UE vrea culturi de rapita la Cernobil. Expertii spun ca ar fi o crima
Oficialii ucraineni studiază posibilitatea de a face agricultura în zona de 30 de kilometri poluată în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, relatează RIA Novosti preluata de NewsIn.
Mai multe servicii şi departamente ucrainene fac studii pentru a stabili "zone care ar putea fi folosite pentru agricultură, unele parţial şi unele în totalitate", a declarat Mihailo Bolotskîh, ministrul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, citat de Nezavisimaia Gazeta.
O explozie la centrala nucleară Cernobîl, din 1986, a dus la emisii radioactive în atomsferă pe o zonă întinsă. După accident a fost stabilită o zonă de 30 de kilometri unde nu este permisă nicio activitate.
Regiuni întinse, în special din fostele republici sovietice Ucraina, Belarus şi Rusia, au fost contaminate, iar aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate după dezastru.
Planul de stimulare a agriculturii ucrainene, iniţiat de Uniunea Europeană, propune cultivarea de rapiţă, folosită în special la producerea biodieselului, în zona contaminată. Propuneri similare au fost evocate anterior şi de Belarus, o altă ţară afectată gravă de accidentul de la Cernobîl.
"Această cultură are un potenţial mare, Uniunea Europeană, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Pakistan exprimându-şi dorinţa de cumpăra din Ucraina. Este cu adevărat profitabilă", a declarat o sursă apropiată Guvernului de la Kiev.
Ucraina este în prezent unul dintre cei mai mari producători de rapiţă din Europa. "Problema este că rapiţa afectează solul. Poate fi cultivată numai în cadrul unui ciclu de rotaţie a culturilor de cinci ani. Sau poate fi crescută pe terenuri care nu au importanţă agricolă", a adăugat oficialul.
Guvernul nu a comentat informaţia.
Nezavisimaia Gazeta citează un expert potrivit căruia oamenii de ştiinţă au dezvoltat mecanisme de reabilitare a solului poluat în urma unui dezastru nuclear. Mecanismele includ cultivarea anumitor plante şi combinarea mai multor tipuri de fertilizatori.
Însă mulţi experţi spun că orice tentativă de a cultiva ceva la Cernobîl este "pur şi simplu o crimă", deoarece izotopi periculoşi îngropaţi ar putea fi eliberaţi din nou în apă şi în aer, atunci când solul este arat.
Planul ar urma să fie anunţat în martie 2011, cu puţin înainte de împlinirea a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu