miercuri, 19 mai 2010

MANCAREA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE....SAU OTRAVA?


Hochland Fitness distruge calciul

Hochland Fitness promite ca nu ii va ingrasa pe cei care o vor consuma. Valoarea energetica pentru 100 de grame de branza este mica, insa cantitatea de grasimi raportata la substanta uscata este destul de mare.
Producatorul branzei topite Hochland Fitness omite doua informatii importante: continutul untului si al branzei. Pe langa lapte, acestea ar putea contine si o cantitate importanta de sare. Acest aspect trebuie cunoscut de consumatori, mai ales ca produsul mai are doua surse de sodiu: citrat monosodic si sare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca un adult nu trebuie sa consume mai mult de 6 grame de sare zilnic pentru a-si pastra sanatatea inimii si a rinichilor.

Sarurile de topire din compozitia produsului analizat pot fi periculoase pentru sanatate. Polifosfatii au o serie de efecte adverse. Acestia dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in cazul unui consum ridicat poate aparea osteoporoza. De aceea, cele mai afectate sunt femeile. De asemenea, polifosfatii duc la aparitia unor depuneri anormale de calciu-cioc de papagal (osteofite).

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca Hochland Fitness nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor cu osteoporoza, celor cu boli cardiovasculare, renale, hipertensivilor. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza vor consuma o mica cantitate de produs pentru a testa reactia organsimului. Numai 13% grasime. Grasime in substanta uscata 35%. Valoare energetica 787 kJ/189 kcal. Continut la 100 g: proteine 12 g, glucide 6 g, lipide 13 g. Ingrediente: lapte degresat, branza, lapte praf degresat, unt, saruri de topire E452 – polifosfat, E331 – citrat monosodic, corector de aciditate E330 – acid citric, sare iodata.

Salam ardelenesc cu sase aditivi alimentari nocivi

Desenul de pe eticheta salamului ardelenesc Agra’s ne sugereaza ca acesta ar fi unul traditional. Numai ca, citind lista de ingrediente, ne dam seama ca este un produs modern, obtinut cu ajutorul aditivilor alimentari.
Salamul ardelenesc Agra’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de origine animala cu efect aterogen, atentioneaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, valoarea biologica a produsului analizat este scazuta de prezenta aditivilor alimentari. Polifosfatii E452i si E452ii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in urma unui consum ridicat poate aparea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, stari de slabiciune, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson si copiilor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Salamul analizat contine si o cantitate mare de nitrit si nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un inalt potential cancerigen. Suferinzii de boli cardiace si renale, dar si cei cu hipertensiune trebuie sa tina cont de cantitatea mare de sodiu continuta de produsul analizat. Specialistul ne spune ca doza zilnica recomandata este de 6 g sare pentru o persoana adulta. Avand in vedere compozitia produsului, rezulta ca are si o valoare energetica ridicata de care trebuie sa tina cont persoanele supraponderale, obeze, dar si cei care vor sa isi pastreze o greutate corporala normala.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca salamul ardelenesc Agra’s nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (guta), cu cancer.

Ingrediente
Carne de vita, carne de porc, slanina, sare, piper, condimente, adaos proteic animal, conservanti nitrit E251 si nitrat de sodiu E250, antioxidant: acid ascorbic, stabilizatori: polifosfati de Na E452i si K E452ii potentiator de gust: glutamat de sodiu E621, colorant alimentar: carmina E120. Membrana artificiala necomestibila, produs fiert si afumat.


Mustar Olympia colorat cu E102

Mustarul iute Olympia este un produs care a avut nevoie de un colorant chimic de sinteza pentru a-i imbunatati imaginea.

Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari utilizati in industria alimentara. Poate provoca alergii, astm. De asemenea, este incriminat in inducerea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetatori Alimentare, atrage atentia ca tartrazina creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene, altereaza perceptia si comportamentul producand stari de confuzie, inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive. Din aceasta cauza, JEFCA (forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doza zilnica admisa de numai 7,5 mg/kg corp. Conservantul, e202, sorbat de potasiu, poate provoca astm si alergii.

Produsul analizat contine si o cantitate mare de sare. Consumatorii trebuie sa tina cont ca medicii recomanda ca adultii sa nu depaseasca zilnic 6 g de sare, pentru a-si pastra sanatatea sistemului cardiovascular si pe cea a rinichilor. In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu afectiuni cardiace, renale, hipertensivilor, alergicilor, celor cu maladii dermatologice, astmaticilor, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer. Mustarul Olympia le este interzis persoanelor care sufera de celiachie, din cauza continutului de gluten din faina de grau.

Diabeticii vor cere sfatul medicului curan.

ETICHETA

Faina de mustar, faina de grau, apa, otet din alcool, sare, ulei vegetal, condimente (hrean, foi de dafin, coriandru, enibahar, usturoi), colorant (tartrazina E102), conservant (sorbat de potasiu E202). Produsul poate contine urme de gluten. Informatii nutritionale/100 g: valoare energetica: 35 kCal/144 kJ, proteine 4.72 g, glucide 1.83 g, lipide 0.92 g.

12 motive pentru a nu mai bea apa imbuteliata

Este o conceptie gresita aceea pe care o impartasesc multi oameni conform careia apa imbuteliata este mai sigura decat cea de la robinet, sticlele de plastic fiind reciclate si mediul nu sufera astfel in nici un fel in timpul procesului de imbuteliere. Din pacate, este foarte departe de adevar! Asa ca, in caz ca aveati nevoie de mai multe motive pentru a inceta consumul de apa imbuteliata, sau doar subiecte de conversatie, iata 12 motive solide pentru a va debarasa de obiceiul de a bea apa imbuteliata.

Apa de la robinet din S.U.A. este una dintre cele mai sigure din lume.

Aproximativ 40 % din apa imbuteliata si vanduta in S.U.A e, oricum, numai apa de la robinet filtrata. Daca veti verifica eticheta si veti gasi specificatia ‘ provenita dintr-o sursa municipala‘ sau ‘ apa din sistemul comunitatii‘ inseamna ca e apa de la robinet.

Band apa de la robinet evitati ingrasamintele, produsele farmaceutice, dezinfectantii si alte chimicale gasite in apa imbuteliata in urma studiilor.

Apa imbuteliata costa aproximativ $0.002 pe galon (unitate de masura pentru capacitate folosita in tarile de limba engleza si egala cu circa patru litri) comparativ cu $0.89 pana la $8.26 pe galon in cazul apei imbuteliate.

88% din sticlele goale de plastic din S.U.A nu se recicleaza. Institutul de Reciclare a Recipientelor anunta ca 30 de milioane de sticle goale pe zi nu apuca sa fie reciclate.

Sticlele goale de plastic pot elibera in apa chimicale in cazul in care sunt expuse prelungit la soare, incalzite sau refolosite de mai multe ori.

Producerea sticlelor de plastic( PET sau polietilena) pentru a satisface cererea de apa imbuteliata consuma aproximativ 17.6 milioane de barili de petrol (fara a lua in considerare costurile transportului). Aceasta cifra este aproape egala cu cantitatea de necesara pentru a alimenta mai mult de un milion de vehicule in S.U.A. in fiecare an. La nivel mondial, procesul de imbuteliere a apei consuma aproximativ 2.7 milioane de tone de plastic anual.

Companiile producatoare de apa imbuteliata induc in eroare comunitati sa renunte la sistemul public de alimentare cu apa in schimbul unor slujbe periculoase.

Producerea efectiva a sticlei de plastic poate consuma de pana la 7 ori cantitatea de apa existenta in sticla.

Saptamanal, 37,800 camioane livreaza apa imbuteliata pe teritoriul S.U.A.

EPA impune standarde mult mai ridicate pentru apa de la robinet decat FDA pentru apa imbuteliata.

1 din 6 oameni la nivel mondial nu dispune de resurse sigure de apa potabila, iar aproximativ 3,000 de copii mor pe zi din cauza bolilor provocate de apa nepotabila consumata. Asta in timp ce americanii cheltuie aproximativ $16 miliarde pe an pe apa imbuteliata.
sursa: codex alimentarius.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu