Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 mai 2010

E BINE CA NE-AM TREZIT. OARE VA AVEA ECOU CEREREA ROMANILOR??

Patru din cinci romani cer interzicerea organismelor modificate genetic

81% dintre romani vor ca autoritatile sa interzica organismele modificate genetic, iar 74% nu doresc sa consume astfel de produse, potrivit unui sondaj IMAS.In ultimii 10 ani, Organismele Modificate Genetic (OMG) reprezinta una dintre principalele probleme cu care se confrunta agricultura din Romania. Lipsa de control asupra cultivarii porumbului si soiei modificate genetic, precum si plasarea pe piata a produselor modificate genetic provenite din importuri sau de pe piata interna, sunt cateva dintre ingrijorarile autoritatile romane referitoare la OMG.
Spre deosebire de Romania, sapte tari europene cu un cuvant greu de spus in domeniul agricol au interzis explicit prin legislatia nationala, cultivarea porumbului modificat genetic: Franta, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia si Austria. Porumbul modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, este in acest moment singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in tarile UE.
sursa: hotnews

In ultimul deceniu, potrivit eurobarometrelor, consumatorii europeni si-au exprimat refuzul ferm de a nu consuma organisme modificate genetic. Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) a realizat un sondaj de opinie national impreuna cu IMAS pentru a arata autoritatilor optiunile cetatenilor romani.

Potrivit sondajului, aproape trei sferturi dintre romani nu ar consuma organisme modificate genetic, in timp ce doar 16 procente dintre romani nu au o problema cu aceste alimente. Mai mult, peste 80% dintre cetatenii romani pledeaza pentru interzicerea acestor organisme.

“Pentru cine cultivam aceste plante modificate genetic? Este clar ca publicul nu le doreste. Oameni de stiinta nu au dreptul sa ignore riscurile acestei biotehnologii si mai ales, dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa”, declara Conf. Dr. Aurel Maxim, profesor de agroecologie la Universitatea de Stinte Agricole si Medicina Veterinara – USAMV Cluj.

“Daca autoritatile romanesti aveau nevoie de o confirmare a opiniei cetatenilor, acum o au. Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Agriculturii trebuie sa ia o decizie imediata si sa onoreze cerintele consumatorilor romani. Interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic este primul pas de care avem nevoie pentru siguranta alimentara si pentru protejarea mediului”, spune si Ramona Duminicioiu, consultant juridic, presedinte InfOMG.

“Ca agricultor ecologic refuz sa poluez mediul si sa pun in pericol sanatatea familiei mele si a consumatorilor. Contaminarea culturilor traditionale si ecologice cu organisme modificate genetic este o problema reala. Porumbul tradițional pe care il cultivam ar putea oricand fi contaminat cu porumb modificat genetic. Organismele modificate genetic trebuie interzise pentru ca pun in pericol existenta agricultorilor ecologici si tradiționali”, declara Willy Schuster, agricultor certificat ecologic si vicepresedinte al asociatiei taranesti Eco Ruralis.

2 comentarii:

  1. :) bun asa . un SEF adevarat acum ar intra in buncar si ar da ordin la armata si politie sa fie in stare de maxima prudenta si vigilenta !!! in acest timp PARLAMENTUL blocat ptr a nu se mai consuma RESURSE ... o ARMATA de functionari de la FISC incep cu CONFISCAREA averilor DUBIOASE ETC . .... granitele inchise ptr intrarea STRAINILOR pe timpul acestor OPERATIUNI !!! si uite asa se face CURATENIE GENERALA Si ORDINE !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Structurile sa - si faca ORDINE !!! Basescu a facut dupa PUTEREA si INTELEPCIUNEA LUI ... este randul VOSTRU !!! legile FEMOSAN !!!

    RăspundețiȘtergere