duminică, 30 ianuarie 2011

ASA O FI????

FMI este artizanul revolutiilor din Lumea Araba
Este evident pentru toata lumea ca revolutiile din lumea araba se deruleaza pe fondul austeritatii impuse de regimurile dictatoriale. Analistii remarca insa amestecul FMI in aceasta ecuatie din Lumea Araba. Daca in Tunisia functiona deja programul de austeritate al Fondului, in Egipt FMI abia se pregatea de implementarea unui program de imprumut.

Se mai remarca aici ca si in zona europeana acelasi FMI face legea, in Grecia, de pilda, unde masurile de austeritate impuse au degenerat in revolte, nu atat de sangeroase, dar notabile. la fel ca si in Spania. FMI actioneaza cu precautie in Romania, dar pare sa fi pierdut controlul in Ungaria, unde este posibila o alta revolta populara, patronata de partidele extremiste. Polonia, insa, nu a dorit sa intre in scenariul FMI si iata ca este singura tara europeana din fostul bloc comunist - bloc in care au avut loc revolte sangeroase impotriva dictatorilor - care acum si-a dublat cresterea economica. Planul mastermind-ilor planetari pare insa evident, acela ca economiile sa se structureze dupa un program impus de FMI, in cei patru poli de forte stabiliti la Forumul de la Davos.


"O circumstanta mai putin mentionata de observatorii internationali ai revolutiei din Tunisia, prezenta Fondului Monetar International timp de peste doua decenii in tara iasomiei, ar fi putut juca un rol pivotal in recentele incidente sangeroase", comenteaza Michel Chossudovsky, profesor emerit de economie la Universitatea din Ottawa si director al Centrului pentru Cercetarea Globalizarii (CRG), contributor la Encyclopedia Britannica. El dezvolta, pentru Global Research, ipoteza potrivit careia "reteta de austeritate" aplicata fara discriminare de FMI in toate tarile care i-au cerut ajutorul, ar fi putut sta si la baza revolutiei din Tunisia. Dupa ce a mai remarcat ca la fel s-a intamplat si in America Latina. Revolte populare violente au fost inregistrate in Argentina, dar si in alte state din America de Sud. La fel si in Grecia, cu ceva timp in urma. La rnd a aparut Egiptul, care era in planul de acaparare al FMI, dupa ce a fost trasat planul pentru Afganistan si Irak, urmand un stand-by pentru Iran.Intreaga zona musulmana este pe harta FMI pentru "implementare".

Generalul Zine el Abidine Ben Ali, presedintele Tunisiei pana la revolutia de saptamana trecuta, a fost considerat, de catre comentatori, drept un dictator, al carui regim nedemocratic si autoritar ar fi dus la miscarea de protest care l-a inlaturat din fruntea statului dupa 23 de ani. Se pierde insa din vedere, spune Michel Chossudovsky, ca Ben Ali nu era un dictator, ci o marioneta politica a Vestului, care avea grija sa fie implementate masurile impuse de Wall Street si FMI. De altfel, argumenteaza autorul articolului, rolul guvernului lui Ben Ali era tocmai acela de a se asigura ca este aplicata "doctoria economica mortala" a FMI, care in doua decenii a destabilizat economia nationala si a saracit populatia tunisiana.

Ben Ali a stat la carma tarii atata timp tocmai pentru ca s-a conformat si a impus diktatele FMI, servind interesele atat ale SUA cat si ale Uniunii Europene, un model urmat de mai multe tari, nu doar de Tunisia. "Realitatile economice si sociale dure care caracterizeaza interventia FMI sunt cresterea pretului alimentelor, foamete la nivel local, concedieri masive in randul angajatilor urbani si a functionarilor publici, distrugerea programelor sociale. Puterea interna de cumparare s-a prabusit, clinicile si scolile s-au inchis, iar sute de milioane de copii au ramas fara dreptul la educatie primara", scrie Michel Chossudovsky in lucrarea sa "Global Famine" (Foametea globala, n.r.), subliniind impactul reformelor impuse de FMI in tarile care ii solicita ajutorul.

In plus, se remarca situatia din Egipt, unde presedintele Mubarak nu dorea sa implementeze un acord de imprumut cu FMI, cu toate ca Fondul il curta demult. Egiptul are o economie falimentara din motive de dictatura si de proasta gestionare a resurselor, in special uriasele venituri ce provin din turism si care nu se reflecta in nivelul de trai al populatiei, banii fiind coordonati de o nomenclatura locala. FMI dorea sa intervinasi sa acorde imprumuturi pe termen scurt care sa fie rambursate din turism. In acest fel, Egiptul si-ar fi pierdut turismul care ar fi intrat in proprietatea FMI. deoarece acest fapt nu s-a realizat a fost indusa o revolta populara ampla, iar FMI va interveni ulterior, dupa rasturnarea lui Mubarak, cuun asa zis plan de reconstructie al tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu