Urmeaza mari cutremure si eruptii vulcanice intre 21 aprilie - 25 mai .
Fenomenul este dat de ciclul Soare-Luna, dupa cum zice Piers Corbyn
In Kamciatka, vulcanul Shiveluch a aruncat cenusa la 7,5 km
In Vanuatu populatia este evacuata pentru ca o alta eruptie este iminenta
"Acesta e doar inceputul", spun specialistii
Astrofizicianul Piers Corbyn a gasit legaturi intre cutremurele si eruptiile vulcanilor din ultima si activitatea Soarelui in conexiune cu Luna. Aceste doua astre exercita o forta deosebita asupra miscarilor tectonice.
Acesta leaga evenimentele de puternica eruptie solara care a avut loc in 13 aprilie 2010 si care a determinat eruptia vulcanului din Islanda. Corbyn atrage atentia ca vor avea loc alte miscari tectonice (eruptii, cutremure) in perioada 19-25 aprilie, datorita impactului asupra Terrei exercitat de tandemul Soare-Luna si de alte explozii solare ce vor urma. "Efectul, apreciaza Corbyn, va fi unul devastator cu consecinte asupra climei intregii planete. Lungile perioade de minimum solar, cum a fost si cea in urma cu doi ani, favorizeaza cutremurele, iar din acest punct de vedere in zilele de 23 si 24 aprilie riscul este unul maxim. 25 dintre cele 26 de cutremure mai mari de 4 grade pe scara Richter care au avut loc de la inceputul acestui an, s-au petrecut intr-un interval legat de Luna Plina, sau Luna Noua. Toate cele 6 mari cutremure de peste 7 grade pe Richter, ca si cel din Chile, sau cel din China, mai recent, s-au petrecut pe Luna Plina. Mai multe cutremure se vor produce in intervalul 21-24 aprilie, dar ne asteptam la un maxim in perioada 18-21 mai, cand, de asemenea vafi luna plina, iar conditiile de atractie ale tandemului Soare-Luna vor fi maxime."
Si vulcanul Katla, din Islanda sta sa erupa. Mai mult, vulcanul Shiveluch din Kamciatka (din regiunea Petropavlosk) a aruncat pe 19 aprilie cenusa in atmosfera la o inaltime de 7,5 km. Conform specialistilor rusi si acesta sta sa erupa. O alta stire alarmanta vine din Vanuatu, din arhipelagul pacificului, la est de Australia, unde un alt vulcan da semne ca va erupe in scurt timp. Autoritatile de aici au luat deja primele masuri de evacuare a populatiei.
"Acesta este doar inceputul", avertizeaza si alti specialisti. Se asteapta ca mai ales in cercul de foc al Pacificului sa se intensifice activitatea vulcanica, data de ciclul Soare-Luna. Activitatea maxima este prognozata intre 23-25 aprilie, pentru aceasta luna, dar pentru mai se asteapta la eruptii foarte puternice, in urma miscarilor tectonice care sa elibereze uriase cantitati de energie latenta. "Daca o salba de vulcani erupe in aceeasi perioada, atunci ne putem astepta la perioade lungi de intuneric, la aparitia iernilor in lunile de vara, la turlburarea intregului climat al Terri, dar si la tulburarea metabolismului plantelor, animalelor si oamenilor", a spus Corbyn.
Vulcanolog islandez: De cate ori vulcanul a intrat in activitate, a fost urmat imediat de un altul, de 5 ori mai mare
Armann Höskuldsson este vulcanolog la Nordic Volcanological Center, in Reykjavik, fiind specializat in activitatea vulcanului Eyjafjallajökull. El a acordat in aceste zile un interviu presei franceze, discutand despre cat timp e posibil sa mai emita vulcanul islandez, care sunt riscurile izbucnirii unor noi eruptii si de ce islandezii poarta masti de protectie.
Rep: Cat timp va mai dura eruptia?
Doua sau trei zile, cel mult. Asta estimam noi, dupa ce am observat ca presiunea interioara a vulcanului s-a mai diminuat. Ingrijorarile noastre sunt altele, legate de posibilitatea ca eruptia acestui stratovulcan sa fie urmata de cea a Katla, un vulcan partial acoperit de ghetarul Mýrdal. Istoria ne arata ca de cate ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat in activitate, a fost urmat imediat de Katla.
Or, acesta este de 5 ori mai mare. Ultima sa eruptie, datata in 1918 a durat 24 de zile si a avut efecte devastatoare. Urmarim asadar indeaproape activitatea vulcanului Katla. De la primele semne ca va erupe, ne raman la dispozitie intre 30 de minute si 4 ore pentru a evacua populatia din zona.
Rep: Considerati ca proportiile catastrofei actuale le-ar putea egala pe cele ale vulcanului Laki, care in 1783 a ucis milioane de oameni?
Nu. Laki, aflat in sudul tarii, e un vulcan foarte diferit. Din cauza lavei bazaltice, acolo a fost un dezastru ecologic care a dus la recoltele cele mai slabe. Nu vedem nicio legatura acum cu ceea ce s-a petrecut atunci.
Rep: Guvernul islandez incurajeaza locuitorii din estul tarii sa se protejeze cu o masca. E o simpla masura de protectie?
Pe o raza de 60 de kilometri in jurul vulcanului toti trebuie sa poarte o masca. E vital sa o porti. Deja s-a depus un strat de praf cu grosimea de 5-10 centimetri. O expunere indelungata la aceste particule este periculoasa pentru ca fiind foarte fine, se instaleaza pe caile respiratorii provocand inflamarea acestora.
Si tot legat de vulcani:
Încă un vulcan ar putea erupe în Islanda: Katla
Vulcan Vulcanul islandez Eyjafjallajökull a cauzat mari probleme în Europa, dar oamenii de ştiinţă spun că încă nu a trecut ce e mai rău. Un alt vulcan, Katla, ar putea erupe în curând.
Deşi vulcanul Eyjafjallajökull a fost centrul atenţiei în ultima săptămână, fratele său mai mare, Katla, ar putea cauza distrugeri la o scară mult mai mare. Katla se află la doar 12 kilometri depărtare şi este acoperit de gheţarul Myrdalsjökull. O erupţie a acestuia ar putea provoca inudaţii masive şi ar întrerupe complet traficul peste Atlantic.
Deşi Katla nu împarte aceeaşi structură subterană cu Eyjafjallajökull, este totuşi suficient de aproape pentru a fi influenţat. Există chiar şi şanse ca magma de sub Eyjafjallajökull să ajungă şi sub Katla şi să erupă, potrivit timesonline.co.uk.
Cele trei erupţii ale Eyjafjallajökull înregistrate până acum în istorie au fost întotdeauna urmate de erupţiie ale fratelui mai mare. Momentan nu există nici o problemă sub Katla, dar acesta a avut activitate ultima oară în 1918, iar ciclul erupţiilor sale este de 40-80 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu