vineri, 4 martie 2011

Bigger Brother: Spionarea oamenilor devine politică de stat


O cameră de supraveghere la 32 de cetăţeni. Străzile spionate de păsărele-roboţi. Marea Britanie începe să devină o ţară de coşmar. Orwell n-a avut destulă imaginaţie.


Cerul ar putea să se umple de bâzâitul a mii de drone-spion miniaturale care să urmărească tot ce mişcă pe străzile din Marea Britanie, a informat Ministerul de Interne de la Londra.

Scenariile de spionare a populaţiei par să nu mai aibă limite: păsărelele spion vor fi completate de camere inteligente, capabile să recunoască fizionomiile sau de camere care să supravegheze bancheta din spate a taxiurilor, scrie Daily Mail.

Avertismentul Ministerului britanic de Interne vine la scurt timp după ce Pentagonul a dezvăluit că pompează sute de milioane de dolari în tehnologia noilor drone, numite de presa britanică “păsărele bâzâitoare”. În fapt, mini-elicoptere teleghidate, echipate cu aparatură capabilă să întregistreze imagini şi sunete.

Guvernanţii britanici afirmă că dezvoltarea tehnologică face ca în curând asemenea aparatură să devină un lucru obişnuit peste tot în ţară.

Declaraţiile au fost făcute odată cu propunerea unui cod de folosire menit să reglementeze dezvoltarea supravegherii audio-video. În acest scop a fost înfiinţată o comisie specială.

Documentul de fundamentare a codului menţionează că Poliţia se plânge de camerele de supraveghere tradiţionale, care fie oferă imagini de proastă calitate, fie sunt prost amplasate.

Acelaşi document afirmă că tehnologiile cu zoom-uri mult mai puternice, vizibilitate de 360 de grade şi capacitatea de a recunoaşte fizionomiile “sunt aproape de a deveni obişnuite în peisajul supravegherii CCTV”.

De asemenea, “noi destinaţii de folosire, de exemplu în taxiuri, sunt o parte naturală a dezvoltării industriale”.

Despre posibilitatea populării văzduhului cu păsărele spion, documentul scrie: “Există riscul proliferării lor necontrolate, dacă nu sunt prevăzute în documentele de reglementare a supravegherii CCTV”.

Poliţia a făcut inventarul camerelor de supraveghere din Comitatul Cheshire. Totalul lor este de 12.333, dintre care doar 504 aparţin unor instituţii publice.

Numărătoare din Cheshire a fost extrapolată la nivelul Marii Britanii, ţinând cont de caracterul rural sau urban al zonelor şi de reţelele de transport. Rezultatul este înfricoşător: în Regat ar exista 1.853.681 de camere de supraveghere, ceea ce înseamnă una la fiecare 32 de cetăţeni.

În ciuda proliferării aparaturilor de supraveghere, poliţia recunoaşte că bilanţul eficienţei lor este de doar o infracţiune soluţionată la 1000 de camere existente.

Asta în cazul în care scopul lor este diminuarea infracţionalităţii şi nu spionarea populaţiei, cu încălcarea grosolană a oricăror drepturi ale omului.

Indiferent însă de scopul declarat – combaterea criminalităţii, lupta împotriva terorismului, siguranţa personală etc. – viitorul se anunţă unul al controlului total asupra individului. Iar Marea Britanie pare să-şi fi asumat rolul de cobai pentru întreaga civilizaţie occidentală.
sursa: ziuaveche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu