Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 septembrie 2009

Vaclav Klaus: Neosocialismul ameninta Europa


Intr-un discurs tinut la Aix-en Provence, in cadrul unei scoli de vara dedicata economiei, presedintele ceh Vaclav Klaus s-a referit pe larg la problemele sociale, economice pe care le-a adus integrarea in Uniunea Europeana.

Presedintele ceh a afirmat ca “dupa un deceniu de tranzitie, castigatorii nu au fost nici libertatea si nici liberalismul clasic. Sloganul nostru initial ‘deregulati, liberalizati, privatizati’ a fost transformat treptat intr-unul diferit: impuneti cat mai multe reguli, ajustati la tot felul de standarde din tarile dezvoltate si bogate, ascultati doleantele anumitor ONG-uri si urmati-le, dati la o parte suveranitatea nationala si dati-o pe mana institutiilor si organizatiilor internationale.“.

“Anul acesta sarbatorim ce-a de-a 20-a aniversare a prabusirii comunismului, dar situatia nu s-a schimbat spre mai bine”, a mai continuat domnul Vaclav Klaus, care, a definit si conceptul de “europenism”, astfel:

- economic (social) se bazeaza pe ideea economiei sociale de piata (care de fapt e opusa economiei de piata);
- viziunile despre libertate, democratie si societate se bazeaza pe colectivism, parteneriat social si corporatism, nu pe democratia parlamentara clasica;
- se doreste o unificare europeana intr-un cadru supranational;
- politica externa si relatiile internationale se bazeaza pe internationalism, cosmopolitism, universalism abstract, multiculturalism si deznationalizare.


Vaclav Klaus a precizat ca aceste moduri de gandire sunt naive si utopice si sunt de fapt in opozitie cu viziunile celor mai multi cetateni europeni. In continuare, presedintele ceh s-a referit pe larg si la problema asa-zisei “incalziri globale” provocate de emisiile de dioxid de carbon, demontand cu argumente convingatoare aceasta teorie:

1. Incalzirea nu e “globala”. E se remarca doar in unele zone reci, dar nu in regiunile tropicale si nici in cele umede, in timpul iernii, dar nu vara, in timpul noptilor, dar nu in perioada de zi.

2. Cresterea de termperatura la nivel global e relativ mica, circa 0,74°C in ultimul secol, iar in ultimii 15 ani, de fapt, acest proces s-a inversat. De fapt, temperatura globala acum este similara cu cea din 1940, in ciuda emisiilor uriase de dioxid de carbon din ultimii 70 de ani.

3. Incalzirea nu este nici unica, nici lipsita de precedente. In perioada evului mediu, a existat o perioada cand temperatura globala era mai mare decat in zilele noastre (o parte din insula Groenlanda, de exemplu, era locuibila inainte de a fi acoperita complet de gheturi).

4. Cresterea actuala a temperaturii globale nu e determinata de emisiile industriale de dioxid de carbon. Sunt multi alti factori care influenteaza temperatura si climatul si intreg sistemul este extrem de complex. Termeni ca “incert” sau “incertitudine” apar de peste 1300 in textul raportului IPCC din 2007 (privind incalzirea globala).

Vaclav Klaus a adaugat ca avocatii teoriei incalzirii globale, sustin de fapt o crestere a puterii guvernamentale, o intarire fara precedent a controlului asupra cetatenilor. “Suntem fortati sa acceptam reguli despre cum sa traim, ce sa facem, cum sa ne comportam, ce sa consumam, ce sa mancam, cum sa calatorim. Este inacceptabil”, a adaugat presedintele ceh care a mai spus ca toate aceste politici sunt de fapt inutile si, in contextul unei piete libere, ele s-ar putea reglementa de la sine.

Textul integral al discursului (in engleza), il puteti accesa aici: http://klaus.cz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu