OMS: Bacteria E.coli se răspândeşte. Află care sunt cele 12 state care au raportat îmbolnăviri
Epidemie de E.coli în Germania
Filiera europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii informează că în 12 state s-au raportat cazuri de îmbolnăviri asociate bacteriei E.coli.
Numai Germania a raportat în total peste 1.500 de astfel de cazuri de îmbolnăvire cu E.coli. Până în prezent, 17 persoane au decedat în Germania şi una în Suedia, majoritatea fiind femei.
În afară de Germania, cazuri de îmbolnăviri au fost raportate în Austria, Cehia, Danemarca, Franţa, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Simptomele infectării sunt: diaree hemoragică şi crampe la stomac. La pacienţii care au dezvoltat sindromul hemolitic-uremic rinichii pot ceda, ajungându-se la deces.
Cauza infecţiei nu este deocamdfată cunoscută. Iniţial, autorităţile germane au declarat că de vină ar fi castraveţii din Spania.
Mutaţii genetice în bacteria ucigaşă
Epidemia bacteriană din Germania a fost declanşată de o tulpină unică şi toxică, spune OMS.
Ultimele analize au arătat că bacteria E. Coli este rezultatul mutaţiilor a două gene-E Coli enteroagregativ şi E. Coli enterohemoragic- o schemă nemaiîntâlnită până acum. "Noua tulpină este extrem de contagioasă şi toxică", atrag atenţia cercetătorii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de Reuters.
Faptul că bacteria provoacă mai multe cazuri de sindrom uremic hemolitic (HUS) decât ar fi normal a stârnit o serie de suspiciuni în rândul oamenilor de ştiinţă.
"Unicitatea bacteriei nu e semn bun"
Sursa contaminării rămâne însă într-o nebuloasă totală. Deşi iniţial au fost incriminaţi castraveţii spanioli, un al doilea set de analize a arătat că nemţii s-au înşelat.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că epidemia ar putea ţine câteva luni bune atât timp cât sursa contaminării rămâne învăluită în mister.
Profesorul de microbiologie Marian Neguţ crede că "unicitatea" bacteriei nu este un semn prea bun. "Acum 20 de ani exista un singur tip, până azi (n.r.-ieri) erau şase serotipuri. Acesta este al şaptelea serotip, mereu apar altele. Faptul că a fost identificată atât de târziu nu este semn prea bun. Are două toxine extrem de agresive, de aceea numărul îmbolnăvirilor cu sindrom uremic hemolitic este foarte mare".
Faptul că autorităţile nu au găsit până acum sursa contaminării nu are însă nicio legătură cu tulpina bacteriei, mai spune specialistul.
"Măsurile care trebuie luate sunt aceleaşi, indiferent de tulpina bacteriei. Întâi se întocmeşte o listă cu alimente suspecte, pe baza răspunsurilor pacienţilor, după care se prelevează probe, se fac analize", explică prof.dr. Marian Neguţ, profesor de microbiologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Bilanţ: 17 morţi şi peste o mie de infecţii cu E. Coli
Epidemia rămâne centrată pe Germania, unde bilanţul este de 16 oameni morţi, peste 1000 de cazuri de enterocolită severă provocată de infecţia cu E.Coli şi aproape 500 de cazuri de HUS.
Populaţia ţărilor cu probleme are interzis la castraveţi şi roşii, iar de teama bacteriei ucigaşe Rusia a sistat orice import de legume din Europa.
De partea cealalaltă, Spania cere despăgubiri Germaniei pentru modul defectuos în care a gestionat criza şi le-a paralizat exporturile din sectorul agricol.
adevarul si evz.ro
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu