Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 septembrie 2009

Presedintele ceh testeaza rabdarea UE


Romania Libera, 22 Septembrie 2009
Vaclav Klaus, presedintele cu puteri limitate de la Praga, pare hotarat sa descopere care este capatul rabdarii liderilor Uniunii Europene: el intentioneaza sa tergiverseze ratificarea Tratatului de la Lisabona – textul care vizeaza reformarea institutiilor UE – chiar si dupa o eventuala aprobare a textului de catre electoratul irlandez, in speranta ca o victorie a conservatorilor in alegerile de anul viitor din Marea Britanie va duce la organizarea unui plebiscit in care textul pe care il dezavueaza sa fie respins.
Potrivit cotidienelor britanice The Times si Telegraph, premierul interimar ceh, Jan Fischer, si-a avertizat omologii europeni, la summitul informal de saptamana trecuta, ca presedintele Klaus planuieste sa se foloseasca de un grup de senatori loiali pentru a trimite Tratatul de la Lisabona – aprobat deja de guvernul si legislativul ceh – pentru o noua analiza a Curtii Constitutionale, a doua in decurs de un an. In virtutea procedurilor constitutionale cehe, procedura initiata de senatorii fideli lui Klaus ar amana ratificarea textului – atat in Cehia, cat si in intreaga UE – cu trei pana la sase luni. Planurile lui Klaus ar viza, in fapt, tergiversarea intrarii in vigoare a Tratatului pana dupa alegerile generale din Marea Britanie, in luna mai 2010, cand, o data cu o posibila victorie a conservatorilor lui David Cameron, noul guvern ar putea organiza un referendum pe tema ratificarii, chiar daca Regatul Unit a ratificat deja textul.
Data fiind cunoscuta rezerva a populatiei britanice fata de UE si de orice tratat care, si numai aparent, sporeste puterile Bruxelles-ului, plebiscitul din Regatul Unit ar putea insemna sfarsitul irevocabil al proiectului constitutional al UE sau, in extremis, iesirea Marii Britanii din blocul comunitar. Oricare dintre cazuri echivaleaza insa cu o implinire a visului politic al lui Klaus, autodeclaratul “disident european” care acuza “deficitul democratic” al UE, “o entitate esuata si falimentara” pe care nu ezita sa o compare cu URSS.
Lupta de gherila dusa de Klaus, care in ciuda puterilor politice limitate a reusit sa se impuna ca un opozant constant al integrarii politice a UE, a starnit mania presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, la summitul de saptamana trecuta. Unul dintre artizanii compromisului prin care Constitutia Europeana respinsa in Franta si Olanda a fost reambalata sub forma Tratatului de la Lisabona, Sarkozy ar fi avut o adevarata izbucnire nervoasa, amenintand ca intreaga Cehie, unde majoritatea fortelor politice, dar si populatia sustin Tratatul, va suporta “consecinte” in cazul in care “disidentul UE” isi va pune planurile in aplicare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu