Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 septembrie 2010

ANGRO E MAI IEFTIN!

Benedict al XVI-lea, „închiriat“ de bogătaşi

Benedict al XVI-lea Recenta vizită de patru zile pe care Suveranul Pontif a făcut-o în Marea Britanie, încheiată la 20 septembrie, continuă să fie comentată de presa britanică, ce s-a arătat prea puţin binevoitoare faţă de eveniment.


Publicaţii precum „Daily Mail" dezvăluie acum că Papa, la care în mod normal se ajunge după parcurgerea unui anevoios protocol presupus de cererea unei audienţe, s-a arătat mult mai „primitor" faţă de unele persoane care au făcut donaţii substanţiale Bisericii catolice.

taguribenedict al XVI lea.bogatasimarea britaniesir anthony bamfordEste cazul unui multimilionar, Sir Anthony Bamford, care ar fi achitat 6,5 milioane de lire sterline (circa 7,6 milioane de euro) din cele peste 27 de milioane de euro, cât a costat vizita pe tărâm britanic a Suveranului Pontif.

„Şi care a fost primit imediat într-o mult-aşteptată audienţă privată", comentează cu ironie ziarul britanic. De altfel, în timpul celor patru zile ale vizitei oficiale, Benedict al XVI-lea s-a mai întâlnit şi cu alţi donatori. Una dintre audienţe a avut loc cu puţin timp înainte de slujba de la Catedrala Westminster.

Organizarea unor evenimente religioase în Marea Britanie pe durata vizitei de stat, cum ar fi pelerinajul şi rugăciunea colectivă din Hyde Park, a costat Vaticanul peste 10 milioane de euro. Sfântul Scaun mai are de „recuperat" peste patru milioane de euro, mai ales că o strângere de fonduri organizată la începutul anului printre parohiile catolice din Marea Britanie a adus „doar" un milion de euro.

Comentariile acide ale presei britanice sunt provocate şi de faptul că, pentru măsurile excepţionale de securitate luate pe timpul vizitei papale, Guvernul de la Londra a cheltuit în jur de 14 milioane de euro.

Taxă pentru Liturghie

Aspectele financiare şi „nota de plată" piperată a vizitei Papei în Marea Britanie sunt cu atât mai întoarse acum pe toate feţele cu cât publicaţiile locale comentaseră deja defavorabil un alt aspect „pecuniar": credincioşii care au participat la slujbele oficiate de Benedict al XVI-lea au plătit o aşa-numită „cotizaţie de pelerin", care a ajuns şi până la 25 de lire sterline (în jur de 30 de euro).

Doar pentru slujba de la Birmingham (în cursul căreia a fost beatificat cardinalul John Newman) au fost achitate peste 70.000 de astfel de taxe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu