Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 aprilie 2011

GRECIA DA FALIMENT! CINE URMEAZA?

Inevitabilul aproape s-a produs: Grecia dă faliment!


Intrarea Greciei în incapacitate de plată este inevitabilă, fapt ce va conduce la o restructurare iminentă a datoriei. Aceasta este informația principală de astăzi a cotidianului grec Eleftherotypia.

Sursa: REUTERS/Yiorgos Karahalis Îndoielile asupra solvenţei Greciei readuc probleme Spaniei pe pieţe, anunţă marţi cotidienele spaniole, după ce trezoreria a reuşit cu greutate să-şi plaseze bonurile pe pieţe, la preţul cel mai mare înregistrat de la momentul intrării ţării în zona euro.

Grecia împlineşte profeţiile sumbre ale lui Roubini

Economistul care a prezis criza vorbeşte demult despre colapsul Greciei, care abia se mai poate finanţa.

Încă din toamna anului 2010, profetul crizei, Nouriel Roubini, susţinea că falimentul Greciei este o chestiune de timp. "Pentru mine, întrebarea nu este dacă Grecia va intra în colaps, ci când se va întâmpla acest lucru", declara economistul, în luna noiembrie anul trecut.

Totodată, el a mai spus că problemele pe care le au ţări ca Grecia şi Spania ar putea genera colapsul monedei europene. Potrivit lui Roubini, chiar dacă guvernul grec impune măsuri de austeritate severe în finanţele locale, oricum rămâne nerezolvată problema uriaşei datorii externe. Anul trecut, datoria guvernamentală a Greciei se situa la 325 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 140% din produsul intern brut (PIB).

În prezent, guvernul elen depune mari eforturi pentru a păstra calmul populaţiei, în condiţiile în care datoria uriaşă a ţării este din ce în ce mai greu de finanţat.

Giorgos Papaconstantinou, ministrul de finanţe al Greciei, a răspuns, ieri, speculaţiilor potrivit cărora ţara va fi forţată să dea faliment spunând că statul poate face faţă datoriei. El a insistat asupra faptului că un nou acces pe piaţa obligaţiunilor este posibil în 2012.

Profetul crizei, la Bucureşti

Nouriel Roubini va participa la cea de-a opta ediţie a Forumului Financiar, organizat de Forum Invest, în colaborare cu BNR. economist şi prezicător al crizelor mondiale, Nouriel Roubini, se întoarce la Forum Invest Finance. În întâlniri restrânse, dar mai ales în cadrul conferinţei pe care o va ţine împreună cu Ministerul Finanţelor şi cu guvernatorul BNR, va explica aplicat şi în cunoştinţă de cauză ce se va întâmpla cu banii din România şi din Europa de Sud-Est. El o să ne explice dacă sărăcim, dacă vin crize mai mari sau dacă ne revenim", spune Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest.

"Problema Greciei nu este dacă îşi va restructura datoria, ci când o va face şi dacă va fi o schimbare ordonată, orientată spre piaţă sau dezordonată." NOURIEL ROUBINI, economist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu