"Ungaria e rusinea Europei" - Comentatori germani despre noua Constitutie maghiara
Noua Constitutie a Ungariei, adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta, e aspru criticata de o parte a comunitatii internationale pentru "atacul la pluralism", intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale. Comentatori ai televiziunii publice germane, citati de Der Spiegel, au spus dupa momentul votului ca "Ungaria e rusinea Europei".
Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului premierului Viktor Orban (de guvernamint) intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer, a declarat pentru Der Spiegel ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decit legea mass-media, care a tras Ungaria intr-un scandal international.
"Abia daca mai ramine o urma de pluralism, varietate a opiniilor, castigurile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, vezi frica, ca in vechea Germanie de Est. In aceasta forma, locul Ungariei nu mai este in UE. E rusinea Europei. Dar Europa nu spune nimic" - astfel a comentat postul public de televiziune ARD votul din Ungaria.
Principalele modificari aduse de noua Constitutie:
- micsorarea puterilor Curtii Constitutionale, prin eliminarea deciziilor privind bugetul si taxele
- stipuleaza obligativitatea statului ungar de a fi responsabil pentru etnicii maghiari din afara tarii
- sporeste puterile presedintelui in privinta numirii conducerii Bancii Centrale
- limiteaza datoria publica
- defineste casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie
- in preambul face referire la Crestinism
- Guvernul are drept de veto in ceea ce priveste indatorarea consiliilor locale
Tot despre constitutia maghiara:
Germania avertizează Guvernul de la Budapesta că noua Constituţie a Ungariei, adoptată luni, nu este compatibilă cu valorile Uniunii Europene.
“Urmărim evoluţiile din Ungaria cu mare atenţie şi cu oarecare preocupare”, a declarat Werner Hoyer, adjunctul ministrului german de Externe. “Legea presei adoptată la începutul anului evidenţiază o atitudine faţă de drepturile fundamentale care este cu greu compatibilă cu valorile Uniunii Europene. Preocupările noastre privind legea presei au sporit odată cu adoptarea noii Constituţii”, adaugă Hoyer, citată de Mediafax.
Mai mulţi politicieni de opoziţie au protestat faţă de adoptarea noii Constituţii ungare, acuzând partidul de guvernământ, Fidesz, de subminarea democraţiei.
Noua Constituţie a Ungariei a fost adoptată luni de Parlamentul de la Budapesta.
Preambulul face referire la Dumnezeu şi la creştinism ca fiind factori pentru coeziunea naţiunii. Criticii susţin că acest lucru este discriminatoriu faţă de atei şi de adepţii altor religii. De asemenea, preambulul stipulează conceptele de naţiune politică şi naţiune etnică: fac parte din naţiunea ungară cetăţenii ungari care trăiesc în Ungaria dar aparţin altor minorităţi nonungare, dar şi etnicii maghiari din alte ţări care nu sunt cetăţeni ungari. Constituţia prevede păstrarea “unităţii spirituale şi intelectuale a naţiunii ungare“.
Noua Constituţie permite acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine, ceea ce riscă să creeze disensiuni cu ţări vecine precum Slovacia şi România. În plus, Constituţia permite adoptarea de legi privind interzicerea avortului: “Viaţa fătului trebuie protejată din momentul concepţiei”.
Noua Constituţie restrânge aria de competenţe a Curţii Constituţionale, în special în domeniile economic şi social.
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu