Cum ar arata o lume fara euro? Raspund oameni din banci comerciale, banca centrala, bloggeri, economisti
Ce s-ar intampla daca moneda euro ar disparea? Si-ar relua statele europene vechile monede? Ar fi oamenii mai saraci? Dar mai fericiti? Am intrebat bloggeri, bancheri din bancile comerciale si din BNR, apropiati ai Guvernului. I-am rugat sa imi raspunda sincer, iar acolo unde nu vor sa apara nominal, raspunsul lor va fi “pe surse”.
In termeni calitativi, bloggerii sunt cei mai radicali. Bancherii sunt diplomati chiar si sub rezerva anonimatului, iar oamenii din BNR sunt rigurosi si predispusi la calcule chiar in aceasta ipoteza oarecum fantastica.
Sa ii luam pe rand.
Banca centrala
Indrazneata intrebare si chemare la analize !
Dupa parerea mea din Euro se va iesi numai intr-o singura directie : se va ajunge la concluzia mai devreme sau mai tirziu ca stabilitatea economica si financiara ( atit de necesara dupa actuala criza si pentru prevenirea altor crize de acest gen, inclusiv o potentiala criza a datoriilor suverane ) impune implementarea in emisfera nordica ( aici includ Nordul Continentului American, Europa, Rusia, Asia) a unei MONEDE UNICE care sa inlocuiasca Dolarul SUA si Euro .
Tarile BRIC si cele exportatoare de petrol au nevoie in continuare , deocamdata , si de US Dolar si de Euro ( multe argumente pro) , dar pentru motivele de stabilitate economica si financiara si dezvoltare durabila ( si dispunind de rezerve valutare impresionane) vor dori sa aiba putere de decizie mai mare la nivel international si sa contribuie si cu resurse financiare la programele mondiale. G-20 va fi nivelul care va conta in viitorul apropiat in marile decizii pentru configurarea lumii de miine.
Khris:
Cateva idei:
Se discuta acum mult despre posibilitatea ca zona euro sa se dezintegreze, iar adevarul este ca in momentul asta, europenii trec prin prima criza adevarata de la adoptarea euro in 1999. Totusi, mi se pare ca scandalul legat de subiectul asta este putin fortat - euro nu are cum sa fie afectat in asa hal de Grecia, o tara care practic nu conteaza dpdvd al PIB-ului.
Datorii si deficite mari au si altii (SUA, Jap, UK etc), iar europenii in mod evident isi vor apara moneda. Problema este ca in zona euro sunt 16 tari si multe opinii: Franta vrea sa ajute Grecia, Germania cere garantii suplimentare etc, iar "harmalaia" este mare.
Acum, pietele asteapta sa vada daca si cum isi vor reduce deficitele grecii, spaniolii si portughezii, iar miscarile de strada arata ca va fi greu ca reformele sa fie implementate.
Este suspect ca dupa ce in urma cu cateva luni majoritatea analistilor spuneau ca dolarul este terminat, acum este vazut drept o moneda mult mai sigura decat euro. Si-au rezolvat americanii problemele si nu am aflat noi? :-)
Daca prin absurd s-ar renunta acum la euro, ne-am pierde si noi unul dintre putinele obiective nationale pentru care mai luptam: aderarea la zona euro. In felul asta, am avea inca o scuza pentru a nu face reforme, iar asta ne poate costa scump.
Romania este o tara euroizata pana la refuz, iar disparitia euro poate genera miscari foarte interesante de preturi. In 1999, cand s-a trecut la euro, imi amintesc ca in Timisoara, preturile apartamentelor aproape ca s-au dublat peste noapte, proprietarii schimband marcile cu euro la un raport de 1/1, desi oficial raportul a fost de 2/1.
UE poate exista si fara euro, dar credibilitatea economiilor tarilor membre va fi pusa sub semnul intrebarii. Cu alte cuvinte, daca euro va disparea dupa prima criza cu care s-a confruntat, inseamna ca cuplul Germania-Franta a esuat lamentabil in a impune o moneda care s-a vrut a reflecta puterea economiei europene condusa de cele doua tari.
Daca euro ar disparea, monedele tarilor cu deficite mari se vor devaloriza masiv, iar asta va adanci si mai mult criza prin care trec tarile respective. Cat va mai valora drahma si cine o va mai cumpara?
Dan Selaru
Nu ar fi absurd. Exista o probabilitate sa dispara Euro. Ar exista o diferentiere rapida intre veniturile cetatenilor din tarile actual membre ale clubului Euro. S-ar ajunge in tarile PIIGS la inflatie galopanta. Germania, care exporta in zona Euro, ar trebui sa mentina un curs scazut pentru DM pentru a isi putea pastra pietele. Dolarul, moneda de rezerva, o sa se intareasca. Mai multe tari ar intra in incetare de plati, nu e posibilitate exclusa. La greci e un obicei, de la independenta au intrat de peste 10 ori in incetare de plati.
Efectele politice sunt insa mai importante, se poate ajunge la politici protectioniste si la eliminarea pietei comune. Ne putem intoarce la statele nationale, la epoca interbelica. Cu toate derapajele nationaliste de rigoare. O viziune cam sumbra.
Totusi, pana acum nu e o problema. Noi ne devalorizam leul in acelasi ritm cu Euro pentru a ne putea pastra "competitivitatea" exporturilor. Problema sunt carburantii si gazele care o sa conduca la o crestere a inflatiei. Pana la disparitia Euro, daca va avea vreodata loc, mai e mult. Statul asistential se prabuseste nu economia europeana.
Bogdan Glavan
Ar fi exact ca inainte de aparitia euro!!
De fapt, filozofia care a stat la baza unificarii economice a Europei (Piata Comuna, Comunitatea Economica europeana) a fost aceea a liberalizarii economice, a adancirii diviziunii muncii ca urmare a inlaturarii barierelor din calea liberei miscari a bunurilor, populatiei, capitalului. Aceasta filozofie s-ar fi reflectat in domeniul monetar prin libera concurenta monetara, nu prin centralizare monetara - asa cum s-a intamplat o data cu aparitia euro.
Deci, putem spune ca unificarea economica europeana a fost inconsistenta. Disparitia euro nu ar reprezenta o calamitate, ci revenirea la o situatia mai aproape de normalitate.
Surse apropiate sistemului bancar (1):
UE fara euro a existat, deci ar putea sa ramana functionala.
Dar sa dispara EUR e acum o varianta fara sanse – e ca si cum Romania s-ar intoarce la “craitzarii” din secolul 19, multiplicat la scara tuturor statelor din EUROzone. Exista déjà suficienta dizarmonie intre economiile europene, mai ales in sfera fiscalizarii si a politicilor social-economice ptr ca lumea “cu cap” sa vrea sa continue eforturile de armonizare in loc sa isi creeze noi probleme, categoric mai complexe, prin disparitia factorului de echilibru si stabilitate care este moneda unica europeana. Cat despre Romania, preocuparea noastra trebuie sa ramana, in primul rand, reconfigurarea unei economii solide cu o moneda nationala careia “sa nu I se inmoaie genunchii” in ringul valutar.
Banca Centrala (1)
Nu cred intr-un scenariu al disparitiei euro. Problema ar fi si de natura monetara. La ce paritate s-ar relua vechile monede? Ar trebui modificata legislatia bancara, normele interne, reconfigurat un intreg sistem. La limita, acest lucru se poate intampla, dar nu cred in ipoteza renuntarii la moneda unica.
Surse apropiate sistemului bancar (2)
S-a avansat mult prea tare cu moneda euro ca sa se renunte acum. Euro a devenit prea important in comertul international ca sa se faca un pas inapoi atat de mare. Costul adoptarii euro este la jumatate fata de cheltuielile cu renuntarea la euro si adoptarea vechilor sisteme monetare. Economic nu se justifica. Mai degraba cred in scenariul euro puternic care sa circule in paralel cu cel slab. Un euro de aur si unul de argint.
Banca Centrala (2)
Este aproape exclusa renuntarea la euro. Crize valutare au mai fost si vor mai fi, fara ca asta sa duca la disparitia unor monede in mod necesar. Este posibil sa asistam insa la schimbari radicale ale arhitecturii financiare. Regulile de acum 5 ani nu mai functioneaza acum. Idei care in urma cu cativa ani operau cu succes, azi se dovedesc depasite. Crizele bugetare la care asistam s-ar putea sa fie cea mai „de sus” forma a crizei. Dincolo de asta nu se mai poate merge, iar sistemele ar putea sa se autocorecteze. Corectia poate fi blanda sau violenta.
Emil Stoica
Nu cred in iesirea vreunei tari din zona euro. Am mai scris despre asta. Insa, desigur, este posibil un scenariu prin care doar o tara va iesi din euro, scenariu pe care l-am atins doar partial cand spuneam ca bancile grecesti se vor retrage din Romania (nu se vor retrage caci intre timp primesc 10 miliarde din cele 110 de la UE + FMI --- a propos, nu cred ca a scris nimeni in Romania inca pe tema asta). Ideea era ca primii care vor da faliment in cazul iesirii Greciei din Euro ar fi bancile grecesti caci au toate datoriile (adica inclusiv depozitele populatiei din Grecia) in euro.
Repet, nu pot sa-mi imaginez un scenariu al Europei fara euro. Un astfel de scenariu era inainte de euro :) si era realitatea: toate tarile aveau moneda lor si diferite probleme:
- Germania pentru ca nu-i placea modul in care Italia ii facea concurenta (devalorizau lira).
- Italia pentru ca ar plati o dobanda mult mai mare la datoria publica de 120% din PIB. In plus, a ajutat Italia sa fie mai responsabila cu bugetul. Idem pentru toate celelalte tari pentru ca dobanda - in medie - ar trebui sa scada daca ai o moneda comuna a 16 tari fata de 1 singura tara, mai ales ca euro este/era vazut ca alternativa la dolar.
- costuri cu tranzactii intre tari, ceea ce ar duce la scaderea comertului. Sa nu uitam ca euro a stimulat comertul intra UE, a redus costul companiilor (nu trebuie sa faca hedging sau sa aiba costuri cu comisione de schimb, etc) si a dus la crearea/mentinerea a mii si mii de locuri de munca.
- tarile mici (Slovacia, Slovenia etc) nu pot sa faca fata singure la un eventual atac asupra monedei lor, se vor ancora probabil la marca germana, asa cum face acum Muntenegru cu euro sau cum au facut Tarile Baltice si Bulgaria cu euro.
Cum va fi afectata Romania? Sa dam ceasul inapoi si sa ne gandim ca acum 20 de ani se folosea dolarul sau marca germana destul de mult in Romania pentru achizitia de bunuri precum o casa sau o masina. Probabil cu Italia, Grecia, Portugalia si Spania in afara zonei euro, romanii - care sunt in numar mare acolo - vor trimite inapoi lire, pesete, drahme ce vor fi imediat schimbate in dolari sau marci germane cu care sa fie cumparate case si masini. Guvernul Romaniei este un guvern balcanic, probabil ca vom vedea fluctuatii ale cursului si cresteri de inflatie ca in perioada 1990-2000, daca nu avem un obiectiv strategic cum este cel de a adera la moneda unica. Va fi mult mai usor pentru guvernanti sa ofere rente generoase angajatilor de stat si pensionarilor pentru ca dupa 2-3 ani sa-i ia inapoi prin inflatie si scaderea cursului.
sursa: hotnews
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Raspunsul mie mi se pare de groaza...aparitia acestei MONEDE UNICE ar in semna si aparitia unei Uniuni Mondiale...un fel de UE la nivel mondial...
RăspundețiȘtergereOri eu sper, ca Romania sa iasa candva din UE...
scuze pt intarziere! nu cred ca romania sa iasa din ue.conducatorii nostri sunt papusile elitelor. spre asta ne indreptam: NOM, care inseamna moneda, armata, religie si lider unic.
RăspundețiȘtergere