Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 octombrie 2010

O ATITUDINE CARE NASTE INTREBARI: CAT DE MORAL ESTE SA APELAM LA METODA FERTILIZARII IN VITRO?

Biserica Ortodoxa Rusa a condamnat decizia de atribuire a Premiului Nobel pentru medicina, lui Robert Edwards (Fertilizare in vitro)


Biserica Ortodoxă Rusă a condamnat decizia de atribuire a Premiului Nobel pentru medicină, britanicului Robert Edwards, omul care a inventat tratamentul fertilizării in vitro.

“Biserica consideră că toate aceste metode FIV, care implică stocarea şi distrugerea în continuare a aşa-numiţilor embrioni în exces, sunt din punct de vedere moral inacceptabile”, conform declaraţiei Protopopului Nikolai Balaşov, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru Interfax.

Poziţia Bisericii se bazează pe convingerea că “un embrion este un viitor om, şi nu doar o acumulare de celule sau o parte a corpului mamei”, iar Biserica “apără demnitatea vieţii umane din momentul conceperii sale până la dispariţia naturală a omului”, a spus preotul.

FIV implică adesea folosirea aşa-numitului material genetic al donatorului, care “creează probleme morale persoanei născute, ca urmare a unor astfel de proceduri”, a mai spus el.

“Teoretic, copilul poate avea doi taţi, dar unul biologic şi altul care l-a crescut, şi două mame, una biologică şi alta care l-a purtat în timpul sarcinii”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ca şi în cazul aşa-numitei “mame surogat”, utilizarea acestor metode ar putea pune “probleme identităţii fiinţei umane, şi auto-înţelegerii”, a mai spus el.

“Pe baza acestor considerente, Biserica Ortodoxă Rusă se află în incapacitatea de a justifica utilizarea acestor tehnologii care crează probleme asupra unicităţii personalităţii umane şi a percepţiei unei vieţi umane ca dar al lui Dumnezeu”, a spus el.

Cuplurilor fără copii, care suferă din incapacitatea de a avea urmaşi, trebuie să li se amintească faptul că “lipsa copiilor poate fi, de asemenea, în anumite cazuri, o vocaţie specială de la Dumnezeu, faţă de zeci de copii care ar fi fericiţi să-şi găsească o familie care să îi îngrijească, şi care aşteaptă în instituţiile pentru adopţia copiilor ruşi”, a spus preotul.

O condamnare similară a acordării acestui Premiul Nobel lui Edwards, a fost exprimată anterior şi de către Biserica Catolică.

Comisia de acordare a Premiului a spus că realizare acestuia a făcut posibilă tratarea infertilităţii. Edwards a început cercetările sale la Universitatea Cambridge, la sfârşitul anilor 1950. El a lucrat alături de medicul Patrick Steptoe pentru crearea unui tratament FIV, asupra primului “copil în eprubetă”, născut în 1978.

/stiri.lacasuriortodoxe.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu