Misterele off-shore ale "Gentilomilor Sanctităţii Sale"
"Clubul" cel mai exclusivist din lume, cel al "Gentilomilor Sanctităţii Sale", ascunde multe mistere privind relaţiile dintre conturile off-shore şi Vatican. Cel mai de seamă reprezentant al acestui club este Herbert Batliner, omul din umbră al finanţelor Vaticanului. În camerele secrete ale finanţelor Vaticanului sunt ascunse adevăruri îngrijorătoare, care te fac să te întrebi cum este posibil ca Papa Benedict al XVI-lea, la cinci ani de la începerea Pontificatului său, să nu fi făcut curăţenie în meandrele obscure ale finanţelor off-shore, care prosperă la umbra Institutului pentru Opere Religioase (IOR), banca Vaticanului, a Administrării Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA), a Propaganda Fide şi multor societăţi cu participaţie ale Vaticanului, scrie La Repubblica, citată de Agerpres.
O figură foarte legată de Sfântul Scaun este "regele" finanţelor off-shore din Liechtenstein, Herbert Batliner, cel mai mare expert în acest domeniu dar şi omul din umbră al finanţelor Vaticanului. Batliner este preşedintele unei fundaţii cu sediul în Liechtenstein, "Peter Kaiser Gedächtnisstiftung", care are drept scop apărarea valorilor creştine în Europa.
Timp de decenii, Batliner, numit "Gentilom al Sanctităţii Sale" de Ioan Paul al II-lea, a operat din culise pentru binele Europei creştine. Apoi a fost calificat de un raport al Serviciului
secret german BND şi de revista Der Spiegel drept "regele administratorilor", "centrala spălării banilor murdari" sau "prietenul evazioniştilor şi gangster". Cu toate acestea, Batliner, puţini o ştiu, rămâne un om de încredere autentic al Vaticanului, de 30 de ani.
De el s-a interesat şi Departamentul 35 al Procuraturii din Bochum, vârful de lance al statului german în combaterea evaziunii fiscale. Numele lui apărea în peste 400 de dosare deschise cu începere din 2000, anul în care un angajat a încredinţat fiscului german un CD plin de date secrete despre cabinetul lui Batliner.
"Sistemul Batliner" a fost definit un mecanism perfect, care ani de zile a sustras fiscului german taxe de cel puţin 250 de milioane de euro.
Cum a reuşit Batliner să se întâlnească cu Papa, la 9 septembrie 2006, la Regensburg, în Bavaria pentru a-i dărui o orgă valorând 730.000 de euro destinată catedralei? După luni de tratative strânse şi presiuni ale unor cercuri ale Vaticanului, Procuratura din Bochum a cedat. Sub artificiul oficial că Batliner era grav bolnav, a fost evitat scandalul arestării lui în biserică.
Curtea Supremă din Liechtenstein a confirmat printr-o sentinţă că Batliner era administratorul ecuadorianului Hugo Reyes Torres, bossul drogurilor, între timp condamnat. Potrivit The Independent, pentru baronul drogurilor ar fi reciclat 15 milioane de euro.
Având o avere estimată la 200 de milioane de euro, Batliner era omul potrivit pentru cei care căutau un refugiu sigur pentru proprii bani. Rămâne celebru un comentariu al său făcut la acuzaţiile grave ce i s-au adus: "Nu sunt un preot confesor care trebuie să-şi întrebe clienţii pentru a descoperi dacă aceştia respectă sau nu legile ţărilor lor de origine".
Avocatul din Vaduz s-a bucurat de maxima încredere a Papilor, fiind unul dintre laicii cei mai decoraţi la Vatican şi preşedintele Consiliului Fundaţiei Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale. În mod straniu, la 1 ianuarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea scria în documentul de numire: "Membrii Academiei sunt aleşi de Suveranul Pontif pe baza competenţei şi a integrităţii lor morale".
Numele său a fost asociat celui mai mare scandal de evaziune fiscală din Germania, de după 2000. Potrivit La Repubblica, este greu de descifrat relaţia foarte strânsă şi inexplicabilă a Vaticanului cu Batliner.
Astăzi, el se împarte între clientela sa de top şi terenurile de hockey din Davos. Deşi a fost acuzat că este omul reciclării fondurilor negre ale politicii şi a recunoscut că este unul dintre cei mai mari experţi în evaziune fiscală, Ratzinger nu face nimic pentru a-l îndepărta. Vechii prieteni nu sunt abandonaţi niciodată, conchide La Repubblica .
sursa: romania libera
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu