Isteria E coli. Medicii germani au gasit tratamentul minune: Soliris, cel mai scump medicament din lume
Probabil ca o sa ziceti ca sufar de teoria conspiratiei, dar, dupa tepele pe care le-am luat cu gripa aviara, vaca nebuna si porcul intr-o ureche, as vedea ca sunt cumva indretatita care-va-sa-zica. Bref, dupa ce Germania, OMS-ul, civilizatiile intergalactice, in general, ne-au isterizat cu castravetii, salata, germenii vinovati de epidemia de E coli, a fost scos la lumina un medicament minune – Soliris pe numele lui -, aflat inca in faza de testare, intamplator si cel mai scump din lume si unul care necesita si o vaccinare obligatorie inainte de a fi administrat pacientilor.
Soliris, a carei denumire generic este E kue LIZ oo mab, afecteaza sistemul imunitar iar folosirea acestuia poate creste riscul aparitiei altor infectii, precum meningita, conform drugs.com. Este produs de Alexion Pharmaceuticals, relateaza investors.com, companie care in 2010 a avut venituri de 530 milioane dolari. Purtatorul de cuvant al Alexion, Irving Adler, declara ca pretul ridicat al Soliris reflecta mai multi factori , inclusiv o investitie 800 milioane dolari pentru dezvoltare, precum si o investitie de 15 ani de timp.
In 2009, vanzarile Soliris au fost de 295 milioane dolari. Alexion a inceput sa vanda Soliris in urma cu trei ani, timp in care pretul actiunilor companiei pe bursa au crescut cu 130%.
Medicii germani recurg la un tratament inovator pentru cele mai grave cazuri de contaminare cu bacteria E.coli, testand un medicament folosit de cativa ani pentru tratarea unei boli de sange rare, anunta Mediafax.
“Primele tratamente au fost incepute cu circa opt zile in urma”, a anuntat Agentia franceza de securitate sanitara.
Laboratorul american Alexion, care a dezvoltat medicamentul Soliris (eculizumab), a refuzat sa comenteze informatia.
“Nu este nimic experimental; este o decizie luata in logica actualelor cunostinte stiintifice”, a apreciat Chantal Loirat de la spitalul Robert Debre din Paris, adaugand ca “nu a vazut niciodata o epidemie de o asemenea gravitate”.
Epidemia izbucnita in Germania este provocata de bacteria Escherichia coli enterohemoragica de un tip rar (E.coli O104:H4). Cea mai grava complicatie a bolii este sindromul hemolitic uremic (SHU), care este tratat in mod conventional cu transfuzii sau dializa, pentru compensarea deficientelor provocate de toxine.
Medicamentul Soliris dispune de o autorizatie europeana de punere pe piata din iunie 2007, fiind recomandat pentru pacientii care sufera de o boala rara (hemoglobinurie paroxistica nocturna), caracterizata prin episoade de distrugere a globulelor rosii.
“Este un medicament revolutionar pentru aceasta boala“, a afirmat dr. Véronique Frémeaux-Bacchi, de la spitalul Georges Pompidou din Paris.
In prezent, medicii germani evalueaza utilizarea medicamentului si la pacientii cu sindrom hemolitic uremic atipic, de origine infectioasa. “Pentru aceste forme genetice, multe date sugereaza ca ar fi vorba despre un progres enorm. De circa un an, s-a pus problema utilizarii medicamentului pentru formele cele mai grave de sindrom hemolitic uremic (in special cu extensii neurologice), legate de infectarea cu E.coli enterohemoragica”, a afirmat Loirat.
New England Journal of Medicine a publicat recent un studiu privind eficienta acestui medicament pentru formele foarte grave de SHU de origine bacteriana la trei copii din Franta, Canada si Germania.
“Este foarte dificil de dovedit ceva in cazuri izolate, dar, chiar si asa, cei trei copii riscau sa moara, dar au avut o evolutie favorabila”, a adaugat Loirat.
Cei doi medici francezi afirma ca aspectele financiare legate de utilizarea medicamentului – Soliris a fost clasat drept cel mai scump medicament din lume, conform unui clasament realizat de Forbes in 2010 – nu pot fi luate in considerare. “Daca nu facem nimic, oamenii fie mor, fie raman cu handicap grav, fie raman dependenti de dializa”, a afirmat Loirat.
Medicamentul este utilizat numai in spitale si necesita precautii de utilizare, inclusiv o vaccinare obligatorie prealabila tratamentului
ziuaonline
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu