S-a inventat masina de citit gandurile
Pentru prima data in istorie, s-a reusit “traducerea” semnalelor din creier in limbaj prin intermediul unei masinarii. Cercetatorii de la Universtitatea din Utah au realizat acest lucru cu ajutorul unor senzori atasati pe suprafata creierului uman.
Metoda, care are o acuratete de 90%, va fi folosita pentru ca persoanele paralizate si care nu pot sa vorbeasca sa poata comunica, spun medicii citati de telegraph.co.uk, preluat de protv.ro Masinaria a fost pusa la punct de o echipa de bioingineri americani care sunt de parere ca, in viitor, astfel de tehnologii vor putea fi folosite pentru citirea gandurilor oricui.
Profesorul Bradley Greger, seful echipei de specialisti, a declarat:
“Eram foarte entuziasmat cand am inceput sa lucram la experiment si am reusit sa traducem semnalele creierului cu ajutorul unui dispozitiv pe care speram sa-l folosim pe termen lung. Sper ca acesta sa fie util in cativa ani pentru pacientii paralizati, care nu pot vorbi”.
Cum arata masinaria de citit ganduri
Este o banda plina de senzori, compusa din electrozi care percep semnalele electrice ale creierului. Mai exact, vorbim despre doua retele, de o parte si de alta a capului, formate din cate 16 electrozi, fixate pe centrele de vorbire ale creierului.
Primul pacient conectat la acest aparat a fost un bolnav de epilepsie. In timp ce el a citit in repetate randuri fiecare dintre cele 10 cuvinte care ar putea fi de folos unei persoane paralizate si anume "da", "nu", "cald", "rece", "foame", "sete", "salut", "la revedere", "mult" si "putin", un calculator a inregistrat ce se petrece in creierul sau.
Concluzia? Fiecare cuvant are un semnal cerebral diferit, iar cercetatorii au asociat cuvantul in sine cu impulsul realizat de creier la rostirea lui. Si totul a mers struna, pentru ca in 90% dintre cazuri, potrivirea a fost perfecta. Calculatorul a receptat undele cerebrale fara sa foloseasca un program de recunoastere a limbajului.
De la gand la limbaj
Cercetatorii au descoperit ca si simplul fapt ca ne gandim la un anumit cuvant – fara sa-l rostim – produce aceleasi semnale cerebrale, ceea ce ii face pe acestia sa creada ca vor putea dezvolta un mecanism care repeta ceea ce gandeste un om. O masina de citit ganduri, cu alte cuvinte.
“Aceasta este dovada conceptului – am demonstrat ca aceste semnale ne spun ce gandeste persoana care nu poate vorbi” a conchis profesorul Greger.
Studiul este publicat in American Journal of Neuro Engineering unde se mai remarca faptul ca aparatul este primul de acest gen care “citeste” semnalele creierului de la suprafata sa, fara sa invadeze materia cerebrala, mentioneaza Teleghraph, citat de Protv.
Pendula vieții
Acum 3 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu