Portretul lui Iisus vechi de 2000 de ani, ascuns într-o peşteră din Iordania. Sursa: Daily Mail
Povestea incredibilă a celor 70 de cărţi antice care au stat ascunse aproape 2000 de ani într-o peşteră de pe tărâmul sfânt continuă cu o descoperire uimitoare. Deşi greu de identificat, într-o anumită lumină poate fi vizibil un tablou familiar tuturor creştinilor. Este vorba despre potretul unui bărbat tânăr, cu barbă şi plete care poartă o cunună de spini pe cap. Această imagine ar putea fi cel mai vechi portret al lui Iisus cunoscut până acum şi e posibil să fi fost creat chiar de cei care l-au cunoscut.
Potrivit Daily Mail, cartea confecţionată din metal, de mărimea unei cărţi de credit, sigilată pe toate cele patru laturi şi are pe coperţi chipul unui bărbat reprezentat în relief. Sub potret se poate vedea un text scris în vechea ebraică rămas încă nedescifrat, dar în care se poate distinge formula "Salvatorul Israelului".
Deşi proprietarul, beduinul Hassan Said, a refuzat să vândă cărţile, el a permis totuşi prelevarea a două mostre care vor fi analizate în Anglia şi Elveţia. El susţine că le-a moştenit de la bunicul său.
Oamenii de ştiinţă au descoperit până acum că metalul este din perioada antică romană şi că provine din Mediterană, iar coroziunea de pe cărţi nu este modernă.
Pe de altă parte, conform unei investigaţii Daily Mail, beduinul ar fi cumpărat pur şi simplu artefactele de la un negustor, deoarece era convins că sunt sfinte. El a deschis manuscrisele şi le-a mânjit cu ulei de măsline pentru a le "conserva" mai bine.
Documentele au fost descoperite iniţial într-o peşteră din oraşul Saham, din Iordania, acum cinci ani, în urma unor inundaţii. De asemenea au mai fost descoperite şi alte obiecte, inclusiv unele maniscrise pe plăci de metal şi sulurile laminate plumb.
O parte dintre cărţile găsite până acum au fost furate de muncitorii care lucrau pentru beduinul Saida. Ei le purtau ca talismane, fie la gât, fie le atârnau în maşini.
Descoperirea din nordul Iordaniei ar putea să schimbe istoria creştinismului. În această zonă au venit, după căderea Ierusalimului în anul 70, refugiaţi creştini. Paginile sunt din plumb şi sunt legate cu sârmă şi multe din ele sunt sigilate încă. Fiecare carte are între 5 şi 15 pagini. Pe paginile mici cât un card de credit sunt imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mesia. Textele sunt scrise în Ebraică Veche.
Cărţile ar putea să fie printre cele mai vechi scrieri creştine, mai vechi şi decât scrierile Sfîntului Pavel. Un expert în istoria religiilor şi arheologie, David Elkington, a spus că "ar putea să fie marea descoperire a creştinismului". Elkington este printre puţinii care au văzut colecţia şi a spus că "am amuţit când le-am văzut". "Chiar de la început am văzut semne ale creştinismului, este o cruce în prim plan, în spatele ei un mormânt, cred că al lui Iisus şi în spatele lor zidurile unui oraş, probabil Ierusalim
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu