Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 mai 2010

DESPRE POGORAREA SFANTULUI DUH

CE SPUNE BIBLIA?

La inceputul Faptelor Apostolilor, Luca descrie adunarea de la Ierusalim, la care participa apostolii si discipolii lui Iisus, risipiti dupa Inaltarea Sa la cer. Acestia asteptau pogorarea Duhului Sfant, Duhul care avea sa le dea curaj sa propovaduiasca multimilor credinta in Iisus Hristos rastignit si inviat, cea mai importanta parte a predicii apostolilor.

Daca Dumnezeu a amestecat limbile neamurilor, cand au construit turnul Babel ca se nu se mai inteleaga (Fac. 11, 1-10), acum Duhul Sfant rupe barierele si dezleaga limbile, ca sa se inteleaga din nou.

"Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreunã în acelaşi loc. Şi din cer, fãrã de veste, s-a fãcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toatã casa unde şedeau ei. Şi li s-au arãtat, împãrţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început sã vorbeascã în alte limbi, precum le dãdea lor Duhul a grãi. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bãrbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Şi iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, cãci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa. Şi erau uimiţi toţi şi se minunau zicând: Iatã, nu sunt aceştia care vorbesc toţi galileieni? Şi cum auzim noi fiecare limba noastrã, în care ne-am nãscut? Parţi şi mezi şi elamiţi şi cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia, În Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în pãrţile Libiei cea de lângã Cirene, şi romani în treacãt, iudei şi prozeliţi, Cretani şi arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu! Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul cãtre altul: Ce va sã fie aceasta? Iar alţii batjocorindu-i, ziceau cã sunt plini de must. Şi stând Petru cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a vorbit: Bãrbaţi iudei, şi toţi care locuiţi în Ierusalim, aceasta sã vã fie cunoscutã şi luaţi în urechi cuvintele mele; Cã aceştia nu sunt beţi, cum vi se pare vouã, cãci este al treilea ceas din zi; Ci aceasta este ce s-a spus prin proorocul Ioil: "Iar în zilele din urmã, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul şi fiii voştri şi fiicele voastre vor prooroci şi cei mai tineri ai voştri vor vedea vedenii şi bãtrânii voştri vise vor visa. Încã şi peste slugile Mele şi peste slujnicele Mele voi turna în acele zile, din Duhul Meu şi vor prooroci. Şi minuni voi face sus în cer şi jos pe pãmânt semne: sânge, foc şi fumegare de fum. Soarele se va schimba în întuneric şi luna în sânge, înainte de a veni ziua Domnului, cea mare şi strãlucitã. Şi tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui". (Fapte 2, 1-13)

ICOANA PRAZNICULUI

Icoana sarbatorii de azi este cunoscuta ca "Pogorarea Sfantului Duh". Este o icoana in culori indraznete de rosu si aur semnificand ca este un mare eveniment. In partea de sus din care ies raze care sunt indreptate catre Apostoli. De asemenea, deasupra fiecarui Apostol se poate vedea o limba de foc care semnifica Pogorarea Sfantului Duh.

Cladirea din spatele icoanei reprezinta camera de sus a cladirii in care ucenicii Domnului erau adunati dupa Inaltare. Apostolii sunt infatisati sezand intr-un semicerc care arata unitatea Bisericii. De asemenea, alaturi de Apostoli este prezent si Sfantul Pavel care desi nu se afla in acea zi acolo, a devenit Apostolul Bisericii si cel mai mare misionar. Dintre apostoli, cei patru evanghelisti - Matei, Marcu, Luca si Ioan - tin in mana manuscrise care reprezinta autoritatea invataturii care Mantuitorul le-a dat-o.

In centrul icoanei, sub apostoli, se gaseste o figura de rege pe un fundal intunecat. Acesta este o figura simbolica - Cosmos, si reprezinta oamenii din lume care traiau in intunericul pacatului, idolatriei si al necunoasterii. Aceasta figura poarta in mana o haina alba ce reprezinta invataturile apostolilor. Traditia Bisericii ne arata ca Apostolii au purtat mesajul Evangheliei in toate partile lumii.

In icoana Cincizecimii putem vedea plinirea promisiunii Sfantului Duh trimis prin intermediul Apostolilor care vor invata popoarele si ii vor boteza in numele Sfintei Treimi. Aici putem vedea ca:

•Biserica se naste si este tinuta in unitate prin prezenta si lucrarea Sfantului Duh
•Duhul Sfant calauzeste Biserica in lume pentru propovaduirea Evangheliei
•Duhul Sfant hraneste Trupul lui Hristos - Biserica -, in adevar si dragoste

RUGACIUNE CATRE DUHUL SFANT

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

TROPARUL PRAZNICULUI

Binecuvantat esti, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaintelepti pe pescari ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant, si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, marire Tie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu