vineri, 25 februarie 2011

SFANTUL IOAN CASIAN- 28 FEBRUARIE



SFÂNTUL IOAN CASIAN
(circa 360-435)

Acest mare ascet, teolog, organizator de mănăstiri, dascăl, apologet şi scriitor bisericesc de renume al Bisericii lui Hristos, din secolele IV-V, era de neam daco-roman. El s-a născut pe la anul 360 d. Hr. în Dacia Pontică (Scythia Minor - Dobrogea de azi), anume în Eparhia Tomisului, la 40 km nord-vest de oraşul Constanţa, în „hotarele Casienilor şi al (districtului) Peşterilor".

Părinţii săi, creştini evlavioşi şi cu stare, i-au dat fiului lor Ioan Casian (adică „din părţile Casienilor") o educaţie creştinească aleasă, deprinzându-l de mic cu citirea Sfintei Scripturi şi practicarea unei înalte trăiri duhovniceşti, în rugăciune, asceză, feciorie şi râvnă pentru cele dumnezeieşti. Fiind însetat pentru învăţătura cărţii, a fost dat din copilărie la una din şcolile timpului său, ce funcţionau la Tomis, Histria, Axiopolis sau la una din mănăstirile apropiate. Aici a studiat operele marilor clasici şi filosofi greci şi latini, iar mai târziu şi scrierile patristice din secolele II-IV, care circulau în nord-estul Imperiului Roman.

În una din „Convorbirile" sale, Sfântul Ioan Casian evocă cu duioşie casa părintească, mănăstirile şi frumuseţea locurilor natale din Dacia Pontică (Dobrogea secolului al IV-lea). Iată ce ne spune el: „Către acest avvă Avraam am întors asaltul gândurilor noastre, mărturisind tulburător că zilnic eram împinşi de cugetul de a ne întoarce în provincia noastră şi de a ne revedea părinţii. Pentru că ne reaminteam că părinţii noştri erau înzestraţi cu aşa de mare credinţă şi pietate, ni s-a născut dorinţa puternică şi presupunerea că ei nu vor împiedica planul nostru. Ne gândim că din râvna lor noi aveam de câştigat, în sensul că nu trebuia să ne ocupăm noi de procurarea celor necesare trupului, nici de hrană, pentru că ei împlineau cu bucurie şi din plin toate cele de trebuinţă nevoilor noastre. Pe deasupra, ne hrăneam sufletul cu speranţa bucuriilor deşarte şi cu credinţa că vom recolta roadă bogată din convertirea multora care trebuiau îndrumaţi pe calea mântuirii, prin exemplul şi îndemnul nostru.

În afară de aşezarea locului, unde se afla o proprietate moştenită de la strămoşii noştri, mi se zugrăvea înaintea ochilor farmecul plăcut al acestei regiuni, care se întindea graţios în spaţiile singurătăţii, în aşa fel încât ascunzişurile codrilor nu numai că puteau desfăta un monah, dar erau în măsură să ofere şi maximum de provizie pentru hrană" (Convorbirea 24, 1-3).

După propria sa mărturie, Sfântul Ioan Casian „încă din copilărie (a pueritia nostra) a trăit printre călugări, ale căror îndemnuri le auzea şi ale căror exemple le vedea". În codrii seculari din mijlocul ca şi din nordul Dobrogei secolului IV exista un puternic centru monahal cu mai multe mănăstiri şi cu zeci sau, poate, sute de călugări „sciţi" şi sihastri iubitori de Hristos „în sânul cărora au înflorit regula călugărească, deprinderea de a trăi în feciorie şi o asceză deosebit de severă... al căror fel de viaţă este cu totul vrednic de admiraţie", cum afirmă Sfântul Epifanie al Ciprului (340-403) în cartea sa „Împotriva a optzeci de erezii", referindu-se la călugării audieni din Dacia Pontică.

Văzând sfinţenia, râvna pentru Hristos şi nevoinţa „călugărilor sciţi" din patria sa, Sfântul Ioan Casian se hotărâ din fragedă tinereţe să ia jugul cel bun al lui Hristos, călugărindu-se într-una din mănăstirile Eparhiei Tomisului, unde deja se nevoia Cuviosul Gherman, rudenia şi prietenul său de toată viaţa. Bunul său nume, viaţa sa aleasă, râvna pentru Dumnezeu, ca şi cultura vastă ce şi-o agonisi, îl făcură pe tânărul călugăr Ioan Casian (de la localitatea Casian) prieten al marilor episcopi de Tomis - Sfinţii Vetranion (a doua jumătate a sec. IV) şi Teotim I „Scitul" (c. 392-403).

Dorind să se închine la Sfintele Locuri şi mai ales la Mormântul dătător de viaţă al lui Hristos, în anul 380, când avea doar 20 de ani, Cuviosul Ioan Casian a plecat la Ierusalim împreună cu sora sa şi cu Cuviosul Gherman, ruda şi prietenul său. Aici, cei doi călugări s-au stabilit la o mănăstire din Betleem, aproape de peştera unde s-a născut Hristos.

După mai bine de cinci ani de asceză şi nevoinţă duhovnicească la Betleem, Sfântul Ioan Casian, împreună cu prietenul său Gherman, au fost călăuziţi de harul Duhului Sfânt să viziteze mănăstirile şi sihăstriile din Egipt, patria monahismului creştin.

Timp de mai bine de şapte ani, cei doi călugări daco-romani de la gurile Dunării au cercetat pe cuvioşii călugări, egumeni, anahoreţi şi dascăli ai pustiului egiptean, învăţând de la toţi meşteşugul nevoinţei duhovniceşti, desăvârşindu-se în sfinţenie, în rugăciune şi smerenie. Tot aici a început să scrie Cuviosul Ioan Casian celebra sa operă literară în 24 de cărţi, numită „Convorbiri cu Părinţii" (Collationes), cerând şi primind sfaturi şi cuvinte de învăţătură de la marii anahoreţi ce se nevoiau pe Valea Nilului, în Schiteea, Teba, Muntele Nitriei, în Rait şi Muntele Sinai. Bunii ostaşi ai lui Hristos poposeau din loc în loc, de la un sihastru la altul, adunând de la fiecare, ca nişte albine, nectarul înţelepciunii Duhului Sfânt.

După o scurtă revenire la Betleem, cei doi sihaştri daco-romani se reîntorc în Egipt şi zăbovesc aici până în anul 399. Apoi, ivindu-se unele tulburări în mănăstirile de pe Valea Nilului provocate de arhiepiscopul Teofil al Alexandriei, Sfântul Ioan Casian, împreună cu prietenul său Gherman, se duc la Constantinopol, la Sfântul Ioan Gură de Aur, despre care auziseră şi pe care îl iubeau atât de mult. Marele patriarh şi dascăl a toată lumea, văzând sfinţenia vieţii Cuviosului Ioan Casian, precum şi adânca sa cultură teologică, l-a hirotonit diacon şi l-a făcut ucenic al său. Cinci ani de zile a trăit Sfântul Ioan Casian în preajma Sfântului Ioan Gură de Aur, învăţând de la el multe fapte şi cuvinte de folos.

Surghiunirea din scaun a marelui patriarh, în anul 404, a silit pe Cuviosul Ioan Casian să plece la Roma, împreună cu prietenul său nedespărţit Gherman, pentru a lua apărarea Sfântului Ioan Gură de Aur în faţa Papei Inocenţiu I. Apoi, auzind de moartea în exil a bunului lor părinte şi păstor, care a avut loc la Cucuso-Armenia, în anul 407, Sfântul Ioan Casian, scârbindu-se de o aşa mare nedreptate a împăratului Arcadie, nu s-a mai întors în Răsărit, nici în patria sa de la Gurile Dunării, ci s-a stabilit definitiv în sudul Galiei, la Marsilia. Aici a întemeiat două mănăstiri, una de călugări, închinată Sfântului Victor, şi alta de călugăriţe, după modelul Cuviosului Pahomie şi Sfântului Vasile cel Mare, organizând astfel, cel dintâi, monahismul în Apus, după regulile vieţii monahale aduse din Răsărit.

Hirotonindu-se preot şi ajungând egumen al celor două mănăstiri, Sfântul Ioan Casian a adunat în jurul său numeroşi ucenici cărora le-a aşezat duhovnici, rânduială de nevoinţă şi viaţă monahală ca în Răsărit, iar el şi-a închinat anii bătrâneţii îndeosebi scrisului. Opera sa, păstrată şi cunoscută până astăzi, cuprinde trei lucrări:

1. Despre aşezămintele mănăstirilor de obşte şi despre tămăduirea celor opt păcate principale, lucrare scrisă în anul 420 în douăsprezece cărţi, la rugămintea episcopului Castor de la Apta Iulia, din sudul Galiei. În primele patru cărţi, Sfântul Ioan Casian vorbeşte despre îmbrăcămintea monahilor din Palestina şi Egipt, despre rugăciunile şi psalmii de noapte, despre slujbele zilnice şi despre condiţiile de primire în mănăstire ale noilor începători. În celelalte opt cărţi, Sfântul Ioan Casian vorbeşte despre cele opt păcate de moarte, numite de el „gânduri ale răutăţii", şi anume: lăcomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de argint, mânia, întristarea, lenea (acedia), slava deşartă (trufia) şi mândria.

2. Convorbiri cu Părinţii (Collationes Patrum), în douăzeci şi patru de cărţi sau convorbiri, care formează cea mai de seamă operă literară rămasă de la Sfântul Ioan Casian. Lucrarea este împărţită în trei părţi. Partea întâi, în zece cărţi, cuprinde primele zece convorbiri avute cu părinţii din pustia schetică în a doua sa călătorie prin Egipt (393-399), dedicată episcopului Leontie, un frate al episcopului Castor. Partea a doua cuprinde şapte cărţi, convorbirile 11-17, pe care le-a avut cu părinţii din ţinutul Panephisis. Partea a treia, ultimele şapte cărţi, cuprinde convorbirile 18-24 avute cu părinţii din ţinutul Diolcos. Această operă a fost scrisă între anii 420-429.

3. Despre întruparea Domnului, contra lui Nestorie, în şapte cărţi, scrisă tot în sudul Galiei, între anii 429-430. Această ultimă lucrare a Sfântului Ioan Casian are un profund caracter dogmatic şi apologetic şi combate erezia lui Nestorie, care nu voia să numească pe Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu (Theotocos), ci numai Născătoare de Hristos (Hristotocos).

În primele două opere, Sfântul Ioan Casian prezintă creştinismului din Apus, pentru prima dată, regulile vieţii monahale din Răsărit, făcând astfel o statornică punte de legătură între ţările creştine din Orient cu cele din Occident. Iar prin a treia sa lucrare, teologul daco-roman face cel dintâi cunoscută în Apus doctrina eretică, antiortodoxă a lui Nestorie. Astfel, Sfântul Ioan Casian devine primul organizator şi întemeietor al monahismului în apusul Europei, unde face cunoscută pentru prima dată gândirea patristică şi mistică, precum şi experienţa duhovnicească a marilor Părinţi din Egipt, Sinai şi Palestina. Totodată, Sfântul Ioan Casian este considerat şi un mare apologet al credinţei apostolice şi profund cunoscător al dogmelor ortodoxe, luptând cu toată puterea împotriva nestorianismului, a pelagianismului şi supremaţiei harului.

După o nevoinţă ascetică şi statornică de peste 60 de ani în viaţa monahală, Sfântul Ioan Casian s-a săvârşit cu pace la mănăstirea sa din Marsilia, în anul 435, dându-şi sufletul său în mâinile lui Hristos şi lăsând în urmă câteva sute de ucenici. Sfintele sale moaşte se află într-o capelă subterană din Mănăstirea Sfântul Victor, la Marsilia, iar capul şi mâna dreaptă se află expuse în biserică spre închinare. El a fost considerat sfânt încă din viaţă. Pomenirea lui se face la 29 februarie.

(din Patericul romanesc)


SFANTUL IOAN CASIAN:

I. Despre înfrânarea pântecelui

Mai întâi deci vom vorbi despre înfrânarea pântecelui, care se împotriveşte îmbuibării pântecelui; apoi despre chipul posturilor şi despre felul şi cantitatea bucatelor. Iar acestea nu de la noi le vom spune, ci după cum le-am primit de la Sfinţii Părinţi. Aceştia n-au lăsat un singur canon despre postire, nici un singur chip al împărtăşirii de bucate, nici aceeaşi măsură pentru toţi. Fiindcă nu toţi au aceeaşi tărie şi aceeaşi vârstă; apoi şi din pricina slăbiciunii unora sau a unei deprinderi mai gingaşe a trupului. Însă un lucru au rânduit tuturor: să fugă de îmbuibare şi de saturarea pântecelui. Iar postirea în fiecare zi au socotit că este mai folositoare şi mai ajutătoare spre curăţie, decât cea de trei sau de patru zile, sau decât cea întinsă până la o săptămână. Căci zic: Cel ce peste măsură întinde postirea, tot peste măsură se foloseşte adeseori şi de hrană. Din pricina aceasta se întâmplă că uneori, din covârşirea postirii, slăbeşte trupul şi se face mai trândav spre slujbele cele duhovniceşti; iar alteori, prin prisosul mâncării, se îngreuiază şi face să se nască în suflet nepăsare şi moleşire. Au cercat Părinţii şi aceea că nu tuturor le este potrivită mâncarea verdeţurilor sau a legumelor şi nici posmagul nu-l pot folosi ca hrană toţi. Şi au zis Părinţii că unul mâncând două litre de pâine e încă flămând, iar altul mâncând o litră sau şase uncii(Uncia este uncia romană: 27 g. 165 mlg.) se satură. Deci precum am zis mai înainte, le-a dat tuturor o singură regulă pentru înfrânare: să nu se amăgească nimeni cu săturarea pântecelui şi să nu se lase furat de plăcerea gâtlejului. Pentru că nu numai deosebirea felurilor, ci şi mărimea cantităţii mâncărilor face să se aprindă săgeţile curviei. Căci cu orice fel de hrană de se va umple pântecele, naşte sămânţa desfrânării; asemenea nu numai aburii vinului fac mintea să se îmbete, ci şi săturarea de apă, precum şi prisosul a orice fel de hrană o moleşeşte şi o face somnoroasă. În Sodoma nu aburii vinului sau ai bucatelor felurite au adus prăpădul, ci îmbuibarea cu pâine, cum zice proorocul (Iez. XVI, 49). Slăbiciunea trupului nu dăunează curăţiei inimii când dăm trupului nu ceea ce voieşte plăcerea, ci ceea ce cere slăbiciunea. De bucate numai atât să ne slujim, cât să trăim, nu ca să ne facem robi pornirilor poftei. Primirea hranei cu măsură şi cu socoteală dă trupului sănătatea, nu îi ia sfinţenia.

Regula înfrânării şi canonul aşezat de Părinţi acesta este: Cel ce se împărtăşeşte de vreo hrană să se depărteze de ea până mai are încă poftă şi să nu aştepte să se sature. Iar Apostolul zicând: „Grija trupului să nu o faceţi spre pofte“ (Rom. XIII, 14) n-a oprit chivernisirea cea trebuincioasă a vieţii, ci grija cea iubitoare de plăceri. De altfel pentru curăţia desăvârşită a sufletului nu ajunge numai reţinerea de la bucate dacă nu se adaugă la ea şi celelalte virtuţi. De aceea smerenia prin ascultarea cu lucrul şi prin ostenirea trupului mari foloase aduce. Înfrânarea de la iubirea de argint călăuzeşte sufletul spre curăţie când înseamnă nu numai lipsa banilor, ci şi lipsa poftei de a-i avea. Reţinerea de la mânie, de la întristare, de la slava deşartă şi mândrie înfăptuieşte curăţia întreagă a sufletului. Iar curăţia parţială a sufletului, cea a neprihănirii adică, o înfăptuiesc în chip deosebit înfrânarea şi postul. Căci este cu neputinţă ca cel ce şi-a săturat stomacul să se poată lupta în cuget cu dracul curviei. Iată de ce lupta noastră cea dintâi trebuie să ne fie înfrânarea stomacului şi supunerea trupului nu numai prin post, ci prin priveghere, osteneală şi citiri; apoi aducerea inimii la frica de iad şi la dorul după Împărăţia cerurilor.

28 de comentarii:

  1. sintem insemnati chip maini cu 1 MARTIE Martisor au toti la fel ca mine si comun fiecare eu parinti bunici sot sora unchi strabunici[sa-i vada invrajbiti de Dragobete vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  2. avem LEGEA votul fecioriei la IPS Toader Arapasu,IPS Teoctist[eu parinti bunici strabunici sot sora unchi] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. am trei medalione din aur cu trei verighete din aur si trei poze de nunta din aur cu trei soldati mosieri chiaburi muncitori psdmr lemne,bolsevici mensevici mosieri chiaburi taranumea bocotana iobaga,,,pe fata anale banca Carpatica olteana,legionari alde funciar cadastru arta transport,ziare armata,de care doresc cu piscoturi covrigi mari si garone alb,cu coasa in care cred sa nu stie careva ceva vesnic cu marturii legi tinut biserica coasta camp sabor sibian si tigani vatrasi,trecut prezent viitor etern si vesnic in depozitele mele vesnic.,1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. a pus sf Ioan Casian toate semnele pe mine si la Seminar vl,popi,sint in juramant legamant frumos fericire bine justitie cu sotii,este tot al meu expeditie titularizat initializat 1900-vesnic trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. sint zmeu batran unic si tripartit corect de 10 inchinata lui Ares si Cotis[Lupercalia] 1900-etern si vesnic trecut prezent viitor vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. sint austriaca veche eretica ariana nelimitat comert munca invatatura armata justitie medicina mecanica croitorie farmacie informatica bisericii si cinetica mecatronica chimie electronica si cibernetica statistica romana matematica istorie geografie fizica lucru manual adm.publica,arta baroca,agricultura TC biserica culte mir trecut prezent viitor etern si vesnic 1900-vesnic corect de nota 10 vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. am trei pirostrii din argint cununi de nunta si mitice de basm zmeiesti folclorice Sarmizegetuza Orastie,si fusta cearsaf cu restul ascunse vatrase tot complet tot trusoul trei,din biserica sf Mina Dobz,sfantul Mina a facut imparteala vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. am aruncat pe Tert.Mar pe Caz si J.M ,,pe motive politice in puscarie,,are politia Sclep proiectul corect lovistean trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Banca Agricola aici in sat are Sistemul Magistratura Biserica Armata Partidul si restul tot la matrita robot arian datat cum am cerut corecte de 10 trecut prezent viitor vesnic[steno vesnic oamenii].

    RăspundețiȘtergere
  10. stiu oamenii adevarul cu semne de foc au patit ei ireversibil comun fiecare in rascoale etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. sintem inregistrati in deal sat Teau tot pomelnicul cu trei soti trecut prezent viitor etern si vesnic in cadastrul funciar arta transport armata si restul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. sf Pavel ne-a dat uniforme tot pomelnicul cu trei soti in cumul venituri si venituri pensii gmbh 4/5.000 lei lunar sistemul nostru comun si fiecare,are toate afacerile noastre informatizate in numar bonuri registru in inventar monetar etern si vesnic trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. scoala mea o au steno gratis completa integrala hingherii documentat cu probe dovezi vii naturale si tot pomelnicul cu trei soti etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. au psihologia mea hingherii cu semn si parintii cu trei soti si pomelnicul si la matrita robot banca Agricola aici sat de bine fericire frumos justitie rau judecata logica Parchet cu tot afetul ,etern si vesnic cu semn.

    RăspundețiȘtergere
  15. a publicat sfantul Casian cele 8 carti la biserica trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. este cartea mea bisericeasca Ispas, am introdus cardul lemnari mici in tot comertul fiecare si comun tot pomelnicul cu trei soti trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. sint pictura Universal studio toate anotimpurile trecut prezent viitor.

    RăspundețiȘtergere
  18. au oamenii citatele si afacerile noastre tidule schite identic tot si comert ca noi,au coroana de pomenire de 25 lei tot pomelnicul cu trei soti trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. am facut plicuri sigilate si bancomat la CN Posta Romana toate cardurile venituri reale legale in Romania Germania Uniunea Sovietica toti pomenitii trecut prezent viitor si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. a spus mami adevarul la oameni etern si vesnic[sint marturi etern si vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  21. au legionarii fierul meu in capete corect de 10 gratis trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. sint,,chinovie,, eu mami sora bunica strabunica ,si sotii 3 unchiul tati bunicul [2] strabunicul,,calugari inchinoviati sa stiim toti fiecare comun,,trecut prezent viitor etern si vesnic,

    RăspundețiȘtergere
  23. au rudele vii si moarte cu 3 soti ei batista punga portofel rusesti unde[pret vorbe legea felul] si femeile geanta batic fusta rusesti la fel de la mine rauri de daruri insutite trecut prezent viitor etern si vesnic[sa auda popii ca mine vesnic acolo sus icoana in gand aici capete].

    RăspundețiȘtergere
  24. sintem tot pomelnicul cu trei soti in croitoria si restul comunista integral complet fiecare si comun gratuite infim ca pret pret bun modice si romanesti degrevate promotii si tot inclus ieftin,muzeale cum am cerut rauri de daruri insutit,trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. sint ziar comunist securitatea romana de immormantari tot sartul de bine si rau inregistrari contabile,trecut prezent viitor etern si vesnic,inchizitia romana vesnic[picseli vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  26. am vandut pandectele muzeale cum am cerut,in ziarul meu,monarchiste vechi ziare vechi legionare complet integral de valoare culturnice preturi cum am cerut trecut prezent viitor etern si vesnic,

    RăspundețiȘtergere
  27. stiu eu cu parintii sotul sa vedem toti comun fiecare sa stiim trecut prezent viitor,,in urna,,etern si vesnic corect.

    RăspundețiȘtergere
  28. avem iscalituri la militia fosta politie rusa sovietica la Tetoi vorbeste mama eu si tot pomelnicul trecut prezent viitor etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere