Furtunile solare amenință tot mai mult Pământul! În 2013, efectele vor fi devastatoare
În 2013, vor avea loc explozii solare devastatoare
Câmpul magnetic terestru a fost puternic afectat ieri, când o ejecţie cromosferică a lovit şi a comprimat magnetosfera planetei noastre. Activitatea magnetică a fost mult mai intensă, decât în mod normal, indicând un început de furtună severă, anunţă Institutul Geologic al României.
Este posibil ca în perioada următoare să se formeze aurore spectaculoase în jurul ambilor poli, existând posibilitatea extinderii acestora spre latitudini mai joase, în funcţie de evoluţia furtunii.
În 2012, o furtună solară puternică ar putea afecta grav infrastructura mondială
Astronomii mai spun că un lanţ de explozii solare de intensitate mare este aşteptat la sfâşitul anului 2012. În astfel de perioade, scutul magnetic al Pământului este afectat, iar nivelul radiaţiilor solare creşte. În timpul furtunii solare, temperatura Soarelui va depăşi 5.500 de grade Celsius.
Activitatea soarelui se desfasoară pe cicluri cu o durată medie de aproximativ 11 ani, determinând schimbările climatice pe Pământ. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani. Un ciclu magnetic complet durează 22 de ani.
Soarele se află aproape de un final de ciclu de 11 ani, iar furtunile solare vor crește în frecventa și intensitate spre vârful activitatii, în 2012.
"Impactul unor evenimente climaterice severe, poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt și lung pe plan socioeconomic", menționează un raport al NASA, citat de newscientist.com.
Oficialii de la NASA au avertizat că Pâmântul va fi lovit în 2013 de explozii solare devastatoare din cauză că Soarele va ajunge la maximul puterii sale. Acest lucru va cauza dezastre de nivel energetic, în cel mai bun caz posibil, în întreaga lume. Astfel, sateliţii artificiali nu vor mai funcţiona, zborurile vor fi întrerupte, generatoarele de curent se vor supraîncălzi şi întreaga lume ar puta rămâne în beznă. În aceeaşi avertizare oficialii de la NASA au spus că o super furtună solară poate cauza consecinţe catastrofice pentru oameni dacă nu vor fi pregătiţi.
"Ştim că se apropie dar nu ştim cât de rău va fi. Căile de comunicaţii prin satelit vor cădea, traficul aerian va fi afectat, sistemul bancar de altfel, computerele noastre şi ele, tot ce este electronic va fi afectat. Multe zone vor rămâne fără curent electric", a declarat directorul de la Divizia pentru Studiul Soarelui de la NASA, Dr. Richard Fisher.
Cum se produc aceste furtuni solare și cum ne afectează
Directorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, a explicat pentru "adevarul.ro", cum se produc aceste furtuni solare și cum ne afectează, în materialul următor:
Cea mai puternică erupție solară din istorie
Efectele furtunilor solare au avut un impact major în 1859. Atunci, furtuna a afectat reţelele telegrafice, care au picat, stâlpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. Furtuna este cunoscută sub numele de „Carrington Event", după numele astronomului Richard Carrington care a urmărit fenomenul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu