În fiecare an, la 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte pe Sfinţii Epictet şi Astion, cei mai vechi martiri din ţara noastră atestaţi de izvoarele aghiografice. Sfinţii sunt cinstiţi în mod deosebit în Episcopia Tulcii, aceştia primind cununa muceniciei pe 8 iulie, în anul 290, în cetatea Halmyris - veche aşezare creştină aşezată pe malurile Dunării.
„Despre viaţa şi activitatea acestor doi mari sfinţi şi mucenici ai Bisericii lui Hristos cunoaştem din actele martirice că erau din Asia Mică, probabil din Frigia, Epictet era preot şi pentru viaţa lui sfântă şi curată a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Epictet îl cunoaşte pe tânărul Astion care provenea dintr-o familie deosebit de aleasă şi era un tânăr deosebit de frumos la chip, dar în acelaşi timp frumos şi la suflet, înzestrat cu multe bunătăţi care în cele din urmă descoperă prin preotul Epictet izvorul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi cere să fie botezat. Primeşte botezul şi amândoi iau o corabie şi din părţile acelea îndepărtate ale Asiei Mici ajung în cetatea Almira de pe malurile Dunării, Dunavăţul de astăzi şi acolo propovăduiesc cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi săvârşesc multe minuni. În timpul groaznicei persecuţii îndreptate împotriva Bisericii lui Hristos de către crudul împărat Diocleţian cei doi sfinţi Epictet, care era preot, şi Astion monahul au fost chemaţi în faţa guvernatorului şi pentru faptul că au refuzat să abjure credinţa creştină au fost martirizaţi prin tăierea capetelor”, a spus Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii,
După martirizare, trupurile Sfinţilor Epictet şi Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris.
În ziua de pomenire a celor doi martiri, la Mănăstirea tulceană Halmyris, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.
Moastele lor se afla in Catedrala "Sfintii Petru si Pavel"din Constanta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu