Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 mai 2011

CAT A MAI AJUNS DATORIA SUA. CE SOLUTII PROPUN SPECIALISTII

Guvernul federal al SUA are datorii de peste 14.000 MILIARDE DE DOLARI, dar deţine şi terenuri DE PESTE ZECE ORI CÂT SUPRAFAŢA ROMÂNIEI


Guvernul federal al SUA are datorii de 14.300 miliarde dolari, însă nu este deloc sărac, deţinând active ce includ aproximativ un milion de clădiri, terenuri de peste 2,63 milioane de kilometri pătraţi, de peste zece ori suprafaţa României, sau aur în valoare de 370 miliarde dolari.

La acestea se pot adăuga reţeaua interstatală de autostrăzi sau companii de utilităţi, scrie Washington Post. Suprafaţa de 2,63 milioane de kilometri pătraţi aflată în proprietatea guvernului federal reprezintă aproape o treime din teritoriul total al SUA.

Întrucât guvernul federal va atinge, luni, plafonul maxim de îndatorare stabilit de Congresul SUA la aproape 14.300 de miliarde de dolari, unii economişti conservatori au pus ochii pe cele 4.170 de tone (147 milioane de uncii) de aur din renumitul seif al statului american de la Fort Knox.

Valoarea rezervelor de aur ale statului, inclusiv cele de la Fort Knox, a fost estimată recent de administraţia americană la aproximativ 370 miliarde de dolari. Aurul se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 1.500 de dolari pe uncie.

"Stă acolo degeaba. Având în vedere preţul ridicat şi problemele majore legate de îndatorare, cred că ar trebui să vindem", a afirmat Ron Utt, membru al centrului de cercetare al Heritage Foundation.

O eventuală vânzare de active ar trebui să se desfăşoare ordonat, fără a surprinde pieţele, potrivit administraţiei prezidenţiale. Totodată, vânzarea rezervei de aur nu poate fi considerată o soluţie.
"Vânzarea aurului este doar la un pas de vânzarea muntelui Rushmore", a afirmat un important oficial al administraţiei prezidenţiale, sub protecţia anonimatului.

Muntele Rushmore este faimos pentru sculptura celor patru preşedinţi George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln, realizată direct în masivul de granit.

SUA ar trebui să ia în considerare vânzarea sistemului interstatal de autostrăzi, a afirmat Kevin Hassett, economist la Institutul American pentru Companii. Călătorii ar trebui, probabil, să plătească taxe proprietarilor, însă starea drumurilor va fi probabil mai bună decât în prezent, a adăugat el. Autorităţile federale, statale şi locale ar putea obţine fonduri de sute de miliarde de dolari astfel.

"Multe din drumurile lumii au fost construite la început ca drumuri cu plată, aşa că nu ar fi nimic revoluţionar să revenim la acest model. Dacă funcţionează pentru râul Styx, de ce nu şi pentru şoselele de centură?", a întrebat economistul.
Plafonul de îndatorare al Statelor Unite este stabilit de Congres şi reprezintă nivelul maxim al datoriilor pe care le poate avea guvernul federal. Congresul a majorat ultima dată plafonul în februarie 2010, la aproape 14.300 de miliarde de dolari.

Trezoreia SUA se aşteaptă să atingă luni acest nivel, însă estimează că poate continua să funcţioneze până la 2 august folosind "măsuri excepţionale".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu