Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 februarie 2011

DIN CE IN CE MAI " BINE"? SA SE RENUNTE LA CELIBAT E BINE, DAR RESTUL DE REVENDICARI....

Teologi catolici şi politicieni nemţi cer renunţarea la celibat

Episcopul din Osnabruck Franz-Josef Bode a fost primul episcop german care a cerut scuze victimelor abuzurilor sexuale ale unor preoţi catolici
Peste 140 de teologi catolici germani, austrieci şi elveţieni au făcut apel la o reformă radicală a Bisericii Catolice, care să includă renunţarea la celibat, primirea femeilor ca preoţi şi acceptarea cuplurilor homosexuale.
O altă măsură pentru abolirea „rigorismului moral” susţinută de de profesorii de religie germani este participarea credincioşilor la alegerea episcopilor, scrie Le Monde. Autorii petiţiei „Biserica 2011: o reînnoire indispensabilă” îşi justifică demersul prin „criza fără precedent” cu care se confruntă Biserica Catolică după izbucnirea scandalurilor de abuzuri sexuale comise de preoţi catolici. De 22 de ani nu a mai existat o revoltă similară a teologilor. În 1989 peste 220 de cercetători, profesori universitari şi oameni de ştiinţă au protestat împotriva a ceea ce ei numeau stilul autoritar de conducere al papei Ioan Paul al II-lea, scrie „Sueddeutsche Zeitung”. Protestul actual vine pe fondul primirii de preoţi anglicani căsătoriţi în Biserica Catolică şi ca preambul la vizita pe care papa Benedict o va face în septembrie în Germania. Nu au reacţionat promt doar teologi catolici proeminenţi, ci şi politicieni precum preşedintele Bundestag-ului Norbert Lammert, ministra educaţiei Annette Schavan şi alţii, care susţin că „bărbaţilor căsătoriţi cu probitate morală” ar trebui să li se acorde dreptul de a fi preoţi, mai ales că există o lipsă de parohi în multe comunităţi.
Matthias Matussek, cunoscut ca publicist şi catolic practicant, susţine însă că „anumite cercuri catolice anti-papă” caută să submineze fundamentele bisericii. Preotul celibatar este simbolul vieţii monastice în mijlocul nostru, al dăruirii totale faţă de Dumnezeu şi este un model pentru societate, explică Matussek într-un comentariu pentru Spiegel.
El recunoaşte că bisericile catolice din Germania sunt tot mai goale, dar amplitudinea fenomenului este mai mare la protestanţi, unde există o „democraţie“ totală: există preotese, episcopi căsătoriţi, divorţaţi, parohi homosexuali şi nu există ierarhii. „Vrem asta? Ne dorim o dezarmare teologică totală? Preoţia pentru oricine, acordarea diaconiei instant? Decât o copie luterană proastă, mai bine să rămânem originalul catolic“, crede publicistul Matussek.
Preotul catolic Arnold Angenendt a explicat pentru Sueddeutsche Zeitung că celibatul este legat de cultul curăţiei, prevăzut în Vechiul Testament, dar care nu se regăseşte în Noul Testament, unde se vorbeşte despre episcopi şi diaconi căsătoriţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu