Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 septembrie 2010

Europenii s-ar putea confrunta cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu: ADEVARAT SAU FALS? VOM VEDEA

Europa s-ar putea confrunta în acest an cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu, au anunţat experţii polonezi. Potrivit Agerpres, un prim motiv ar fi reducerea vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream, care treptat-treptat nu mai încălzeşte bătrânul continent.

Europenii s-ar putea confrunta cu cea mai severă iarnă din ultimul mileniu

Răcirea Europei ar putea fi în directă legătură cu reducerea de două ori a vitezei curentului oceanic Gulfstream în comparaţie cu anii trecuţi, consideră oamenii de ştiinţă, citaţi de Agerpres. În prezent, acesta nu este capabil să compenseze frigul adus de masele de aer rece din Arctica. Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor din Polonia, aceste schimbări sunt deja vizibile în Norvegia şi în alte câteva ţări scandinave."În cazul în care Gulfstream va dispărea în totalitate, Europa se va confrunta cu o epocă glaciară, iar în Scandinavia este de aşteptat formarea unui mare gheţar" - susţine el.Unii observatori apreciază că una din cauzele încetinirii Gulfstreamului ar fi avaria survenită la 22 aprilie la platforma petrolieră Deepwater Horizon, a companiei BP, în Golful Mexic. Din puţul de urgenţă s-au deversat în ocean între 600.000 şi 760.000 tone de ţiţei, în perioada dintre sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie.Cu toate acestea, unii experţi internaţionali consideră că este prematur să se vorbească de o încetinire a Gulfstreamului. Anterior, oceanograful NASA Josh Willis a demonstrat că în ultimii 18 ani curentul oceanic a crescut în intensitate şi a devenit chiar mai cald. De aproape două decenii, Josh Willis a colectat datele navelor de cercetare, precum şi înregistrările făcute de sateliţi care urmăresc suprafaţele mărilor şi oceanelor.Primele informaţii despre încetinirea Gulfstream au apărut în 2005, când oceanograful britanic Harry Bryden, de la Centrul naţional pentru oceanografie din Southampton (Marea Britanie) a publicat în revista Nature un articol cu privire la încetinirea circulaţiei maselor de apă în Gulfstream cu 30% comparativ cu anul 1957.

Românii spun că polonezii “inventează”Meteorogul Dumitru Baltă nu crede în teoria polonezilor şi spune că prognoza este doar o “bazaconie”. “Studiul este o analiză tâmpită, cei care ştiu domeniul îşi pot da seama că este vorba despre o serie de erori”, ne-a declarat Baltă, neputând însă să emită propria prognoză pentru lunile de iarnă. “Noi nu facem estimări. Până acum le luam de la un centru din Londra şi le adaptam la ţara noastră, însă de anul acesta nu mai facem prognoze”. Teoria poate duce la mărirea preţului carburantuluiŞi Roxana Bojariu şefa departamentului Climatologie al Administraţiei Naţionale de Meteorologie este de părere că este prea devreme pentru ca cineva să facă o prognoză pentru iarna ce vine. “Scade precizia oricărei estimări care depăşeşte 14 zile. Astfel de informaţii pot fi transmise cu alte scopuri, menite probabil să modifice contextul economic. O astfel de ştire poate duce la mărirea preţului carburantului”, e de părere Bojariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu