joi, 12 august 2010

ALTE SEMNE?

Vremea a luat-o razna pe intreaga planeta. Curentii de aer s-au modificat

Milioane de oameni din Pakistan suferă de pe urma unor inundaţii catastrofale, Rusia se luptă cu cea mai severă caniculă din istorie, America de Sud are parte de o iarnă foarte grea, iar un uriaş iceberg, mare cât Manhattanul, s-a desprins de Groenlanda, informeaza Realitatea Tv. Climatologii se întreabă dacă nu cumva toate aceste fenomene au legătură între ele.
Unii cercetători ruşi spun că schimbarea climatică ar fi, în parte, de vină pentru vremea anormal de caldă şi secetoasă de la Moscova. În capitala rusă s-au depăşit vara aceasta toate recordurile de temperatură, devenind cea mai lungă perioadă de caniculă din ultimul mileniu.În Pakistan, 14 milioane de oameni sunt afectaţi de cele mai grave inundaţii din ultimul secol. ONU a avertizat că 7 milioane dintre ei au nevoie urgentă de hrană, dezastrul fiind mai mare decât tsunami-ul din Pacific, cutremurul din 2005 din Pakistan şi cel din Haiti din 2010 luate la un loc.
China are parte de cele mai severe inundaţii şi alunecări de teren din ultimii 10 ani. În nord-vest, valurile de pământ au înghiţiţ mai multe sate şi au omorât peste 1.100 de oameni. Ploile torenţiale vor dura încă trei zile, riscul de epidemii fiind major.Câteva ţări din emisfera sudică s-au luptat cu o iarnă extrem de geroasă. Aproape 200 de oameni au murit de frig în Chile, Peru, Argentina, Bolivia, Brazilia şi Uruguay. În unele zone a nins pentru prima dată după zeci de ani. Cel mai frig a fost în Peru: minus 23 de grade.Meteorologul britanic Michael Blackbern spune că inundaţiile din Pakistan şi canicula din Rusia au o cauză comună: modificarea curenţilor de aer din straturile superioare ale atmosferei.Fenomenele ar putea avea legătură cu un comportament bizar al curenţilor jet (jetstream).
Curentul jet este un vânt de mare altitudine care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi în mod normal împinge un aer rece, din Atlantic către Marea Britanie.
Acum însă, meteorologii care studiază fenomenul cred că jetstreamul are o activitate scăzută, ţinând astfel alte sisteme climatice pe loc, fapt care duce la condiţii meteo ciudate.
Curentul jet este ţinut pe loc de către undele Rosby. Undele Rossby sunt unde planetare, a căror viteză depinde de latitudine şi de parametrul Coriolis. Luna este principalul corp ceresc care provoacă mareele atmosferice, care generează undele Rossby (planetare). Undele planetare, la rândul lor, determina evoluţia stărilor de vreme prin propagarea lor.
Oamenii de ştiinţă cred că undele Rosby acţionează împotriva curentului jet, ţinându-l pe loc, acest fenomen putând fi responsabil pentru valul de căldură care a ucis 60 de oameni în Japonia.
În Pakistan această blocare a curentului jet a avut loc în acelaşi timp cu sezonul musonic, consecinţele fiind tragice, peste 1600 de oameni pierzându-şi viaţa.
În Rusia, imobilitatea curentului jet a atras aer cald din Africa, apărând sute de focare de incendii, unele foarte aproape de Moscova. Cercetătorii nu ştiu încă de ce s-a produs această blocare, dar primele indicii leagă acest fenomen de activitatea solară slabă din ultimul an.


sursa: ziua online

Un comentariu: