MÂNĂSTIREA „SFÂNTUL IOAN CASIAN” - O BUCURIE A SUFLETULUI TĂU
INVITAŢIE
Mânăstirea „Sfântul Ioan Casian” are deosebita onoare de a invita la hramul de vară, închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, toţi oamenii iubitori de frumos, părinţi şi copii, cărora cultura şi credinţa le dăruieşte puterea de a gândi şi trăi frumos.
Cu acest prilej se organizează în perioada 16 – 18 august 2011 „Zilele Sfinţilor Brâncoveni”, moment de cinstire a Sf. Constantin Brâncoveanu cel ce a fost şi este „… un Adevãrat Domn” care mult s-a silit şi nevoit să „ aducă învãţãturã şi ştiinţă în sufletele omeneşti, lucru iubit de Dumnezeu şi folos de obşte, mai vârtos rodului nostru românesc" (Prefaţă la Mărgăritarele lui Ioan Chrisostom, de cărturarul Radu Greceanu, 1691).
În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, 1688 - 1714, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare a vieţii spirituale. Domnitorul Constantin Brâncoveanu este „ …conştiinţa lucrului care trebuie fãcut, indiferent de conjuncturã, la care tot gândul cel bun biruie ticãloşia vremii. Principele care şi-a împodobit viaţa cu multe şi vrednice fapte, iar aceste fapte sunt: casele, cãrţile, şcolile, adicã un program cultural destinat sã creeze un cadru concret vieţii colective ... în sfârşit, şcoala care formeazã oameni. ...” (prof. Alexandru Dutu ).
Conţinutul modelului brâncovenesc a supravieţuit în timp, în adâncul conştiinţei româneşti, prin partea cea mai nobilã a oricãrui model, prin formele sale artistice reuşind să contureze un stil în strânsă legătură cu identitatea spaţio-temporală a neamului românesc. Iar ceea ce menţine acest stil, dincolo de timp, este fără îndoială sacrificiul marelui voievod care a dat perenitate operei sale.
În 1714, pe 15 august, a fost martirizat de către turci, la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), precum şi cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toţii sunt prăznuiţi pe 16 august, sub numele de Sfinţii Martiri Brâncoveni.
"...Cu un destin martiric asumat şi cu o mare vocaţie de ctitor, ale cãrui roade le vedem şi astãzi, semãnate
pe aproape jumãtate din ţarã, din Mehedinţi pânã-n Râmnicu Sãrat si din Fãgãraşi pânã-n Câmpia Dunãrii. Mucenicia lui Brâncoveanu e încununarea unei vieţi de creator” (Mitropolitul Bartolomeu Anania).
Astfel, manifestările ce se doresc a se realiza de „Zilele Sfinţilor Brâncoveni” vor să fie o punte peste timp şi să readucă în actualitate atmosfera spiritului brâncovenesc, în vederea promovării valorilor culturale şi spirituale atât de necesare omului contemporan, mult războit de ticăloşiile vremurilor.
În acest sens sunt organizate pe data de 16 august la Mânăstirea „Sf. Ioan Casian”, de lângă Cheile Dobrogei, evenimente cu caracter cultural şi religios, după cum urmează:
-Sf. Liturghie de noapte la Peştera „Sf. Ioan Casian” pe data de 15 spre 16 august 2011 la ora 00.00;
-Sf. Liturghie Arhierească, pe data de 16 august începând cu ora 08:00;
-Lansarea cărţii „Prin Mânăstirile din Dobrogea”, la ora 11:30 - autor Doamna Profesor Sofia Tudosa Romanov;
-Expoziţia de icoane „Puterea Maicii Domnului din sufletul meu” unde ne vom bucura să vedem „sfinţenia” surprinsă de curăţenia inimii unui copil - iconar eleva Cosmina Spânoche;
-Un Concert artistic inedit „Cântări de la Curţile Boiereşti” susţinut de formaţia de muzică veche românească „Trei Parale”, începând cu ora 12:00, care va interpreta şi „Balada lui Brâncoveanu”. (Formaţia „Trei Parale” grupează tineri intelectuali atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, din secolele XVIII şi XIX, cu caracter tradiţional românesc).
-De asemenea cu ocazia „Zilelor Sfinţilor Brâncoveni” va avea loc Conferinţa „ FEMEIA ! Între Eva şi Maria ” la Casa de Cultură din Constanţa, pe data de 18 August 2011, la ora 19:00; intrarea este liberă.
În cadrul conferinţei va fi prezentat în memoria Părintelui nostru Arhimandrit Arsenie Papacioc filmul documentar „Iată Omul!” cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la naştere.
Aşteptăm cu drag pe tot omul iubitor de frumos pentru a ne bucura împreună la aceste evenimente minunate.
Stareţul Mânăstirii „Sfântul Ioan Casian”
Protosinghel Iustin Petre
Pendula vieții
Acum o săptămână
sarut mana danutza,
RăspundețiȘtergerevin cu rugamintea la d-voastra sa facem schimb de banere si link ca impreuna sa promovam cultura si viata spiritual ortodoxa in lume http://botosaneanulortodox.blogspot.com/