Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 mai 2010

CE SE INTAMPLA LA FESTIVALUL"Rebirth - Fire" CE ESTE MUZICA GOA TRANCE


Pentru ca am fost acuzata de multe prin publicarea articolului legat de sinuciderea la schela, a tanarului din Buzau, participant la festival, am cautat sa vad despre ce este vorba aici si ce fel de muzica este. Asa cum am intuit, muzica are legatura cu cultura si religia indiana, cu yoga si cu ideile ezoterice. Mie nu mi se pare in regula aceasta muzica. Poate ca sunt conservatoare sau inchisa la minte, dar nu cred ca poti sluji lui Hristos ascultand dracisme din religia hindusa. Eu consider muzica asta ca fiind tot satanista, pentru ca te conduce tot la diavol.

Daca gresesc, astept contraargumente solide .

danutza
Iata si afisul, plin de simboluri oculte..

Dansînd cu zeul Shiva

Tendinţele ce caracterizează civilizaţia tehnologică a secolului 21 pun într-o lumină nouă relaţia dintre tradiţie şi modernitate. Perioada industrială s-a definit printr-un simţ acut al prezentului şi o ruptură violentă în raport cu trecutul. Noua lume digitală însă este marcată de un proces contrar. Artistul japonez Masamune Shirow, autor al filmelor de animaţie în stil cyberpunk „Ghost In The Shell” şi „Appleseed”, afirmă, de exemplu, că lumea virtuală se manifestă ca o replică tot mai precisă a realităţii şi pentru a elabora tehnologii avansate oamenii au nevoie să înţeleagă şi să integreze în noua paradigmă toate aspectele lumii reale, în egală măsură.

Genul muzical Goa trance reprezintă un asemenea model de simbioză dintre tehnologie şi spiritualitate, dintre trecut şi viitor, dintre Occident şi Orient.

Apărut în regiunea Goa din India pe la sfîrşitul anilor ’80, el combină elemente de muzică techno cu tradiţia spirituală hindusă. Melanjul de ritmuri rapide şi polifonii orientale sincopate îşi declanşează adevărata forţă în cadrul marilor concerte techno, care au fost numite iniţial rave party-uri şi constituie un fenomen social internaţional ce nu poate fi ignorat. De două decenii concertele Goa trance oferă experienţa unor stări de spirit alterate ce resuscitează transele şi comuniunile preistorice pe care umanitatea le-a trăit cu 10.000 şi chiar cu 100.000 de ani în urmă, continuate prin ritualurile dionisiace ale grecilor antici, saturnaliile romane, misterele din Evul Mediu, sau, revenind la filiaţia indiană, libaţiile descrise în scripturile hinduse Veda, în cadrul cărora se consuma sucul din planta sacră Soma. Etnobotanistul Terence McKenna, cel care avea să devină un „profet” al mişcării rave, anunţa de pe la începutul anilor ’90 că secolul 21 va fi marcat de o întoarcere la aceste ritualuri, a căror amintire este înscrisă în genomul uman.

Muzica Goa trance are ca temă puterile supranaturale, revelaţiile mistice şi faptele extraordinare ale zeităţilor şi eroilor din mitologia indiană. Acestea sînt percepute şi exprimate din perspectiva reprezentărilor actualei ere spaţiale, nucleare şi digitale în contextul mutaţiilor ce se produc în natura umană sub influenţa interacţiunii cu mediul tehnologic.

În anii ’60-’70, regiunea Goa a fost destinaţia preferată a tinerilor hippie, un adevărat „paradis terestru”, în care spiritul mişcărilor hippie şi new age s-a păstrat intact pînă în prezent, supravieţuind eşecului generaţiei şaptezeciste. Goa aminteşte de acel tărîm fabulos în care îşi găseşte refugiu colonelul Kurtz în filmul „Apocalypse Now” al lui Francis Ford Coppola.

Începînd cu a doua jumătate a anilor ’80, Goa este vizitată de DJ techno europeni, care organizează concerte în această zonă. Inspirîndu-se de atmosfera regiunii Goa, ei concep primele forme de muzică Goa trance. Apar proiecte muzicale de gen, ca The Infinity Project, Hallucinogen, Prana, Astral Projection, Cosmosis, Transwave, Razors Edge. Se constituie studiouri specializate, ca Dragonfly, TIP, Blue Room Released, Matsuri, care difuzează muzica Goa trance în întreaga lume. Începînd cu 1997, este treptat înlocuită de versiunea sa extremă, genul psychedelic trance, sau psytrance, prin proiecte, ca Tandu, Absolum, Kox Box, Total Eclipse, Dark Nebula sau Serostat. Muzica psytrance se distinge printr‑o linie melodică simplificată şi mizează într-un mai mare grad pe metode electronice de trans­formare a sunetului.

Un bun exemplu de muzică Goa trance este albumul „Accident In Paradise”(1993), al muzicianului şi DJ-ului german Sven Vath, care oferă un amalgam de percuţii tablas, sitare indiene şi didgeridoo-uri aborigene.

Cel mai important reprezentant al scenei Goa şi psytrance rămîne însă grupul britanic Juno Reactor, condus de Ben Watkins. Acesta a început prin a realiza muzică în stil ambient pentru instalaţii audiovizuale, experienţă care l-a ajutat să confere pieselor sale ulterioare un sound fără egal. Muzica grupului Juno Reactor a apărut pe coloana sonoră a unor filme, ca „Mortal Kombat” sau „Matrix”. Piesa „Navras” din finalul trilogiei „Matrix” este, probabil, cea mai ambiţioasă producţie techno realizată vreodată. „Navras” combină ritmuri techno cu flaute şi percuţii orientale, vocaluri indiene, africane, japoneze, o întreagă orchestră simfonică şi un cor care „urlă” în sanskrită textul unei Upanişade celebre: „Condu-mă din întuneric spre lumină/Din iluzie spre adevăr/Din moarte spre nemurire!”.

Iar grupul Eat Static abordează în muzica sa tematici science fiction: tehnologii extraterestre, experienţe genetice şi cibernetice, personaje cu puteri supraomeneşti. Videoclipul piesei „Interceptor” de pe albumul „Science Of The Gods”(1997) descrie o bătălie în spaţiu gen „Războiul Stelelor”, în care nave extraterestre atacă Sistemul de Apărare Planetară a Pămîntului, apoi bombardează ţinte la sol.
Privit din perspectiva anului 2007, fenomenul muzicii psytrance a evoluat considerabil. Noua piesă „Infiltrator” a grupului Redeye Jedi face uz de modulaţii atît de sofisticate, încît e capabilă să distorsioneze simţul orientării în spaţiu. Aceasta e starea de spirit actuală a tinerilor care au contribuit la proliferarea ritmurilor devastatoare Goa şi psychedelic trance pînă în Brazilia, Mexic, Israel, Africa de Sud, Japonia şi Europa de Est. Pentru muzica Goa trance, tehnologia viitorului devine doar un mijloc artificial de a-i reda omului adevărata putere şi libertate, pierdute într-un trecut imemorial. Proiecţii fractalice ale genezei universului se suprapun astfel în concertele Goa trance peste imaginea zeului Shiva dansînd la sfîrşitul istoriei.

15 comentarii:

  1. Asa este, dar tinerii care au comentat atat de agresiv celalalt articol nu vad lucrurile ca un ortodox. Ei nu-si dau seama ca orice manifestare lipsita de Dumnezeu este "controlata" de adversarul Lui si al crestinului: diavolul. Pentru ei este ingustime de minte sau medievalism, nefiind familiarizati cu invatatura Sfintei Scripturi si a Sfintilor Parinti. Nu au cum sa inteleaga modul in care diavolul manipuleaza mintile si sufletele, subconstientul celor lipsiti de ocrotirea harului dumnezeiesc. Poate daca ar fi citit "Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei" ar fi fost mai usor. M-a mahnit agresivitatea limbajului lor, dar era de asteptat. S-au simtit loviti cu pietre fara ca ei sa aiba constiinta si cunostinta raului care ii ameninta. E dureros ca tanarul acela s-a sinucis. Dumnezeu sa-l ierte! Chiar daca poate nu credea!

    RăspundețiȘtergere
  2. f bun comentariul tau si iti multumesc! nu m-am gandit sa recomand cartea par paisie desi e f buna pt cei nelamuriti despre yoga. ai perfecta dreptate. nu isi dau seama cat de perfid e diavolul si cum actioneaza. sper sa-i lumineze bunul Dumnezeu si sa le arate calea cea buna. Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit eu cartea ( din dorinta profei mele de religie acum vreo 3 luni) pe care o mentioneaza iuliana si nu m-a convins cu nimic. am fost la festival si ma voi duce si la viitoarele. asa cum tu spui ca noi am reactionat agresiv din necunostiinta de cauza asa a facut si danuta cu articolul ei, iar treaba asta e destul de des intalnita la ortodocsii habotnici care au impresia ca detin adevarul absolut. asa m-am amuzat cand am citit un articol penibil facut de un preot in revista orthografitti -revista de lifestyle ortodox (minunata exprimare...)in care desfiinta toata arta moderna, neintelegandu-i filosofia, spunand doar ca oricine isi toarna un closet e artist. la fel s-a intamplat si voi ... judecati in aparenta fara sa aveti cumva posibilitatea de a ajunge la esenta lucrurilor. oricum eu nu va port pica, va inteleg, si chiar ma amuz de cum se autolimiteaza unii oameni.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.facebook.com/pages/5-Stimuli-pentru-simturi/104729346226735#!/group.php?gid=123403914339077

    RăspundețiȘtergere
  5. iar muzica de care zici tu ca e satanista pentru ca crezi ca te conduce tot la diavol, este clar o parere subiectiva, si nu iti cer sa intelegi asta, doar iti recomand ca ar fi cazul sa o accepti. orice tip de muzica este o eliberare a sufletului, o meditatie a sinelui, in care fiecare se regaseste. mai documenteaza-te. exista foarte multe sub genuri de psy.
    si cu atat mai mult nu cred ca yoga e machiavelica, e doar o tehnica de meditatie, care unora li se potriveste, altora nu. la fel nu trebuie sa intelegi asta, doar respecta alegerea altora, e responsabilitatea celor care aleg calea asta, nu a ta. oamenii nu au nevoie sa fie salvati de altcineva, se descurca singuri sa ajunga in punctul armonios in momentul in care sunt pregatiti pentru asta. ma bucur ca tu ai gasit calea aceasta. felicitari, daca simti ca esti in deplina armonie si bucurie cu ceea ce ai ales.
    personal nu cred ca exista un diavol, o forta diabolica care ne impinge sa facem alegeri gresite, suntem tot noi, sunt energiile emise de altii, dar pana la urma noi facem alegerile. despre baiatul ala ce sa zic, asta a fost alegerea lui, sa plece asa din lumea asta, pacat ca nu i-a placut viata pe pamant, e minunata, trebuie sa stii sa te bucuri de ea, sa accepti si cele bune si cele rele, pentru ca ai de invatat din toate.
    si treaba cu dracismele din religia hindusa. imi pare rau daca te jignesc dar treaba asta chiar m-a amuzat. nu poti sa cataloghezi o alta religie ca dracism fara sa o studiezi, fara sa stii ceva mai mult despre ea. mie mi se pare fascinanta. si ei cred intr-un dumnezeu. toti zeii lor sunt o reprezentare colorata a universului, a divinului, asa l-au inteles ei de milenii, nu vad de ce trebuie tu sa consideri asta dracism. daca nu ai facut-o pana acum, iti recomand sa cauti oameni cu care sa discuti pe tema asta, nu la modul de cearta sau discutie contradictorie, ci pur si simplu o expunere de idei. e ok sa vezi ce se intampla in jurul tau, sa accepti asta, atunci inveti mai multe chiar si despre tine.
    si by the way, eu ascult psy, imi place, consider ca este o armonie de sunete, o inaltare si in niciun caz ceva diabolic, cu atat mai mult nu ma consider satanista sau indrumata de diavol pe un drum gresit:)) sa fim seriosi, asta e ca si cum m-as duce sa fur o paine si as zice ca diavolul m-a impins sa fac asta, fac trei rugaciuni si gata. sufletul nu il cureti asa, il cureti acceptandu-ti propriile probleme, reprimari, parti negative, parti pozitive.
    iar toata cultura goa promoveaza armonia cu natura, armonia intre oameni si univers, nu critica pe nimeni, accepta diversitatea fiintelor cosmosului si credintele lor, promoveaza toate formele de arta, de la desen la muzica, considera meditatie sau rugaciune spune-i cum vrei orice activitate intreprinsa cu deplina bucurie si dragoste. nu e obligatoriu sa citesti biblia si sa mergi la biserica duminica ca sa iti simti sufletul purificat, daca esti un suflet puternic asta poti sa o faci oriunde.
    iubeste si totul iti este permis, simte cu bucurie divinul din tine, divinul din noi toti, bucura-te de gradina in care cresti, de frumusetea cosmosului, de minunile naturii.
    nu mi se pare absolut nimic diabolic in asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. "accepta diversitatea fiintelor cosmosului si credintele lor, promoveaza toate formele de arta, de la desen la muzica, considera meditatie sau rugaciune spune-i cum vrei orice activitate intreprinsa cu deplina bucurie si dragoste. nu e obligatoriu sa citesti biblia si sa mergi la biserica duminica ca sa iti simti sufletul purificat, daca esti un suflet puternic asta poti sa o faci oriunde."
    crezi ca asta este invataturacrestina? crezi ca drumul acesta te va conduce la mantuire? daca ne luam dupa yoghini, avem multe sanse sa ne mantuim, prin reiancarnare.astea e o mare agarirea divaolului pt ca nu avem decat O VIATA si o sansa sa ne salvam sufletul. imi pare nespus de rau cand vad atatia tineri rataciti si amagiti, care nu-si gasesc drumul in viata. sincer, imi plange inima, pt ca fiecare din ratacirile acestea sunt o bucurie si o victorie pt diavol.
    cat despre existanta satanei, ce mai mare reusita a lui este sa convinga oamenii ca NU exista. asa isi poate face de cap linistit. si are multa treaba.Dumnezeu sa iti lumineze calea si mintea!

    RăspundețiȘtergere
  7. pai nici nu am zis ca e o invatatura crestina. incercam sa subliniez ca nu e nimic diabolic in astfel de activitati. dar daca nu e o invatatura crestina nu inseamna ca e diabolica. asta e o aberatie, caz in care se ajunge la radicalismul de tip islamic. studiaza-te bine, cam pe acolo ajungi.

    RăspundețiȘtergere
  8. PUBLICA TOATE COMENTARIILE !!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. @anusha: Radicalismul se manifesta din pacate cam la fel, indiferent de religia pe care se bazeaza :)

    @danutza: Asta e, sunt convins ca in momentul de fata nici daca vii la o petrecere d'asta si vezi cu ochii tai despre ce-i vorba n-ai sa-ti schimbi parerea. Cunosc simptomele, a avut si maica-mea o perioada de habotnicie grava dupa care s-a mai relaxat. Sper ca in viitor sa te mai moderezi.

    P.S: Nu intotdeauna exista vreo legatura intre cultura si religie, ca de exemplu in situatia asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Ei nu-si dau seama ca orice manifestare lipsita de Dumnezeu este "controlata" de adversarul Lui si al crestinului: diavolul."

    @ Iuliana : Dumnezeu poate lua orice forma, nu doar crestinismul. deschideti ochii, daca cineva nu e cu voi nu-nseamna ca e impotriva voastra.

    @ Danutza : de apreciat faptul ca te-ai documentat, chiar neasteptat de mult.. insa nu te-a pus nimeni sa asculti genul asta de muzica.. fiecare asculta ce-i place si ce-l elibereaza spiritual.

    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  11. @danutza: nu va opreste nimeni ca la urmatorul festival sa veniti si sa va instalati un cort pentru a propovadui religia crestina ortodoxa.

    nu toti participantii de la aceste festivaluri urmeaza religia hindusa si nimeni nu este obligat sa practice yoga.

    suntem oameni deschisi gata sa asculte si punctul vostru de vedere, sunt de parere ca urmam acelasi scop, difera doar mijloacele.

    namaste!

    RăspundețiȘtergere
  12. A, si inca ceva @ Iuliana : daca diavolu' ala are multa treaba.. Dumnezeu crezi ca nu are ? :) judecand dupa faptul ca o parte a bisericii la noi a ajuns organizatie de tip mafiot, eu unu prefer sa cred in Dumnezeu fara sa merg la biserica sau sa citesc Biblia ( scris cu majuscula din respect pentru voi, credinciosii ) sau sa fac nu-stiu-ce rugaciune..

    Pe scurt, atata timp cat fac bine ce fac si ajut oamenii din jur din putinul meu, cred ca El ma are undeva la suflet chiar daca nu merg la biserica si ascult goa trance ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. @danutza
    citez: "Iata si afisul, plin de simboluri oculte.."

    Ma pasioneaza simbolismul, ai putea te rog frumos sa imi arati 3 simboluri oculte si sa mi le explici ? Iti multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa va spun si eu punctul meu de vedere.
    Orice om care crede in existenta lui Dumnezeu crede si in existenta Diavolului (Satanei), iar cum Adevarul este unul singur minciuna poate lua mii de variante.
    Daca exista Alb exista si Negru, daca exista Adevar exista si Minciuna, daca exista Viata vesnica exista si Moarte vesnica, iar intr-un final daca exista Dumnezeu exista si Diavolul.
    Este o chestiune a constiintei care ne-a dato Dumnezeu pentru a diferentia raul de bine. Cand spui adevarul intr-o situatie acesta este clara si limpede si este unul singur, iar cand vrei sa minti, mintea nascoceste sute de variante pentru a duce in eroare omul.
    Muzica psychadelica te duce intr-o stare haluciogenica, de visare, rupta de realitate, adica intr-o stare de minciune asupra realitatii, iar cand te trezesti apare greul, apare uratul, apare de fapt starea omului cazut, fara Dumnezeu si vrei sa intrii iar in acea stare. Muzica provoaca dependent, asta e clar. Unii spun ca nu pot trai cateva zile fara muzica – pai oare Adevarul - Dumnezeu care ne-a dat libertatea suprema, ne-a creat asemeni Lui vrea sa ne tina dependenti (adica sa depindem de El?), pai asta nu ar mai fi libertate? dependenta apartine Minciunii, doar ea apeleaza la mijloace murdare.
    Crestinul Ortodox este treaz, asta este starea de Adevar, cand esti liber, cu picioarele pe pamant si il alegi pe Dumnezeu prin propria alegere, El nu apeleaza la mijloace halucinogene, mincinoase de a ne apropria de El.

    Despre yoga si tot curentul acesta de dezvoltare personala, dezvoltare spirituala, control mind, NLP, hipnoza etc. ce pot sa spun?
    Hai sa urmarim starea de meditatia a yoghinului, acesta sta drept si se concentreaza asupra mintii sale (control mind) crede ca din el izvoreste starea de fericire si poate controla ce este in jurul lui, aceasta este cea mai mandra stare, sa crezi ca tu esti dumnezeul tau si ca te poti autocontrola prin diferite tehnici.
    Crestinul cand se roaga, se apleaca si sta intr-o stare de smerenie, cu frica fata de Dumnezeu, el isi recunoaste caderea si stie ca doar prin bunavointa Domnului poate fi eliberat.

    Omul in ziua de astazi consider ca a ajuns la apogeul mandriei, ca prin ratiune (tehnica) demonstreaza viata. Ce se incearca astazi prin clonare, adica omul sa creeze om prin ratiune (stiinta) este absurditatea maxima. Asemnea si cu inceputul lumii si curentul evolutionist.

    Asa ca oameni buni, meditate si la viata, la moarte si puneti-va intrebari despre existent omului.

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cine inca crede ca religia este altceva de cat o forma de manipulare , are parte de compasiunea mea. Nu religia este cea care a ucis mai toate mintiile luminate ale planetei, in perioada evului mediu ??!!Mai puneti mana si documentati-va voi astia crestini-ortodocsi, sau ce sunteti. Nu inteleg de ce nu vedeti adevaratele probleme ale umanitatii:( dezumanizarea , foametea, razboaiele,exploatarea omului de carte om...etc). Si asta se intampla acum in 2016!!! Daca sunteti crestini ar trebuii sa stiti ca Isus nu a fost crestin, a fost un OM ,foarte evoluat spiritual. Dumnezeu nu e nici crestin . nici musulman , nici hindus. Daca Isus a spus" Totul este iubire", ce e de neinteles?!! Voi credeti intr-un D-zeu palpabil, terestru, care ne contabilizeaza faptele bune, sau rele , si ne judeca in functie de asta?!!!!. Pe bune??Muzica , sau orice forma de arta care are puterea sa te indrume catre spiritualitate si sa te ajute sa evoluezi la nivel de constinta , ar trebui apreciata si experimentata.. Inainte sa judecati , cunoasteti-va pe voi insiva, si incercati sa deveniti mai buni cu cei din jurul vostru. Namaste

    RăspundețiȘtergere