Liderii G20 au infiintat Consiliul de securitate agricola
Ministrii Agriculturii din G20 au ajuns joi, la Paris, la un acord istoric, potrivit Frantei, privind un plan de actiune impotriva instabilitatii preturilor agricole. “Astazi este o zi mare, am ajuns la un acord istoric”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a carui tara prezideaza G20 in acest an, conform Mediafax.
El a aratat ca acordul este ambitios, fara jumatati de masura, chiar daca a fost calificat de organizatia neguvernamentala ONE drept “minimal”.
Le Maire s-a referit la un “forum de reactie rapida”, constituit din inalti responsabili ai G20, destinat interventiei rapide pentru prevenirea sau atenuarea crizelor mondiale ale preturilor alimentelor.
Acest Forum, un veritabil “Consiliu de securitate agricola”, trebuie sa evite repetarea unei cresteri a preturilor graului, precum cea produsa dupa ce Rusia a intrerupt exporturile, in urma secetei, a explicat Le Maire.
Franta a propus un plan fundamentat pe cinci piloni, respectiv reinvestitii in agricultura, pentru productii mai mari si mai bune, imbunatatirea transparentei pe piete, ameliorarea coordonarii la nivel international pentru prevenirea si rezolvarea crizelor si dezvoltarea unor instrumente de gestionare a riscurilor legate de instabilitatea preturilor agricole. Al cincilea element este reglementarea pietelor derivatelor care au la baza materii prime agricole.
Ministrii au decis totodata cresterea productiei agricole mondiale, spre exemplu prin imbunatatirea productivitatii, in cazul graului.
“Pentru a hrani o populatie mondiala care va depasi noua miliarde de locuitori in 2050, productia agricola trebuie sa creasca cu 70%”, se arata in declaratia finala a reuniunii.
In privinta transparentei referitoare la stocurile agricole, fata de care India si China sunt reticente considerand acest tip de date de interes strategic, G20 va infiinta un sistem de informatii pe piete, numit AMIS.
Aceasta baza de date are rolul sa incurajeze tarile sa isi impartaseasca informatiile, fara sa includa masuri coercitive.
“Ministrii au semnat acest acord si nu exista motive sa ne indoim de angajamentul lor”, a declarat directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimente (FAO), Jacques Diouf.
Miercuri seara, presedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat pentru reglementarea mai buna a pietelor agricole.
Acordul adoptat joi incurajeaza puternic ministrii de Finante din G20 sa ia masurile potrivite pentru imbunatatirea reglementarilor.
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu