Un agent patogen rezistă la cele mai puternice antibiotice
O bacterie invincibilă
atacă Europa
Cercetători microbiologi britanici şi agenţia guvernamentală pentru profilaxie avertizează cu privire la apariţie unei bacterii care rezistă şi la cele mai puternice antibiotice. Supermicrobul originar din India se află deja în Europa şi se poate extinde în spitalele din întreaga lume.
Potrivit specialiştilor Health Protection Agency (HPA), agenţia pentru profilaxie a guvernului britanic, superbacteria a fost identificată la peste 50 de pacienţi din 17 spitale din Regatul Unit, dar şi în SUA, Canada şi alte state europene.
Izolată pentru prima dată în 2009 de microbiologul Timothy Walsh, de la Universitatea din Cardiff, forma enterobacteriei Escherichia coli - un microb care provoacă infecţii gastrointestinale, urinare şi meningită la nou-născuţi - are o rezistenţă extremă la toate antibioticele cunoscute pentru că produce o enzimă numită „New Delhi metalo-lactamază" (NDM-1). Aceasta dezactivează proprietăţile antibiotice ale diferiţilor compuşi folosiţi în prezent în medicina umană. Enzima are capacitatea de a neutraliza chiar şi carbapenemele - bactericidele de ultimă generaţie folosite ca armă de ultimă instanţă în cazul infecţiilor multirezistente.
Conform prestigioasei reviste medicale „The Lancet", „NDM‑1 are un puternic potenţial de a se transforma într-o problemă de sănătate publică mondială şi (de aceea - n.n.) este necesară o supraveghere coordonată la nivel internaţional" pentru menţinerea sub control a agentului patogen. „Cu acest gen de bacterie am epuizat aproape toate antibioticele. Doar două o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient. În următorii zece ani nu vor fi disponibile noi tipuri de antibiotice. Dacă permitem acestor infecţii să evolueze, vom avea fără îndoială o anumită mortalitate", a avertizat microbiologul Walsh într-un interviu acordat BBC.
Aşa cum explică specialiştii britanici, deocamdată, superbacteria se răspândeşte numai în interiorul spitalelor şi poate fi ţinută sub control prin metodele clasice de combatere a infecţiilor nosocomiale. Cu toate acestea, capacitatea de a produce en-zima NDM-1 poate fi transferată uşor şi altor bacterii, care se transmit mult mai uşor de la om la om, prin intermediul fluidelor seminale sau pe calea aerului. O astfel de evoluţie ar putea genera epidemii aproape imposibil de combătut.
De unde şi cum a apărut superbacteria? Bacteriologii britanici afirmă că o parte din persoanele infectate au beneficiat de intervenţii chirurgicale efectuate în India, Bangladesh şi Pakistan, fie pentru cazuri de urgenţă, fie pentru că au profitat de preţurile avantajoase practicate în aceste ţări pentru operaţiile estetice. Medicul indian Arti Vashisth explică pentru BBC şi că regimul precar de control al distribuţiei medicamentelor din India a făcut ca antibioticele să devină ineficiente pentru că oamenii le cumpără fără reţetă, iau doze mai mici decât cele prescrise sau nu urmează schema de tratament recomandată. Atacul chimic ineficient permite bacteriilor să supravieţuiască şi să dezvolte mecanisme de rezistenţă. Un alt factor care pare să fi contribuit la apariţia rezistenţei la antibioticele noi este atracţia pacienţilor, dar şi a unora dintre medici pentru cele mai noi medicamente. Astfel, în loc să crească gradual „puterea" medicamentelor utilizate şi să apeleze la medica-mente noi numai în cazul în care cele vechi sunt ineficiente, medicii prescriu de la început cele mai noi şi mai puternice antibiotice. Această practică, alături de indisciplina pacienţilor, oferă bacteriilor oportunitatea de a se adapta inclusiv la an-tibioticele de ultimă generaţie
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu