Primul animal modificat genetic din farfurie? Statele Unite ar putea autoriza somonul transgenetic
Confruntata cu cererea in crestere, stiinta a ajuns sa produca somoni de crescatorie. Acesti pesti au insa un defect: nu cresc destul de repede. Evolutia geneticii a permis crearea unui somon care ajunge la maturitate de doua ori mai repede decat rudele sale obisnuite. Dosarul cvasicomplet este pe masa FDA (Administratia de Control al Alimentelor si Medicamentelor) care ar putea autoriza comercializarea acestuia in Statele Unite.Asa cum explica AquaBounty, compania care l-a produs, „acest peste ar fi primul animal transgenetic destinat alimentatiei umane care ar putea fi aprobat de FDA”. Administratia ar crea astfel un precedent care ar servi interesele altor companii care au pus la punct animale create in urma unor modificari genetice – bovine rezistente la boala vacii nebune, porci din care putem produce o sunca mai buna pentru sanatate.
Aceasta crestere accelerata a somonului a fost obtinuta modificand gena care codifica un hormon de crestere de-ai pestelui. Fara modificarea genetica, somonul nu ar secreta acest hormon daca se afla in ape reci. Modificarea genetica a constat in producerea acestui hormon tot timpul anului, indiferent de temperatura apei. Astfel, pestele atinge dimensiunile la care poate fi comercializat dupa o perioada de 16-18 luni in loc de trei ani.
Conform New York Times, FDA ar putea valida 5 din cele 7 seturi de date stiintifice transmise de AquaBounty. Compania insista pe absenta unui pericol inerent produselor sale, roadele a „mai mult de douazeci de ani de cercetare”. Pestii au fost „produsi pentru crescatorii inchise”, asigura aceasta inainte sa precizeze ca este vorba doar de „femele sterile, pentru a elimina orice risc de contaminare” a somonilor obisnuiti.
Ca si alte OMG-uri (organisme modificate genetic), somonii modificati genetic sunt acuzati de a fi crescuti pentru comercializare fara a se pune in lumina consecintele asupra sanatatii si mediului. Citata de New York Times, Margaret Mellon, de la Union of Concerned Scientists („Uniunea Oamenilor de Stiinta Ingrijorati”, in traducere libera), in cadrul careia este responsabila cu problemele de alimentatie si de mediu, denunta lipsa de transparenta a FDA. „Nimeni nu are acces la date complete”, spune ea. In timpul unei audieri FDA, Mellon a prezis ca autorizarea somonului produs de compania AquaBounty ar genera „o furtuna de reactii negative” din partea consumatorilor si a oamenilor de stiinta. (G.B.)
sursa: hotnews
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu