Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 iunie 2011

Pe cine nu trebuie sa salute crestinii?

Pe cine nu trebuie sa salute crestinii?

Sursa: http://www.oodegr.com/romanian/ekklesia/who_not_2greet.htm

Exista unele persoane care reglementeaza cu poruncile si regulile lor viata a milioane de semeni ai nostri. Si, desi ar fi de asteptat sa existe din partea lor cel putin onestitate fata de cei pe care ii iubesc pana la moarte si asteapta de la ei indrumare, aceste persoane, dimpotriva, ii induc in eroare in mod deliberat.

Teama pentru adevar

Majoritatea liderilor religiosi sunt constienti ca daca adeptii lor afla adevarul, vor scutura jugul sclaviei care le-a fost impus si, astfel, ei fac eforturi sa ascunda adevarul cu toate mijloacele posibile. Practic, ei se straduiesc sa izoleze victimele lor, mentinandu-i cat mai departe posibil de fostii adepti care si-au dat seama de greseala lor si pot dovedi inselaciunea si celorlalti.

Ne referim aici la organizatia religioasa „Turnul de veghe”. Desi conducerea este pe deplin constienta de faptul ca dogmele pe care le predau sunt incorecte, ei continua sa propage si, mai ales, sa intimideze si sa-i izoleze pe acei adepti ai lor care pun la indoiala aceste convingeri dovedit false. Avand in vedere ca „cei din afara organizatiei” nu cunosc de obicei punctele lor vulnerabile, temerile lor se orienteaza asupra celor care se retrag din organizatie, pentru ca acestia cunosc toate minciunile si sunt capabili sa le expuna, prezentand si altora dovezile ratacirii lor.

Pentru a evita aceasta dezvaluire, organizatia Turnul de veghe a inventat inca o interpretare gresita a Sfintei Scripturi, cu scopul de a-i convinge pe adeptii sai sa nu converseze cu acei care au parasit organizatia si pe care ii numesc „apostati”.

.In acest studiu vom demostra cum organizatia Turnul de veghe ii inseala pe adeptii sai, cu scopul de a-i convinge ca nu trebuie sa discute cu „excomunicati”, sau cu alte cuvinte, cu cei care au incetat sa mai fie membrii sai Vom face acest lucru aratand cum denatureaza versetele 10-11 din 2 Ioan.
Acesta este principalul pasaj pe care il folosesc pentru a-i convinge pe adeptii sai ca nu trebuie sa vorbeasca cu „apostatii” organizatiei. De indata ce un adept al lor isi da seama de inselaciunea implicata aici, el poate solicita informatii suplimentare de la cei care au parasit organizatia si de a afla mai multe despre inducerile in eroare, fara sa se teama ca ar comite un pacat in acest sens.

8 Interpretari eronate din Sfanta Scriptura

Pasajul din 2 Ioan 10-11, pe care Turnul de veghe il denatureaza, spune urmatoarele: „Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti: Bun venit! Caci cel ce-i zice: Bun venit! se face partas la faptele lui cele rele”.

„Vedeti? (spune Turnul de veghe adeptilor sai). Sfanta Scriptura zice ca atunci cand vedeti un membru excomunicat, care nu este purtator de invataturile organizatiei, nu trebuie sa fie nici macar salutat, nemaivorbind sa ascultati opiniile lui apostate! Si daca cineva face acest lucru si discuta cu el, devine partas la faptele acestuia cele rele si trebuie sa-l excomunicam de asemenea si pe el.”

Un cititor atent insa va observa ca acest pasaj nu spune nimic de genul acesta, care sa-i convina Turnului de veghe in dorinta sa de a ascunde adevarul. Sa examinam dar aceste versete cu multa atentie si vom intelege inselaciunea.

1. Nicaieri nu exista o mentiune a cuvantului „excomunicat” in aceste versete. Ioan spune clar: „Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta”. Este inadecvat, prin urmare, sa limitam aceste cuvinte numai la cei excomunicati de organizatia Turnul de veghe. Daca Turnul de veghe ar vrea sa respecte cu strictete aceste cuvinte, ar trebui sa interzica membrilor sai sa vorbeasca cu oricine crede altfel decat ei. Acest lucru insa nu le reprezinta un avantaj, pentru ca nu ar putea sa-si trimita adeptii la usile celor de alta religie, ce nu sunt familiarizati cu organizatia lor.

2. Nicaieri in aceste versete Ioan nu vorbeste despre „invatatura Turnului de veghe”, ci se refera la „invatatura lui Hristos”, potrivit versetului precedent 9. Avand in vedere ca invatatura lui Hristos este intotdeauna adevarata si adevarul nu se schimba niciodata, nu se poate referi, prin urmare, la dogmele Turnului de veghe care se schimba din cand in cand. De altfel fiecare religie pretinde ca ea poseda adevarul si, dupa logica Turnului de veghe, adeptii fiecarei religii ar trebui sa nu accepte pe nimeni de alta credinta la usa lor, nici pe adeptii Turnului de veghe care nu sunt purtatorii invataturii, pe care fiecare dintre ei o considera ca fiind a lui Hristos.

3. El vorbeste despre „cel ce vine la voi” si nu despre oricine se intampla sa intalnim in strada. Organizatia Turnul de veghe, prin urmare, nu este justificata sa spuna arbitrar ca adeptii ei nu trebuie sa vorbeasca in niciun caz cu membri excomunicati. Ar insemna ca acea persoana sa fi venit la credincios cu o invatatura straina de cea a lui Hristos.

4. Nu poate cineva sa cunoasca invataturile celuilalt, daca nu asculta mai intai ceva de la el! Si acest lucru se poate observa inversetul 7, putin inainte de pasajul examinat: „Pentru ca multi amagitori au iesit in lume, care nu marturisesc ca Iisus Hristos a venit in trup; acesta este amagitorul si antihristul”. Aceasta, deci este falsa invatatura pe care noi trebuie sa o evitam. Nu ne vorbeste asadar despre purtatorii oricarei invataturi false, ci despre cei „care nu marturisesc ca Iisus Hristos a venit in trup”. Aceasta clarificare ar trebui sa ceara mai intai crestinul de la „cel ce vine la voi” si in baza acestui aspect trebuie sa decida daca il va primi in casa sau ii va zice: Bun venit. Generalizarea Turnului de veghe privind pe oricine nu crede in dogmele ei, este arbitrara.

5. Versetul nu ne spune sa nu vorbim cu acesta! El spune sa nu-i zicem „Bun venit”. (Cuvantul grecesc „Χαίρετε” pentru salutul uzual este interpretat ca „Bucurati-va!”) Si desigur, cuvantul „NICI”, pe care il introduce Turnul de veghe in verset, pentru a sugera si faptul „sa nu-i vorbim”, nu exista. Versetul, prin urmare, interzice doua lucruri doar: a) Sa nu-l acceptam in casa noastra si b) Sa nu-i zicem „Bun venit”.

6. Aici nu vorbeste despre orice fel de salut. Vorbeste despre termenul concret: „bucurati-va”. Motivul pentru a evita acest tip de salut este din cauza faptului ca dusmanul Evangheliei e incantat atunci cand Evanghelia este afectata. Astfel, daca il salutam in acest mod, este ca si cum noi ii dorim ca toate lucrurile sa decurga in asa fel, incat sa-i aduca bucurie.

Pentru a elimina adevaratul sens al versetului de mai sus, organizatia Turnul de veghe spune ca „mesajul de salut” este rece si formal, spre deosebire de „imbratisare” care este cu mult mai calda. Astfel, conform punctului de vedere al Turnului de veghe, nu trebuie sa se spuna nici macar un „salut”. Acest lucru insa nu este adevarat, deoarece in Sfanta Scriptura aceste doua cuvinte sunt identice (in greaca), dupa cum poate vedea cititorul in Luca 1:28-29; 40-41, 44. Aici doar simpul salut este mentionat ca o imbratisare.

7. Nu vorbeste despre curvari, hoti, ucigasi s.a., ci doar despre cei ce nu au invatatura lui Hristos. Deci, din nou Turnul de veghe afiseaza un comportament arbitrar atunci cand interzice credinciosilor sai sa vorbeasca cu persoanele care au parasit organizatia dintr-un motiv oarecare.

8. CEL MAI IMPORTANT: Acest pasaj nu se refera la orice persoana care nu este purtatoare de invatatura lui Hristos, ci se refera la o categorie speciala, categoria de prooroci mincinosi.

Profetii si proorocii mincinosi

Sa examinam aceasta problema mai amanuntit, incepand cu versetul 7: „Pentru ca multi amagitori au iesit in lume, care nu marturisesc ca Iisus Hristos a venit in trup; acesta este amagitorul si antihristul”.

Aceste cuvinte Apostolul Ioan le-a scris un pic diferit si inainte, in prima sa epistola:

 Ioan 4:1-3 „Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume. In aceasta sa cunoasteti duhul lui Dumnezeu: orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup, este de la Dumnezeu. Si orice duh, care nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar in lume.”

Atat in acest pasaj, precum si in cel precedent, observam ca Apostolul Ioan vorbeste despre acelasi lucru: „Proorocii mincinosi”. Pentru Apostolul Ioan, criteriul care distinge adevaratul profet de profetul fals este daca el „marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup”. Profetii falsi sunt numiti in continuare: „amagitori”, „antihristi” si „prooroci mincinosi”. Dar cine erau Profetii si cine Proorocii mincinosi?

In timpul Apostolilor exista categoria „Profetilor”. Acestia erau slujitorii plini de har ai Bisericii, hirotonisiti de catre Apostoli, dupa ce au fost alesi de Duhul Sfant. Ei au fost succesorii Apostolilor si calatoreau de la o Biserica la alta Biserica, investiti cu autoritate. Puteau sa hirotoneasca, sa oficieze Sfanta Euharistie si sa transmita instructiunile Apostolilor. Atunci cand mergeau la o Biserica, crestinii din acel tinut ii gazduiau atat timp cat ei stateau acolo. Pana sa plece insa, ei aveau autoritatea deplina asupra acelei Biserici.

Este usor de inteles de ce Ioan era atat de vehement impotriva categoriei Proorocilor mincinosi. Acesti oameni apareau in diferite Biserici, pretinzand a fi „Profeti” si Bisericile ii acceptau ca slijitori autorizati de catre Duhul Sfant si Apostoli. Prin urmare, atunci cand cineva mergea la o Biserica, pretinzand a fi Profet, conform cuvintelor Apostolului Ioan, crestinii trebuiau sa verifice daca aceasta persoana marturiseste ca „Iisus Hristos a venit in trup”.

Acest lucru era un bun criteriu, deoarece acesti impostori erau gnosticii, care umblau cu scopul de a induce in eroare Biserica. Gnosticii asadar nu marturiseau ca Iisus a venit (si va veni) in trup. Deci crestinii trebuiau sa intrebe pentru a constata daca e un Profet adevarat sau un gnostic, un Profet fals.
Deci, un astfel de impostor nu ar fi trebuit „atunci cand veneau la ei”, sa il „primeasca in casa lor” pentru gazduire, nici „sa nu-i ureze: Bun venit”.

Deoarece versetele acestea se refera la o anumita categorie de persoane din acea epoca, este cu totul nepotrivit sa le folosim astazi pentru orice altceva, cu exceptia cazului daca acea persoana care vine la noi pretinde a fi succesor al Apostolilor si vine in casele noastre, declarand ca e Profet, nemarturisind ca „Iisus Hristos (pentru totdeauna) a venit in trup”.

Suntem curiosi cu privire la ceea ce „episcopii” ratacitori ai organizatiei Turnul de veghe marturisesc de fapt, atunci cand spun ca Iisus Hristos va veni in spirit si nu „in trup”?

http://www.impantokratoros.gr/martori_iehova.ro.aspx

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu