Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 17 ianuarie 2010

Crestinii din Turcia traiesc o frica permanenta
sursa: gardianul
(vezi si ARTICOLUL ANULUI: Crestinii reprezinta grupul cel mai persecutat din lume)

Turcia, aparent, face eforturi pentru a castiga bunavointa Europei crestine, in vederea mult-doritei aderari, printr-o serie de declaratii, dar, in fond, atitudinea ostila Crestinismului in aceasta tara este evidenta.

Intr-o declaratie recenta facuta cotidianului „Taraf“, presedintele Directiei pentru afaceri religioase din Turcia, prof. Ali Bardakoglu, si vicepresedintele aceluiasi organism, Mehmed Gormez, s-au pronuntat în favoarea redeschiderii scolii teologice de la Halki, spunând ca „este inacceptabil ca o minoritate religioasa sa întâmpine dificultati în formarea clerului sau si în educatia religioasa pe care vrea sa o ofere copiilor sai...indiferent de existenta unor opinii divergente în aceasta privinta, Directia cultelor este datoare sa priveasca problema din punctul de vedere al libertatilor religioase“, informeaza amen.gr, citat de “Ziarul Lumina”.

Redeschiderea scolii de la Halki, ramane un deziderat
La rândul sau, vicepresedintele Giormez a spus ca nu este corect sa se abordeze acest subiect din punctul de vedere politic, al relatiilor internationale sau al reciprocitatii. Astfel, daca subiectul este discutat prin prisma valorilor universale ale Islamului, este corect ca o minoritate religioasa sa aiba dreptul sa-si formeze clerici si sa ofere educatia religioasa pe care o doreste: „Asta înseamna libertate de credinta“. Bardacoglu a mai spus ca toti crestinii din Turcia se bucura de drepturi egale cu ceilalti cetateni. „În cazul în care o comunitate crestina doreste sa construiasca o biserica, trebuie sa ajutam, iar în privinta scolii de la Halki trebuie sa discutam si sa ajungem la o concluzie în spiritul libertatii religioase“, a precizat Murat Bardacoglu. Se stie ca redeschiderea scolii de la Halki este un deziderat al Patriarhiei Ecumenice de foarte multi ani. Declaratii asemanatoare au mai fost facute de catre oficiali ai guvernului turc, dar colegiul este si astazi inchis.

Moastele Sfantului Nicolae nu trebuie expuse intr-un muzeu
Cu numai cateva saptamani in urma, o alta initiativa turca a surprins lumea crestina: Autoritatile au cerut Italiei moastele Sfantului Nicolae, pe care multi locuitori ai Turciei il considera adevaratul Mos Craciun ! Dincolo de ineditul acestei initiative, care a fost exprimata pentru prima data in anul 2005, intentia ascunde de fapt un interes turistic evident. Acesta este si motivul pentru care, parohul Bisericii „Sfantul Nicolae" din orasul italian Bari, unde se afla moastele cunoscutului sfant crestin, a refuzat propunerea ministrului turc al culturii de a le întoarce în patria istorica. Anterior, agentiile de stiri din Anatolia au facut publica declaratia ministrului culturii, Ertugrul Günay conform careia autoritatile turce sunt hotarâte sa întoarca „acasa” moastele Sfantului Nicolae, Facatorul de Minuni, pentru a fi expuse în unul dintre muzeele tarii. Parohul Bisericii din Bari si-a motivat decizia de a refuza propunerea prin faptul ca moastele sunt infatisate spre închinarea crestinilor si nu pentru a fi expuse în muzeu.

Statul, cointeresat de slabirea comunitatii crestine
Adevarata situatie a crestinilor din aceasta tara majoritar islamica este reflectata de un sondaj realizat chiar la inceputul acestui an, care spune, asa cum informeaza Lacasuri Ortodoxe, ca membrii a trei dintre cele patru comunitati ale grecilor ortodocsi, existente în Turcia, se tem pentru securitatea lor. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 820 de greci care locuiesc în Istambul si Izmir. Conform statisticilor, in prezent, în Turcia traiesc între 2.000 si 3.000 de greci ortodocsi, carora se mai adauga alte cateva mii de crestini apartinand altor confesiuni si nationalitati. Aproape 40% dintre respondentii la sondaj „traiesc cu o frica permanenta", 38% dintre crestinii chestionati declarand ca „doar uneori îsi fac griji pentru securitatea lor". Sondajul a mai demonstrat ca 2/3 dintre crestinii ortodocsi se simt exclusi din societatea turca si aproape 68% dintre respondenti considera ca „statul turc nu îsi pretuieste cetatenii care împartasesc credinta crestina". Iar aproximativ 2/3 dintre respondenti sunt convinsi ca „statul este cointeresat de slabirea minoritatii crestine".
Aceste realitati vor constitui pietre grele de incercare in demersul Turciei privind aderarea la Uniunea Europeana, iar declaratiile reprezentantilor autoritatilor trebuie neaparat urmate de masuri concrete pentru a fi credibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu