REPUTATI MEDICI GERMANI, REVOLTATI DE FOLOSIREA VACCINULUI IMPOTRIVA GRIPEI PORCINE, ACUZA GUVERNUL DE MINCIUNA SI DISCRIMINARE
sursa:razboi intru cuvant
Imuni la vaccinare
Der Spiegel: Immun gegen die Impfung
de Veronika Hackenbroch si Gerald Traufetter
Medicii pediatrii se revolta, ginecologii avertizeaza: campania de vaccinare impotriva gripei porcine este discreditata. Sunt cumva nemtii cobai intr-un experiment gigantic pus la cale de companiile farmaceutice? In sectia oncologica aflata in Berlin de care raspunde dr. Wolf-Dieter Ludwig se afla mai ales pacienti suferind de leucemie si ale forme de cancer. Multi au trecut prin chimioterapie si sistemul lor imun e zdruncinat.
Der Spiegel: Immun gegen die Impfung
de Veronika Hackenbroch si Gerald Traufetter
Medicii pediatrii se revolta, ginecologii avertizeaza: campania de vaccinare impotriva gripei porcine este discreditata. Sunt cumva nemtii cobai intr-un experiment gigantic pus la cale de companiile farmaceutice? In sectia oncologica aflata in Berlin de care raspunde dr. Wolf-Dieter Ludwig se afla mai ales pacienti suferind de leucemie si ale forme de cancer. Multi au trecut prin chimioterapie si sistemul lor imun e zdruncinat.
“Acesti oameni fac parte din grupa celor cu risc ridicat (de infectare, n.tr), lor ar trebui sa li se administreze vaccinul mai intai” spune dr. Ludwig.
Domnul doctor pronunta aceste vorbe foarte lent si cumva ginditor. Discuta mereu despre gripa porcina cu pacientii sai.
“Pacientii sunt desigur foarte ingrijorati deoarece stiu ca pot sa contracteze infectia cu usurinta” relateaza medicul de 57 de ani. “Incerc sa le explic ce utilitate si ce riscuri implica vaccinul, dar nu pot sa le recomand clar ca in acest moment sa se vaccineze”.
“Nu suntem multumiti de aceasta campanie de vaccinare. Ridica numeroase probleme iar utilitatea ei este neclara. Autoritatile au fost duse de nas de campania pro-vaccinare a concernelor farmaceutice (…) care de fapt nu vor decit sa cistige bani“
In timp ce ministerele sanatatii din landurile germane fac ultimele pregatiri pentru distribuirea dozelor de vaccin, in tara domneste confuzia, nesiguranta si haosul. Aceasta este cea mai mare campanie de vaccinare din istoria tarii. 50 de milioane de doze de vaccin Pandemrix produs de GlaxoSmithKline (GSK) vor incepe sa fie aduse cu camioanele incepind de luni dintr-o locatie secreta situata undeva in apropiere de Dresda unde se afla si fabrici de producere a medicamentelor cu traditie. Transporturile sunt destinate cabinetelor medicale si unitatilor sanitare si au desigur menirea ca sa fie injectate (…) mai intai personalului medical si persoanelor din grupele de risc.
Strategia de vaccinare a autoritatilor s-a prabusit in scurt timp
In rindul medicilor, farmacistilor si politicienilor creste impotrivirea la enorma actiune de vaccinare, actiune care costa statul si casele de asigurari circa 600 milioane de euro.
Confuzia a inceput cind Comisia pentru Vaccinuri (Stiko) a recomandat ca pentru gravide sa se utilizeze un alt tip de vaccin. Unul care sa nu contina adjuvanti. Adjuvantii stimuleaza puternic sistemul imun. Ca atare cu ajutorul adjuvantilor dozele de vaccin pot fi multiplicate, din una se pot face patru.
Numai ca vaccinurile fara adjuvanti nu se gaseau la dispozitia autoritatilor asa ca secretarul ministerului sanatatii, Klaus Theo Schröder, a trebuit sa telefoneze in toata lumea:
“La ora actuala se duc tratative cu producatori (de vaccin) si cu ministere ale sanatatii din Franta si SUA in vederea obtinerii de vaccinuri fara adjuvanti pentru femeile gravide” declara Schröder.
Daca vor fi obtinute, nu se poate spune. Depozitele producatorilor de vaccinuri sunt goale. Intreaga productie mondiala a GSK, 440 milioane doze, a fost vinduta. In scurt timp intreaga strategie de vaccinare pusa la punct de autoritati s-a prabusit.
Tot mai multi medici isi sfatuiesc pacientii (nu numai gravidele) sa nu se vaccineze si isi argumenteaza pozitia aratind ca adjuvantele prezinta un risc care nu poate fi corect estimat si ca vaccinarea are o utilitatea redusa, intrucit virusul nu a facut atit de multe victime cum se crezuse initial.
Vaccinarea in masa e pe duca
Pina si Stiko, un comitet care altfel e favorabil industriei farmaceutice, lasa sa se intrevada dubii in ce priveste recomandarile in privinta vaccinarii. Brusc palesc intentiile de vaccinare in masa. Se vrea ca la jumatatea lui noiembrie, inainte sa se inceapa vaccinarea populatiei sanatoase, sa se mai evalueze inca o data situatia, dupa cum declara un membru al Stiko, Ulrich Heininger.
Rebeliunea pe fata (impotriva vaccinarii) domneste insa in rindurile medicilor generalisti si a pediatrilor. Presedintele Societatii Germane pentru Medicina Generala si de Familie, Michael Kochen, recomanda medicilor de familie sa nu isi vaccineze pacientii.
Wolfram Hartmann, presedintele Asociatiei Medicilor de Copii si Tineret reproseaza regimului ca a facut
“afirmatii false din punct de vedere stiintific”.
Ce e valabil pentru gravide, e valabil si pentru copii sub trei ani.
Tocmai acesti copii ar trebui sa fie protejati impotriva gripei porcine, mai ales copii cu maladii cronice, care dupa cum se stie din experienta tarilor cu un numar mare de cazuri de gripa porcina, au fost afectati de infectie.
Vaccinul contine un conservant
Hartmann nu poate sa inteleaga cum de au cumparat autoritatile vaccinuri care contin adjuvanti.
“Sistemul imun al copiilor are tendinta sa reactioneze excesiv si tocmai o asemenea reactie declanseaza adjuvantele.”
Pe langa asta mai contin vaccinurile si un conservant cu mercur.
“Asa ceva nu trebuie introdus in vaccinuri pentru copii mici” spune Hartmann.
Opinia publica a aflat cu surprindere acum citeva saptamini ca armata germana va beneficia de vaccinuri fara adjuvante de la Baxter. Vaccinul de la Baxter chiar nu are adjuvanti. Cu toate astea e la fel de putin testat ca si cel de la GSK.
Nu numai Ministerul Apararii se lupta cu propriile arme impotriva pandemiei. Ministerul de Interne a facut o comanda speciala de vaccinuri pentru guvern, ministere si autoritati.
“Am cumparat 200.000 de doze de vaccin Celvapan de la Baxter, fara adjuvanti” a declarat revistei Spiegel Christoph Hübner purtatorul de cuvint al ministerului.
Nu numai pentru cancelarul Angela Merkel se va folosi un alt tip de vaccin decit pentru poporul de rind, ci si pentru personalul institutului Paul Ehrlich (PEI) care este responsabil de aprobarea utilizarii vaccinurilor.
Pentru dr. Ludwig aceste fapte sunt “un scandal” de care populatia are putin habar. Si Angela Spelsberg de la Initiativa Internationala Anti-Coruptie se simte dezgustata:
“Chestia asta pute de la o posta”. (…)
Ca urmare a tuturor acestor dezbateri tot mai multi germani se arata potrivnici vaccinarii. Se pare ca aceasta initiativa costisitoare va fi o nereusita. Nicio problema, in cazul in care o parte din doze nu vor fi folosite li s-a gasit deja utilizarea: vor fi date cadou tarilor in curs de dezvoltare (!!!)
O binevenita inviorare a comertului in timpuri intunecate de criza
Pe linga saracii acestei lumi pot insa sa aiba parte de bucurie si Big Pharma. Pentru acestea din urma gripa porcina este ca programul Rabla pentru industria auto: o binevenita inviorare in timpuri intunecate de criza.
Companiile de medicamente sufera din cauza ca liniile lor de dezvoltare sunt goale, iar noutati aducatoare de mari profituri nu par a fi la orizont. In acest timp, pentru tot mai multe produse aducatoare de profit s-a pierdut protectia patentului si ca atare piata a fost invadata de inlocuitori mai ieftini.
Pentru vaccinuri insa nu se pot gasi inlocuitori mai ieftini. Ca atare, pentru industria farmaceutica, vaccinurile nu mai constituie o nisa ci un mijloc de a-si salva bilantul financiar. Tot mai multe concerne farma vor sa isi construiasca viitorul pe productia de vaccinuri.
Timpurile cind nu se puteau cistiga decit citeva marci amarite pe o doza de vaccin s-au dus. Noul vaccin impotriva cancerului de col uterin costa in Germania 159 de euro pe doza.
Poate ca vaccinarile viitoare impotriva bolilor grave ca SIDA, Alzeheimer, malaria ar putea frina intr-o oarecare masura raspindirea acestora. Asta ar insemna un Blockbuster pentru industria farma si desigur ar duce si la imbunatatirea imaginii acesteia care e cam des pusa in pericol.
Cine vrea sa aiba succes in bransa vaccinurilor trebuie sa apeleze la tehnici noi
Analistii arata ca industria vaccinurilor are o crestere anuala de 18% in timp ce industria farma pe ansamblu are doar 4,4%. La citeva saptamini dupa ce anul acesta gigantul farma Pfizer a cumparat firma Wyeth specializata in vaccinuri, trei alti uriasi ai bransei farma Abbott Laboratories, Johnson & Johnson si Merck au anuntat ca vor sa se implice in bransa vaccinurilor cumparind actiuni sau drepturi de producator.
Un lucru insa e clar: cine vrea sa aiba succes in industria farmaceutica trebuie sa apeleze la tehnici noi. Pe linga ingineria genetica, adjuvantii reprezinta speranta dezvoltarii vaccinurilor datorita stimularii intense pe care o induc in sistemul imun uman.
“Adjuvantii reprezinta solutia pentru marile probleme ale dezoltarii vaccinurilor” declara medicul Ruprecht Schmidt-Ott din cadrul sectiei vaccinuri a GSK din München.
Nu numai vaccinul impotriva gripei porcine contine adjuvanti, ci si vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin. Un vaccin impotriva tuberculozei se gaseste in faza de testare clinica.
“Si speram ca in citiva ani vom scoate pe piata primul vaccin impotriva malariei care va contine un nou adjuvant”.
Intr-adevar poate este posibil ca adjuvantii sa le permita celor care dezvolta vaccinuri sa ajunga acolo unde nu au reusit pina acum adica sa faca sistemul imun sa reactioneze la patogeni la care reactia este mai dificil de obtinut: malarie, SIDA, Alzheimer, cancer, herpes sau ulcerul stomacal declansat de bacteria Helicobacter pylori.
Nu-i de mirare ca noii adjuvanti sunt intimpinati cu bucurie.
“Visul devine realitate” exclama exuberant ziarul “Human Vaccines” care altfel e destul de lucid. “Noi orizonturi se deschid” scrie “Trends in Immunology”. O noua era a vaccinurilor pare sa se deschida.
“Pericolul a fost supra-evaluat”
Dintre toti, Agentia pentru Controlul Medicamentelor din SUA (FDA) s-a aratat pina acum sceptica in privinta adjuvantilor minune. Niciun vaccin continind vreun adjuvant de tip nou nua fost aprobat pina acum de FDA. Agentia estimeaza ca ar fi prea periculosi.
Vaccinul produs de GSK (continind adjuvanti) provoaca mai multe efecte secundare decit un vaccin fara adjuvanti: apare roseata, inflamatii, sclerozari (la locul injectiei), febra, dureri de cap. Studiile facute pe animale de experienta arata ca diferite adjuvante provoaca inflamatii articulare dureroase. In ciuda fermecatoarelor oportunitati pe care le ofera, adjuvantii nu au fost aprobati de FDA.
Cu toate ca acum se punea problema punerii la punct a unui vaccin impotriva gripei porcine, in SUA nu se procedeaza altfel decit in trecut, asa cum s-a facut si in cazul amenintarii gripei aviare. Intre timp s-au aprobat 4 produse dintre care nici una nu contine adjuvanti. (…). Pentru cazul in care dozele nu vor fi suficiente, guvernul SUA a cumparat adjuvanti, dar deocamdata acestia stau in depozit.
Grija americanilor se explica prin sumele imense care se platesc ca despagubire in cazul in care vaccinul se dovedeste nociv sanatatii si provoaca leziuni.
“Povara aducerii de probe nu cade in sarcina celor afectati de vaccin asa cum e cazul la noi” arata Wolfgang Becker-Brüser de la un ziar critic la adresa industriei farma “Arznei-Telegramm“.
Asa ca in Europa cei raspunzatori de vaccinuri s-au lasat de la bun inceput fermecati de avantajele adjuvantelor, precum Johannes Löwer, seful sectiei vaccinuri de la PEI si consilier guvernamental in probleme de vaccinuri.
Inventarea fisei pentru obtinerea aprobarii
In 2005 pe cind se astepta o epidemie de gripa aviara, el a fost cel care a pledat pentru introducerea adjuvantilor si a criticat aspru atitudinea conservatoare a SUA.
“Numai cu ajutorul adjuvantilor se pot obtine destule doze pentru toata lumea”, a afirmat el. “Vaccinul impotriva virusului H5N1 care acum se testeaza in SUA va face orice altceva decit sa ajute poporul german in caz de pandemie”, declara el editiei de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung. (…)
Löwers vedea lucrurile din alta perspectiva: ca si sef al PEI, la cererea guvernului, a dezvoltat in colaborare cu producatorii de vaccin o strategie alternativa.
Infricosati de perspectiva unor decese in masa din cauza gripei aviare, s-a apelat la implementarea unui fise (de evaluare) pentru obtinerea aprobarii in cazul unui vaccin. Producatorii trebuiau sa obtina aprobarea pentru componentele unui vaccin inainte de izbucnirea unei pandemii. La acesti compusi doar se mai adauga antigenul (componenta virala) in cazul producerii unui vaccin. In acest mod s-au aprobat in Europa trei produse, dintre care doua adjuvante (…).
In cazul unei pandemii, se crede ca aceste produse ar fi fost deosebit de utile, foloasele tragind in balanta mai greu decit eventualele riscuri. In cazul altor plagi precum malaria, tuberculoza, SIDA, cancerul, utilizarea adjuvantelor ar aduce de asemenea beneficii.
Insa in cazul virusului gripei porcine (care pina acum s-a dovedit putin periculos) ar trebui sa se faca o noua evaluare a riscurilor si utilitatii vaccinarii.
“Numai ca autoritatile se bazeaza tot pe fisa de evaluare implementata in trecut” afirma in mod critic Becker-Brüser.
Germanii pe post de cobai pentru piata americana
“Mai ales in aceasta situatie in care milioane de oameni vor fi vaccinati ar trebui sa mergem pe cai batute (folosirea de vaccinuri fara adjuvanti, n.tr.)” arata in mod critic dr. Frank Ulrich Montgomery, vicepresedinte al asociatiei nationale a medicilor.
Insa Löwer ramina la vechile sale convingeri si declara:
“Implementarea unei fise de evaluare a fost o hotarire buna”.
Pentru marile concerne conteaza, in cazul vaccinarii in masa, si experienta pe care o vor acumula. La inceputul lui octombrie scriau cercetatorii de la Novartis in prestigioasa revista Science:
“Pandemia cu H1N1 ne da ocazia sa reconsideram strategia de dezvoltare a vaccinurilor si sa dezvoltam noi produse”.
Desigur ca GSK si Novartis vor avea nevoie de experienta acumulata in urma vaccinarii in masa pentru a dezvolta noi adjuvanti. Dar aceasta experienta le va ajuta mai ales sa convinga FDA sa aprobe acesti noi adjuvanti. Pretul pentru asta insa il vor plati in cele din urma europenii.
“Germanii sunt un fel de cobai pentru piata americana” crede in orice caz Becker-Brüser, inversunat critic al industriei farmaceutice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu