Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 ianuarie 2011

A MURIT IPS BARTOLOMEU ANANIA, MITROPOLITUL CLUJULUI



Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, pe care Domnul l-a chemat la ceruri, sa se roage pentru poporul pe care l-a pastorit.


În această seară, la ora 19.25, Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, a murit la Cluj-Napoca. El a fost adus în ţară în urmă cu o săptămână, de la clinica AKH din Viena, unde a fost internat pentru afecţiuni cardiace.

"Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunță că în ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor. Decesul a survenit la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca", se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei.


În ultimele zile de viaţă, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost în comă, stare în care intrat pe 23 ianuarie 2010, când încă se mai afla internat la Spitalul AKH din Viena.

Preotul Bogdan Ivanov, secretarul personal al mitropolitului Bartolomeu, care l-a însoţit pe acesta în Austria, a declarat că mitropolitul Clujului şi-a dorit foarte tare să revină la Cluj şi unde să treacă la cele veşnice. "Starea lui a fost critică şi nu s-au putut face prea multe", a spus părintele Ivanov.

După ce a revenit la Cluj, medicii au avut o încercare de a-l scoate din coma indusă pe mitropolitul Bartolomeu Anania, dar nimeni din anturajul acestuia, episcopi sau preoţi cu diferite funcţii, nu a dorit să semneze pentru un eventual risc care ar fi putut surveni. Surse din cadrul Mitropoliei Clujului au declarat că joia trecută episcopii Vasile Flueraş şi Irineu Bistrişeanu au avut o discuţie cu medicii Clinicii de Chirurgie 1 care au dorit să îl detubeze pe Bartolomeu pentru a vedea dacă acesta va putea să respire singur. "Nu au vrut să îşi asume niciun risc pentru că starea de sănătate a IPS Bartolomeu era foarte gravă", a spus un preot.

Diagnosticul pus de medicii clujeni a fost de insuficienţă acută cardio respiratorie şi stenoză de venă aortă.

Va fi înmormântat în cripta de sub catedrala mitropolitană

Mâine, trupul neînsufleţit al mitropolitului Clujului va fi depus în Catedrala Mitropolitană din centrului Clujului. În comunicatul Mitropoliei Clujului se arată că trupului lui IPS Bartolomeu Anania va fi depus în catedrala mitropolitană unde toţi cei care l-au iubit şi respectat pe înltul ierarh îşi vor putea lua adio de la acesta.

De asemenea, trupul lui IPS Bartolomeu Anania va fi coborât în cripta ierarhilor de sub catedrala mitropolitană care a fost renovată în urmă cu trei luni.

Ritualul înmormântării unui mitropolit presupune delegarea din partea Patriarhului Daniel a unui alt mitropolit care să conducă destinele MItropoliei Clujului până la numirea de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a unui nou mitropolit.

"Ritualul presupune că cel care va fi numit interimar este mitropolitul imediat superior lui Bartolomeu, adică IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Aceste lucru nu este obligtoriu, locotenenţa mitropolitană putănd fi asigurată chiar şi de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel", a spus un preot clujean.

Medicii din Viena nu mai putut să-l mai salveze

Săptămâna trecută, la câteva ore după ce Bartolomeu Anania a fost readus la Cluj, episcopul vicar Vasile Someşan declara că "Înalt Prea Sfinţia Sa şi-a exprimat dorinţa să fie adus acasă să îşi aştepte sfârşitul. Am putea spune că starea a fost înrăutăţită de vârsta pe care o are şi de experienţele prin care a trecut de-a lungul timpului şi prin slăbirea fizică pe care a avut-o în ultimele trei luni. Pneumonia este motivul pentru care nu s-a putut interveni chirurgical. Va fi ţinut sub control până când va putea eventual ajunge acasă".

În aceeaşi seară, profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, declara că "boala de care suferă IPS Bartolomeu Anania este legată de o afecţiune pulmonară şi cardiacă foarte gravă şi în modul în care a evoluat boala nu mai poate fi vorba despre un gest medical miraculos. Afecţiunea este tratată în spitale de trei ani şi jumătate. Intenţia pentru care l-am trimis la Viena a fost să se confirme diagnosticul şi eventual să se găsească o soluţie. Din păcate nu s-a putut".

Bartolomeu Anania a fost numit mitropolit al Clujului pe 21 ianuarie 1993.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu