Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 noiembrie 2009


Din invataturile parintelui ARSENIE BOCA

La alta intensitate sa adancim "calea"


Prima conditie a urmarii Domnului nostru IIsus Hristos este lepadarea de sine.
El a fost ascultator pana la moarte si inca o moarte rusinoasa. Ascultator cu propria Lui viata, caci zice: "Pilda v-am dat voua, ca precum v-am facut eu voua si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre;ca jugul Meu este bun si sarcina Mea usoara." ( Matei,11, 29-30)
Fiindca Domnul:
-sarac a fost si n-a avut unde sa-Si plece capul
-fecioria desavarstita a avut-o,caci El nu a fost dupa oranduirea fireascasi aceasta se vede cand Maria Magdalena, venind cu ganduri de ispitire, nu s-a putut apropia de El pana ce nu au parasit-o cei 7 diavoli-patimi de capetenie
-ascultator pana la moarte a fost si inca moarte pe cruce;daca rugaciunea ,postul, iubirea de vrajmasi sunt porunci cunoscute, moartea ( acceptata din ascultare)e o porunca mai putin popularizata printre oameni. Dar oamenii ce fac?Isi apara viata aceasta si cu dintii, isi apara sinele, isi apara egoismul lor si astfel isi incurca mersul lor duhovnicesc catre mantuire.
In mintea omului se da lupta intre Dumnezeu si diavol.
Dumnezeu se ascunde in poruncile Sale, dar diavolulil impiedica pe om in a implini voia lui Dumnezeu, din porunci. Caci zice scriptura: " Oricine va voi sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa in toate zilele si sa-mi urmeze Mie". ( Luca, 9,23)

Crucea e pomenita aici ca nivel de lepadare de sine, lepadare de viata asta, adica este porunca de a muri in fiecare zi, si Domnul Hristos o avea. Dovada este rugaciunea din Ghetsimani. Mantuitorul lupta cu sinele omenesc: "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta;insanu precum voiesc Eu, ci precum voiesti Tu (Matei 26,39) si adauga: "Dar pentru ceasul acesta am venit (Ioan12, 27), al jertfei, al mortii...
Porunca iubirii: Sa nu-ti ingadui nici o judecata, nici o separare de frate, ci roaga-te pentru cel ce te-a nedreptatit.
Satana lupta sub toate formele sa strice aceste fagaduinte, aceste voturi, sa te incalceasca aruncandu-te in judecarea altora,, in carteli si nemultumiri.
Pe orice ascultare ai avea, vine diavolul si-ti insurubeaza si ideia lui si modifica scopul ascultarii, cala vremea platii sa poata zice: " Doamne, si de mine a ascultat!"
Aceasta e radacina vrajbei intre tine si fratele tau.
In psalm spune:
" Ce este mai bun si ce este mai frumos, decat numai a locui fratii in unire?" ( Ps132.1)

Ce spun marii parinti? De cate ori lovesti in cineva,fie si cu vorba, de cate ori judeci pe un frate, sa stii ca nu te poti ruga. rugaciunea ta nu e primita, nu e ascultata de Dmnezeu, ci e lepadata.
Ori de cate ori calci voia lui Dumnezeu, la sfatul ispititorului,, te izolezi de fratele tau, te dezbini si atunci puterea diavolului creste asupra ta si, fara sa-ti dai seama, ajungi pe dinafara de cale.
La unificare se ajunge numai prin desavarsita lepadare lepadare de sine, prin marturisirea sincera si amanuntita a tuturor pacatelor si patimilor sirenuntarea definitiva la ele, prin ascultare, smerenie si dragoste.
(Din invataturile parintelui Arsenie Boca -Margaritare duhovnicesti )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu