marți, 1 martie 2011

S-AU INTERZIS BIBEROANELE CU BISFENOL A

De azi, sunt interzise biberoanele fabricate cu substanta Bisfenol A

O interdictie decisa dupa studii medicale de amploare intra de astazi in vigoare in toata Uniunea Europeana. Incepand de acum niciun un biberon nu mai poate fi fabricat cu substanta numita "Bisfenol A".


Adica un compus chimic pe care il regasim inclusiv in produse de plastic de tot felul din viata de zi cu zi. Expertii de la Bruxelles sustin ca, in cazul bebelusilor, pana si mici cantitati pot avea efecte cancerigene. Si nu numai.

Ultimele studii efectuate de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara arata ca aceasta substanta devine periculoasa, in momentul in care plasticul se incalzeste.

Expertii sustin ca particule de Bisfenol A se pot descompune din materialul plastic, intra apoi in alimentul consumat si automat in organism. In timp, poate duce la aparitia tumorilor si slabirea sistemului imunitar.

Chit ca nu exista studii care sa arate ca aceasta substanta devine periculoasa inclusiv pentru adulti, nu putem sa nu ne gandim ca ea se regaseste in majoritatea produselor de uz alimentar, cum ar fi farfuriile si paharele de plastic.

Potrivit expertilor de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, pericolul apare numai in momentul in care biberoanele cu bisfenol A sunt incalzite la temperaturi ridicate. La temperatura din cuptorul cu microunde particulele de Bisfenol se descompun si patrund in lapte. O concentratie zilnica de peste 0,05 miligrame pe kilogram devine periculoasa pentru bebelusi. Medicii nostri vorbesc inclusiv despre tulburari endocrine.

Pentru ca este extrem de rezistent la temperaturi inalte, Bisfenolul este folosit pe scara larga in productia plasticului. Unele studii internationale arata ca efecte nocive ar putea aparea si asupra adultilor.

In plus, unii cercetatorii sustin ca particulele de Bisfenol nu trec in hrana si lichide doar la temperaturi ridicate, ci si prin depozitare indelungata. Daca tinem de pilda unele produse in caserole. Specialistii de la Bruxelles analizeaza inca toate aceste teorii. Pana cand vor aparea dovezi incontestabile si in cazul adultilor, Bisfenolul A ramane in majoritatea caserolelor, farfuriilor si paharelor din plastic pe care le folosim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu