Parintele Valerian de la Frasinei - Dragos Paslaru
Mareste imaginea. Parintele Valerian Paslaru este un calugar cu o viata deosebita, intalnirea acestuia cu parintele Ghelasie Gheorghe de la Manastirea Frasinei facandu-l sa paraseasca actoria si sa imbratiseze calugaria.
Parintele Valerian este actorul roman Dragos Paslaru, renumit mai ales pentru interpretarea personajului Horia Sima, din filmul "Drumet in calea lupilor", filmat in anul 1988. Potrivit celor cunoscatori, Dragos Paslaru a fost unul dintre cei mai importanti actori pe care i-au avut scena si filmul romanesc.
Parintele Valerian de la Frasinei
Dragos Paslaru s-a nascut in anul 1951. Dupa ce isi termina studiile, tanarul Dragos ajunge actor pe scena Teatrului "Nottara". In urma casatoriei cu o scenografa, tanarul va dobandi un fiu.
Filmele care l-au facut cunoscut pe actorul roman Dragos Paslaru sunt urmatoarele: "O lacrima de fata" (1980); "Pruncul, petrolul si ardelenii" (1981); "Secvente" (1982); "Singur de cart" (1983); "Ochi de urs" (1983); "Intoarcerea din iad" (1983); "Umbrele soarelui" (1986); "Drumet in calea lupilor" (1988); "Sobolanii rosii" (1990); "A unsprezecea porunca" (1991); "Balanta" (1992); "O vara de neuitat" (1994); "Domnisoara Christina" (1996); "Capul de zimbru" (1996) si "Femeia in rosu" (1997).
Datorita protestelor sale impotriva noii conduceri, instalata dupa revolutia din anul 1989, proteste deosebit de puternice, autoritatile l-au numit pe acesta legionar, manipuland opinia publica. Astfel, o fotografie cu Dragos Paslaru, imbracat in haina specifica Garzii de Fier, a fost larg raspandita in acea perioada, fara a fi mentionat catusi de putin faptul ca fotografia era luate din filmul "Drumet in calea lupilor", in care actorul a jucat rolul lui Horia Sima.
Dupa dureroasa revolutie din decembrie 1989, in zilele de 13-15 iunie 1990, actorul Dragos Paslaru a protestat in Piata Universitatii impotriva regimului nou instalat, drept pentru care a si fost crunt batut de mineri, care l-au recunoscut pe acesta dupa fotografia amintita. In urma batailor suferite de la mineri, in dimineata zilei de 14 iunie, actorul patriot Dragos Paslaru a intrat in coma, vreme de cateva zile el luptandu-se mai apoi cu moartea, pe patul Spitalului de Urgenta.
Protestatarii din iunie 1990 au fost zdrobiti fara mila, aceasta "mineriada" fiind considerata pana astazi cea mai sangeroasa si mai brutala dintre toate cele provocate de mineri; numarul ranitilor se ridica spre opt sute, iar al mortilor oscileaza intre cateva zeci si o suta. Fiind numit "erou", de catre un reporter, actorul roman a spus: "Erou, eu?! Adevaratii eroi sunt doar cei de sub iarba."
Dupa ce si-a revenit din coma, iesind din spital, tanarul a simtit chemarea inalta a unei trairi monahale. Astfel, in anul 1990, la varsta de 39 de ani, actorul roman Dragos Paslaru paraseste lumea, intrand in Manastirea Frasinei, cunoscuta drept "Athosul romanesc", din pricina regimului ei aspru de vietuire, asemanator cu cel din Sfantul Munte.
Cand autoritatile i-au cerut noului vietuitor de la Frasinei sa le spuna tot ce stie despre evenimentele din iunie 1990, in vederea tragerii la raspundere a celor care l-au maltratat, acesta a spus: "Am luat coarnele plugului dumnezeiesc si sufletul meu a iertat tot."
Ajuns in manastirea valceana, tanarul va fi luat in grija de parintele Ghelasie Gheorghe, unul dintre parintii romani cu viata sfanta ai vremii noastre. Parintele Ghelasie a trait si a murit in rugaciune si in pace, intru cunostinta si intru inchinare, ca un madular sfintit si viu al Trupului lui Hristos; a intors la Hristos pe multi rataciti si lepadati, pentru ca nu a cautat la fata omului, ci s-a aplecat spre celalalt, luandu-l de acolo de unde este, din mocirla in care se zbate, iesind in intampinarea lui, ascultandu-i si chiar asumandu-si ca pe o cruce durerile si neputintele aproapelui.
In perioada in care acesta a fost frate de manastire, el a fost numit Vasile, abia dupa tunderea in monahism el fiind numit Valerian. In manastire, fratele Vasile a fost randuit in mai multe ascultari, dupa cum urmeaza: ingrijitor de animale, bucatar si sef al cancelariei monahale. Ani de zile, parintele Valerian Paslaru s-a nevoit, in post si rugaciune, intr-un schit de langa Manastirea Frasinei.
Teodor Danalache
BUNUL DUMNEZEU ARE OAMENI LUI LASATI CA LA VREMEA LOR SA INFLOREASCA SI SA STRALUCEASCA!!! AMIN
RăspundețiȘtergereSe spune ca acest om (cand a fost in coma) L-a intalnit pe Dumnezeu! Este un exemplu ptr. noi!
RăspundețiȘtergere