Cuptorul cu microunde, „bucatarul“ care ne distruge sanatatea
Expunerea la microunde scade capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de organismul uman.
Usor de folosit, rapid in prepararea sau incalzirea alimentelor si tot mai ieftin: nu este de mirare ca, in ultimii ani, cuptorul cu microunde a devenit o prezenta obisnuita in bucatariile romanilor. Putini sunt insa cei care inteleg modul de functionare al acestui dispozitiv si, implicit, riscurile pe care ni le asumam folosind un banal cuptor cu microunde.
Cuptorul cu microunde mareste rapid temperatura apei, grasimilor si altor cateva substante continute in mancare, printr-un proces numit incalzire dielectrica. Moleculele de apa sunt dipoli electrici, iar campul electric alternativ generat de microunde le face sa se roteasca extrem de rapid. Aceasta miscare creeaza caldura, intrucat moleculele de apa care se rotesc lovesc alte molecule aflate in vecinatate. Evident, cuptorul va incalzi mult mai rapid un kilogram de apa decat un kilogram de carne. Problema este ca o incalzire generata de la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.
Lichidele incalzite in recipienti cu pereti netezi, cum ar fi canile de portelan, se pot supraincalzi. Fenomenul este deosebit de periculos pentru utilizator: lichidul ajunge la temperaturi practic egale cu cea de fierbere, fara sa fiarba! Fenomenul de fierbere se poate declansa fulgerator in momentul in care lichidul este miscat, de pilda cand cana este scoasa din cuptor, sau cand se adauga o lingurita de zahar, si poate produce o „miniexplozie” de lichid si vapori destul de spectaculoasa.Din pacate, in majoritatea cazurilor, utilizatorul risca sa fie oparit pe maini si pe fata. Ouale „explozive” sunt alta cauza frecventa de accidente. Desi manualele distribuite impreuna cu majoritatea cuptoarelor avertizeaza clar utilizatorii asupra riscurilor pe care le presupune coacerea unui banal ou, se intampla destul de des ca, pe termen lung, proprietarii sa uite ce-au citit in respectiva brosura.
Alterarea vitaminelor si efectele cancerigene.
Interzicerea cuptoarelor cu microunde in Uniunea Sovietica, prin lege, in 1976, a fost privita de multi ca avand mai degraba substrat politico-propagandistic. Savantii sovietici constatasera ca expunerea la microunde scade semnificativ capacitatea catorva vitamine de a fi absorbite de organismul uman, accelereaza spectaculos dezintegrarea structurala a tuturor alimentelor si reduce procesul metabolic in cazul alcaloizilor, glucozelor si galactozelor. Evident, in toata lumea libera s-a considerat ca este vorba despre un soi de lege impotriva “cuptorului capitalist”.In 1991 insa, doctorul elvetian Hans Ulrich Hertel a realizat, impreuna cu un colectiv de la Universitatea din Lausanne, un studiu care demonstra clar ca mancarea gatita sau incalzita la microunde prezinta riscuri mult mai mari pentru sanatate decat mancarea gatita prin metodele traditionale.
Studiul s-a bazat pe doua esantioane de voluntari, iar analizele facute pe lotul hranit cu mancare preparata la microunde au indicat caderi ale valorilor hemoglobinei si limfocitelor. Reactia comerciantilor de aparatura electrocasnica a fost fulgeratoare: Asociatia Elvetiana a Dealerilor de electroaparatura (FEA) l-a dat in judecata pe Hertel in 1992, obtinand condamnarea sa in 1993 pentru „afectarea comertului” si impiedicandu-l sa-si mai publice rezultatele studiului. Doctorul a trebuit sa ajunga pana la CEDO pentru a-si apara cercetarile si, dupa cinci ani de lupta, a obtinut o sentinta prin care statul elvetian era obligat sa-i plateasca compensatii.
Cea mai recenta lovitura pentru afacerea cu microunde a venit in 2003, cand un studiu guvernamental spaniol elaborat la Murcia a demonstrat ca legumele si fructele preparate la microunde pierd in proportie de 97% substantele care contribuie la reducerea incidentei bolilor coronariene. Efectele asupra pietei cuptoarelor cu microunde au fost insa modeste. Firma chinezeasca Galanz, cel mai mare producator mondial, cu o cota de piata de circa 40%, produce anual circa 15 milioane de cuptoare cu microunde.
Pendula vieții
Acum o lună
Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...
RăspundețiȘtergeresağlık
multumesc!
RăspundețiȘtergere