Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 martie 2011

UNDE VA AJUNGE TEHNICA?

Primul laptop ce poate fi controlat cu privirea, lansat la târgul CeBIT

Firmele Lenovo şi Tobii au lansat, la târgul tehnologic internaţional CeBIT, prototipul unui laptop care poate fi controlat doar din mişcările ochiilor. Managerul general al Tobii, Barbara Barclay, a spus că produsul nu vrea să înlocuiască mouse-ul tradiţional, tastatura sau ecranul tactil, ci se vrea a fi o opţiune complementară menită să facă manevrarea computerului mai uşoară şi mai eficientă.

Tehnologia monitorizează privirea utilizatorului pe monitor şi detectează astfel unde anume se concentrează vederea. Două camere ascunse caută "lumina din privire" şi reflexiile de pe fiecare retină, iar tehnologia poate fi folosită atât de oamenii care poartă, cât şi de cei care nu poartă ochelari.
publicitate

Această tehnologie poate fi foarte utilă persoanelor invalide care nu vor mai avea nevoie de ajutor în folosirea calculatorului. Momentan, sistemul de control e folosit la derularea unui text şi mutarea paginilor deoarece sistemul detectează când privirea a ajuns la finalul textului, dar şi jocurile de tip FPS (first-person shooter).

Cele douăzeci de unităţi realizate până acum combină laptopul creat de Lenovo cu camerele care detectează privirea încorporate în carcasa acestuia, făcând produsul de două ori mai mare în grosime faţă de un laptop obişnuit. Însă producătorii Tobii au vorbit despre un viitor uz şi look comercial care ar putea apărea în următorii doi ani. Printre viitoarele îmbunătăţiri ale acestui laptop, s-a vorbit şi despre un cursor care va fi "manevrat" cu privirea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu