Premiera mondiala: microscopul care vede structura atomica a virusilor
Cercetatorii de la Univeristatea California, Los Angeles (UCLA) au publicat in premiera mondiala imagini ale structurii unui virus la o rezolutie care permite identificarea atomilor. Echipa de cercetare, condusa de profesorul Hong Zhou, specialist in microbiologie, imunologie si genetica moleculara, a folosit un microscop care permite vizualizarea unei structuri la nivelul de 3,3 angstromi.
Un angstrom reprezinta cea mai mica diviziune a unui element chimic si este aproximativ egal cu distanta dintre cei doi atomi de hidrogen din molecula de apa. Studiul demonstreaza potentialul urias al microscopiei crio-electronice (Cryo-EM) in obtinerea unor imagini de o inalta rezolutie a mostrelor biologice in mediul lor originar, informeaza sciencedaily.com.
"Este primul studiu pentru determinarea unei rezolutii atomice prin intermediul Cryo-EM", a declarat Xing Zhang, unul dintre membrii echipei de cercetare. "Dovedind eficacitatea acestei tehnici am deschis porti nebanuite pentru o imensa varietate de studii biologice", a adaugat el.
Microscoapele traditionale permit marirea imaginilor unor mostre cu ajutorul lentilelor. Anumite mostre sunt, totusi, atat de mici incat nu permit difractia luminii vizibile (intre 500 si 800 de nanometri, sau 5000-8000 de angstromi) si prin urmare nu pot fi vazute.
Pentru a obtine imagini sub acest nivel, cercetatorii trebuie sa apeleze la alte unelte, ca microscoapele atomice, care genereaza imaginea "pe pipaite", in acelasi fel in care o persoana oarba "citeste" atingand scrierea Braille. Cu ajutorul microscopiei electronice, un fascicul de electroni este trimis spre mostra, trece prin zonele libere si se aglomereaza in zonele dense. O camera digitala "citeste" urmele electronilor pentru a crea o imagine bidimensionala a mostrei. Prin repetarea de sute de ori a procesului, din diferite unghiuri, se poate obtine, cu ajutorul computerului, o imagine tridimensionala a mostrei, la o rezolutie inalta.
Zhou este directorul institutului care se ocupa, la UCLA, de reconstructia nano-structurilor biologice, cum ar fi virusii. Studiul de fata s-a concentrat asupra modului cum un virus infecteaza celulele-gazda, in incercarea de a obtine noi medicamente anti-virale. (S.A.)
sursa: agentia.org
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu