Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 mai 2010

"SOLIDARITATEA" EUROPEI

Europa nu va ajuta Anglia, dacă intră în criză

Marea Britanie a fost avertizată că va fi lăsată să se descurce singură, în cazul în care lira sterlină se va prăbuşi, pentru că a refuzat să susţină proiectul de creare a unui fond care securizează zona euro, informează The Telegraph.

Franţa, Suedia, dar şi mulţi oficilai de la Bruxelles au estimat că este doar o problemă de timp până când lira sterlină se va prăbuşi, din cauza aceloraşi turbulenţe ale pieţei care au făcut euro să se prăbuşească în week-end-ul trecut.

"Doar Dumnezeu va ajuta Anglia", care şi-a abandonat vecinii din zona euro, a avertizat Jean-Pierre Jouyet, şeful Autorităţii Financiare franceze. "Nu există o Europă cu două viteze, ci una cu trei viteze. Există Europa din zona euro, Europa ţărilor care înţeleg euro... şi englezii", a adăugat oficialul francez.

Banca franceză BNP Paribas a avertizat că, din cauza alegerilor în urma cărora nu s-a format un Guvern majoritar, Marea Britanie şi-ar putea pierde bonitatea pe piaţa împrumuturilor, ceea ar putea duce la prăbuşirea lirei. Marea Britanie ar putea avea o rată anuală a datoriei mai mare decît Grecia.

Liderii zonei euro şi miniştrii de finanţe UE, care s-au întâlnit într-o sesiune de urgenţă în week-end-ul trecut au pregătit planul de salvare al monedei unice, care constă într-un fond special de împrumut.

În ciuda primul răspuns rapid la cererea de a contribui, când a oferit 13 miliarde de lire, Anglia a refuzat să contribuie cu încă 50 de miliarde pentru a garanta împrumutrile partenerilor europenei care s-ar fi aflat în dificultate.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, care este un aliat politic important şi prieten al lui David Cameron, i-a cerut Angliei să se răzgândească.

"Londra este centrul finaciar al Europei. Dacă sistemul bancar şi plăţile nu vor mai funcţiona, va fi doar o chestiune de timp", a spus şi ministrul Finanţelor din Suedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu