Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 aprilie 2011

FOARTE GRAV!!! DAR, DACA NE GANDIM CINE CONDUCE FRANTA....

Ofensiva ateismului în Franţa. Catolicii ies la război


Funcţionarii publici nu au voie cu cruciuliţe la gât. Femeile nu au voie cu văl pe faţă. Biserica e dată afară din spitale, şcoli şi armată. Iată răspunsul.

Biserica catolică franceză a refuzat să participe la dezbaterea asupra laicităţii, iniţiată de Uniunea pentru Mişcarea Populară şi care a început marţi 5 aprilie. La fel ca şi restul cultelor din Franţa, catolicii sunt reprezentaţi de “observatori”. Dar răspunsul lor vine de la Lourdes, unde s-a deschis Adunarea Plenară de primăvară a episcopilor. Un răspuns dur, prin gura cardinalului André Vingt-Trois, arhiepiscop al Parisului şi Preşedinte al Adunării episcopale. Într-un discurs viguros, cardinalul a criticat condiţiile dezbaterii şi riscul pe care aceasta îl reprezintă pentru libertatea religioasă din Franţa, scrie La Croix.

După ce a evocat declaraţia Conferinţei responsabililor cultelor din Franţa, în care budişti, catolici, evrei, musulmani, ortodocşi şi protestanţi şi-au exprimat deja reticenţa, el a insistat asupra pericolului ca această dezbatere să cristalizeze un rău, dar şi să reducă înţelegerea laicităţii la “concepţia sa cea mai închistată”: aceea a refuzului oricărei expresii religioase în societate.

Arhiepiscopul Parisului a dat chiar şi exemple “de anumite practici administrative rezultate din această viziune”, citând dificultăţile întâmpinate de responsabilii religioşi în închisori, şcoli sau spitale.

Temerea Bisericii Catolice, exprimată de părintele Matthieu Rougé, capelan al parlamentarilor, este că “sub pretextul de a dori protejarea societăţii de religie, se va ajunge la limitarea oricărei expresii religioase în spaţiul public”.

Din acest punct de vedere, ultimele declaraţii ale ministrului de Interne Claude Guéant, care anunţa interzicerea portului însemnelor religioase pentru funcţionarii publici, nu au făcut decât să sporească temerile. Înăsprirea atitudinii faţă de religie se manifestă în tot spectrul parlamentar, de la stânga la dreapta, observă Părintele Rougé. Acesta a amintit că la o recentă dezbatere pe tema laicităţii, de data asta organizată de socialişti la Parlament, “tonul faţă de religie a fost extrem de dur, aceasta fiind asimilată deseori cu obscurantismul”.

Pe aceeaşi linie, Hippolyte Simon, arhiepiscop de Clermont a avertizat la Lourdes asupra “tentaţiei simplismului”: “responsabilii din administraţie cred, din lipsă de pregătire, că religiile sunt interşanjabile”. Sub pretextul respectării pluralismului religios statul tratează religiile “de o manieră generică”, fără să ţină cont de specificitatea fiecăreia, acuză oficialii catolici. Ei sunt neliniştiţi de tendinţa din închisori şi spitale de a nu rezerva cultelor decât o sală multireligioasă şi impersonală, fără a ţine cont de rolul pe care catolicii îl atribuie capelei. Sau, în contextul restricţiilor bugetare, de diminuarea părţii destinate cultului catolic în favoarea altor religii. Ceea ce devine foarte vizibil, scrie La Croix, în armată. Şi, mai voalat, în spitale.

“Nu avem nevoie de o mare dezbatere pentru a cunoaşte textele de referinţă şi, mai ales, a le pune în aplicare cu toleranţă şi inteligenţă”, a conchis Arhiepiscopul Parisului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu