Ce ne cere a cincea porunca dumnezeiasca?
Sa cinstim pe tatal si mama noastra.
Cum trebuie sa-i cinstim pe parinti?
Trebuie sa ii pretuim, sa le ascultam sfaturile, sa acordam atentie experientei lor, sa le multumim si sa-i iubim asa cum si ei ne iubesc pe noi; sa-i ajutam la batranete, iar dupa moartea lor sa-i pomenim in rugaciune si sa facem fapte de milostenie spre a lor pomenire.
De ce este atat de important sa ne respectam parintii?
In primul rand, din motive foarte clare: prin ei Dumnezeu ne-a dat viata si fiinta; prin jertfirea de sine, prin grijile, prin truda si jertfele lor nepretuite, ei ne-au crescut si educat. In al doilea rand, pentru ca parintii nostri, ca un trup, simbolizeaza pe Dumnezeu Tatal, asa cum noi simbolizam pe Dumnezeu Fiul. Aceleasi sunt si legaturile noastre cu parintii nostri, care sunt simbolul relatiei noastre cu Dumnezeu, Sfanta Treime in Unime.
In al treilea rand, dupa cum noi ii respectam sau nu pe parintii nostri, tot asa si copiii nostri ne vor respecta sau nu pe noi, dupa cum ne arata experienta neamului omenesc.
Care este pedeapsa pentru calcarea acestei porunci?
Foarte grea. In Vechiul Testament, Dumnezeu a dat porunca ca "cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa, acela sa fie omorat" (Iesirea XXI, 17). Noe a blestemat pe urmasii lui Ham, pentru ca acesta a batjocorit goliciunea tatalui sau. Absalom, de asemenea, a fost pedepsit cu moarte infricosatoare, pentru ca s-a ridicat impotriva tatalui sau, imparatul David. (II Regi XVIII, 9)
Exista in Sfanta Scriptura pilde care arata ca copiii care asculta de parintii lor sunt binecuvantati?
Foarte multe. Minunata este pilda fiilor si nepotilor lui Rahav, care au ascultat porunca parintilor lor de a nu bea vin, si pentru care Dumnezeu i-a binecuvantat (Ieremia XXXV, 6- 19).
A cinstit Domnul Iisus aceasta porunca?
A cinstit-o si prin fapte si prin cuvinte (Matei XV, 3-7; Luca II, 51; Ioan XIX, 26).
In ce alt chip ne mai este de folosinta cinstirea parintilor?
Prin cinstirea parintilor noi invatam si ne pregatim pentru respectarea autoritatilor, fie duhovnicesti, fie lumesti.
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu