Bloggeri închişi, bloggeri ucişi
(articol preluat de pe http://saccsiv.wordpress.com)
Am preluat articolul integral, pentru ca mi se pare foarte grav ceea ce se intampla. Daca ni se va suspenda dreptul de a ne exprima liber pe net, atunci nu vom avea drept altenativa decat sa ne intalnim in taina, intocmai ca cei din miscarea de rezistanta anticomunista.
danutza
Citez din articolul Libertatea de exprimare pe net, în pericol. Bloggeri închişi, bloggeri ucişi:
Auzim adesea despre ziarişti arestaţi sau bătuţi pentru ceea ce au scris; de câte ori aţi auzit însă despre bloggerii închişi? Poate nici nu credeţi că există, pentru că blogurile sunt doar o distracţie inofensivă, pe care nu o ia nimeni în serios.
178. Atâţia bloggeri au fost închişi, ameninţaţi sau molestaţi în lume până acum pentru ceea ce au scris. Trei dintre ei au fost ucişi. Blogul threatened.globalvoicesonline.org ţine această tristă evidenţă a suprimării libertăţii de exprimare pe Internet. Ţările “de top” nu sunt chiar surprize: China, Egipt, Iran, Tunisia, Siria, Vietnam.
Blogosfera chineză este mai mare decât cea americană, dar şi presiunile regimului comunist sunt pe măsură. În jur de 20 de bloggeri chinezi se află în acest moment după gratii, pentru motive ca “subminarea ordinii de stat”, “instigare la revoltă”, “calomnie la adresa puterii populare”.
Postări care nouă ne par inofensive pot avea consecinţe extrem de grave. De pildă, autorul blogului www.boxun.com/hero/hewh a fost lovit de o motocicletă pe trecerea de pietoni şi apoi internat într-un spital de psihiatrie pentru că a acuzat guvernul că a scumpit nejustificat carnea de porc. În schimb, cei care scriu bloguri pornografice, promovând chiar pedofilia, scapă doar cu blogul tăiat şi accesul la net restricţionat. În ţările islamice, presiunile autorităţilor pot merge chiar până la lichidarea fizică prin internarea în închisori insalubre. O lideră a feminismului tunisian a fost întemniţată opt luni pentru că a scris pe Facebook despre traficul de copii din ţara sa. Un blogger din Iran a fost ucis în bătaie de gardieni în închisoare.
Există însă bloggeri după gratii şi în patrii ale libertăţii ca Statele Unite sau Canada. Americanul Eliott Madison a fost închis după ce FBI a descoperit că folosea Twitter pentru a ajuta manifestanţii antiglobalizare să evite poliţia. Elisha Strom, autoarea blogului iheartejade.blogspot.com, a fost arestată deoarece critica acţiunile poliţiei din oraşul ei, folosind exclusiv informaţii publice. Un blogger canadian (charlesotherpersonality.blogspot.com) a fost închis deoarece filma forţele de ordine ce împrăştiau o manifestaţie. Astfel de lucruri nu se întâmplă doar peste ocean; în Europa civilizată, autorul blogului www.monacopoliticcircus.com ar putea face 6 luni de închisoare deoarece şi-a bătut joc pe net de familia domnitoare din Monaco. Mai aproape de noi, în Rusia, un tânăr de 21 de ani a fost arestat pentru un comentariu lăsat pe un blog în care afirma că poliţia a făcut un raid ilegal la sediul unui ziar de opoziţie. Acuzat de “incitare la ură”, el riscă doi ani de închisoare şi o amendă enormă. Internetul a devenit o adevărată forţă în lumea contemporană, iar blogurile o alternativă la presă, mai ales în ţările unde aceasta nu e liberă; însă preţul pe care trebuie să-l plătească e adesea imens.
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu