Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 decembrie 2010

IATA UNDE S-A AJUNS: EXACT ACOLO UNDE ISI DORESC ELITELE. REVOLTE, MISCARI DE STRADA, ANARHIE....URMEAZA SOLUTIA" SALVATOARE"

Grecia, în flăcări. Sindicatele acuză FMI-ul şi UE

20.000 de sindicalişti greci au protestat ieri împotriva noilor măsuri de austeritate adoptate de Guvern. Protestatarii s-au bătut cu forţele de ordine, atacând un fost ministru cu bâte şi pietre

Protestatarii greci care demonstrau, ieri, împotriva măsurilor de austeritate anunţate de guvernul de la Atena au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, atacând cu pietre şi bâte şi un fost ministru care s-a refugiat în clădirea Parlamentului.

Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, mai multe altercaţii având loc în faţa Parlamentului, în momentul în care protestatarii au încercat să forţeze intrarea în clădire. Demonstranţii au incendiat mai multe pubele de gunoi, precum şi alte materiale şi le-au lăsat să ardă în apropierea Parlamentului şi a Ministerului de Finanţe. Unele dintre materialele care au luat foc au fost şi ele aruncate spre jandarmi. Protestatarii au incendiat apoi vehicule şi staţii de autobuz. Violenţe s-au înregistrat şi în oraşul Salonic, unde forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

Sindicatele din Grecia au scos aproximativ 20.000 de oameni pe străzi, pentru a protesta împotriva unei noi măsuri a guvernului de la Atena - reducerea salariilor şi la companiile unde statul este acţionar.
După ce angajaţii publici au fost lăsaţi fără cel de-al 13-lea şi al 14-lea salariu, toate salariile peste 1.800 euro din companiile unde Statul elen este acţionar vor fi reduse cu 10%. Circa 89% dintre angajaţii la companiile de stat vor fi afectaţi de această măsură. În afara miilor de poliţişti adunaţi să apere Parlamentul de la Atena şi alte clădiri guvernamentale, şi a celor care asigură servicii de urgenţă (pompieri, medici), aproape nimeni nu mai lucra, ieri, la prânz, în Grecia. Trenurile şi autobuzele nu mai circulau decât pentru a duce oamenii către şi de la locurile anunţate pentru protestele de stradă.

Taximetriştii din Atena s-au alăturat şi ei grevei, în timp ce operatorii portuari, judecătorii, funcţionarii bancari, profesorii, controlorii de trafic aerian etc. au încetat lucrul.

Ţara a căzut pradă unui "blocaj informaţional", deoarece majoritatea jurnaliştilor au intrat şi ei în grevă.

Sindicatele din Grecia: "Bogaţii să plătească costurile crizei"

ADEDY, unul dintre cele mai puternice sindicate din Grecia, a cerut Guvernului să renunţe la măsurile de austeritate pe care le-a numit "injuste din punct de vedere social", afirmând că singurul rezultat va fi "târârea muncitorilor şi a pensionarilor în sărăcie". Sindicatele au acuzat şi implicarea "FMI - UE-troikăi", referindu-se la măsurile cerute de aceste instituţii, precum şi de Banca Centrală Europeană. "Angajaţii trebuie să pună capăt şantajului impus de speculanţi. Speculanţii şi bogaţii trebuie să suporte costurile crizei", se arată într-un comunicat al sindicatului.

Printre demonstranţii care au ieşit ieri pe străzi au fost şi sindicaliştii cu simpatii de stânga de la PAME. Într-un comunicat aceştia au declarat că: "Nu vom ceda în faţa plutocraţiei. Problemele care afectează economia Greciei nu au fost create de oamenii de rând, ci de lăcomia capitaliştilor".

"Protestăm pentru că Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul ne-au adus în starea de sărăcie şi de şomaj. Acum ne aruncă nouă în cârcă poverile pe care ei ar trebui să le poarte", se arată în comunicat. Marţea trecută, Parlamentul grec a adoptat o lege prin care s-au modificat reglementările contractului colectiv de muncă, făcând mai uşor pentru angajatori să concedieze angajaţii. De asemenea, bugetarilor li se va mai tăia 10% din salariu. Noua rundă de măsuri de austeritate se bazează pe reforme structurale, în special în sectorul public, unde sunt mai bine de 20% dintre angajaţii greci.

Demonstraţiile vor continua în această săptămână. Bugetul Greciei pe 2011, programat să fie votat în Parlament pe 22 decembrie, are drept scop diminuarea deficitului bugetar de la 9,4% la 7,4%. Cei care vor suferi cel mai mult de pe urma tăierilor de salarii vor fi angajaţii căilor ferate sau ai altor forme ale transporturilor publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu