la sfanta Liturghie jertfa se repeta, pentru ca ea este unica. Nu putem spune nici ca se innoieste fiindca cea savarsita pe Golgota nu s-a invechit, ci se actuaizeaza. De aceea , fiecare act care se petrece la sfanta Liturghie este participarea noastra la toate momentele vietii pamantesti a Mantuitorului.De astfel, El spune in Evanghelia de la Matei, cap 28, versetul 20: " Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacurilor".

Hristos este cu noi prin actualizarea jetfei care are loc la fiecare sfantaLiturghie. Cand mergem la biserica, mergem nu numai sa ne rugam sau sa ascultam predica, ci mergem si sa fim in comuniune cu Hristos si cu ceilalti credinciosi.

La fiecare sfanta Liturghie noi, impreuna cu El ne nastem, impreuna cu El ne rastignim, impreuna cu El murim pe cruce si ne ingropam, dar si impreuna cu El inviem si ne inaltam la cer de-a dreapta Tatalui.

Liturghie inseamna slujba publica sau lucrare de obste.

Ne vom ingadui a arata ca nu este deloc recomandat ca rugaciunea pariculara sa se faca in timpul celei publice.

Sfanta Liturghie trebuie ascultata cu toata luarea aminte si sa nu i se interpuna nici macar rugaciunea particulara.

Sfanta Liturghie este aceeasi cina de taina, la care in seara din Joia Patimilor, Domnul nostru IIsus a binecuvantat painea, a frant-o , a multumit , a dat-o sfintilor Sai ucenici si apostoli si a zis:"Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care pentru voi se frange spre iertarea pacatelor", asemeni si paharul dupa cina zicand:"Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi sa varsa spre iertarea pacatelor (Matei26, 26-28).

Este aceeasi cina din Emaus, in cadrul careia, la impartasanie, Hristos se face cunoscut ucenicilor Luca si Cleopa:" Pe cand sedea la masa cu ei, a luat painea si, dupa ce a binecuvantat-o, a frant-o si le-a dat-o. Atunci li s-au deschis ochii si L-au cunoscut."( Luca 24, 30-31).

La sfinta Liturghie , noi stam cu Hristos la masa , cinam impreuna cu El in imparatia lui Dumnezeu.Este si motivul pentru care, nu intamplator, Liturghia incepe cu cuvintele:"Binecuvatata este imparatie Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor."

Iar in cartea Apocalipsei, capitolul 3, versetul 20 scrie: "Iata stau la usa si bat;de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine".

Sfanta Liturghie reprezinta Cina cea de Taina la care Hristos este prezent si noi impreuna cu El.

Este ospatul la care este primit, dupa pocainta, fiul risipitor de catre Tatal cel ceresc, iar vitelul cel ingrasat este sfanta Impartasanie.( Luca15, 11-32).

Sfanta Liturghie este cina cea mare la care stapanul Dumnezeu cheama pe multi si, daca cei chemati isi justifica intr-un fel sau altul absenta si nu se duc, refuzandu-i invitatia, El "se manie" ( Luca 14,21).

Retineti ca refuzul de a participa la cina il manie pe Dumnezeu." Cine-i omul neintelept, care vrea prin aceasta sa atraga mania lui Dumnezeu?" ( Luca 14, 16-24).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu