Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 2 aprilie 2011

GADDAFI AMENINTA: RAZBOI INTRE CRESTINI SI MUSULMANI

Gaddafi ameninta cu un razboi intre crestini si musulmani in regiunea Mediteranei

Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat joi ca va izbucni un razboi intre musulmani si crestini, in conditiile in care coalitia intrernationala isi continua operatiunea militara in Libia, relateaza agentia oficiala JANA citata de NewsIn.

“Acesti nebuni vor sa ne faca sa ne intoarcem in Evul Mediu, lansand un razboi periculos, pe care, in curand, nu vor mai putea sa il controleze”, a spus Gaddafi, cerand popoarelor occidentale sa “isi aleaga alti lideri, care sa respecte relatiile dintre state, care sa inteleaga sensul relatiilor internationale si dreptului international (…) in caz contrar, vom asista in curand la un razboi groaznic intre musulmani si crestini” in regiunea Mediteranei, transmite RIA Novosti.

Lansata la mijlocul lunii februarie, miscarea de contestare a regimului Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, a degenerat intr-o confruntare armata intre soldati si rebeli, soldata cu mii de victime in randul civililor.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in 17 martie o rezolutie care prevede instaurarea unei zone de excludere aeriana deasupra Libiei si autorizeaza recurgerea de la forta pentru apararea populatiei civile.

O operatiune internationala pentru a pune in aplicare aceasta rezolutie a inceput in 19 martie.

Trupele lui Gaddafi au in continuare de 10 ori mai multe arme decat rebeli
Fortele armate ale liderului libian Muammar Gaddafi nu sunt aproape de a fi infrante, in pofida sutelor de raiduri internationale, care au distrus intre 20% si 25% in capacitatile militare ale regimului de la Tripoli, au declarat sefi ai armatei americane, citati de BBC News.

Seful Statului Major Interarme, amiralul Mike Mullen, a spus in fata unei comisii a Congresului ca trupele lui Gaddafi au in continuare de 10 ori mai multe arme decat rebelii.

El a precizat ca vremea nefavorabila a impiedicat fortele internationale sa identifice tinte in ultimele trei sau patru zile. “(Vremea – n.red.) a redus, mai mult decat orice altceva, impactul (…), a redus eficienta si le-a permis fortelor regimului sa se miste din nou catre est”, a spus el.

Insa, in pofida vremii, el a precizat ca raidurile lansate pana in prezent au distrus intre 20% si 25% din fortele lui Gaddafi. “Am afectat, de fapt, desul de grav capacitatile sale militare. Acest lucru nu inseamna ca este pe punctul de a pierde, din punct de vedere militar”, a spus el.

In cursul aceleiasi audieri, secretarul Apararii, Robert Gates, a reiterat ca SUA nu vor desfasura trupe terestre in Libia. Seful Pentagonului a dat asigurari ca Statele Unite isi vor limita contributia la a oferi capacitati pe care alte tari nu pot sa le asigure – precum dispozitive electronice, sisteme de alimentare in zbor si informatii.

“Prabusirea regimului Gaddafi, pe cat ar fi de dorita, nu face parte din misiunea militara”, a subliniat el.

Intre timp, rebelii si fortele pro-Gaddafi se lupta in continuare pentru control in tara. In ultimele zile, rebelii au cerut fortelor internationale sa desfasoare mai multe atacuri.

sursa:ziuaonline

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu