Armă asupra diavolului
Tainică este puterea crucii
Tainică este puterea Crucii: nimeni nu o poate explica, şi cu toate acestea adevărul ei este viu şi palpabil, de necontestat. Sfântul loan Gura de Aur ne vorbeşte de un obicei al vremii lui, conform căruia Sfanta Cruce se punea: „în diadema împăratului, pe veşmintele militare, pe părţi ale trupului - cap, piept, inimă - şi de asemenea pe masa Sfântului Altar şi pe paturile noastre... Daca suntem atacaţi de demoni, îi scoatem de la noi folosind Sfânta Cruce; daca avem bolnavi între noi sau suntem noi înşine bolnavi, ne vindecăm cu Sfânta Cruce".
Sfântul Benedict a făcut semnul Sfintei Cruci asupra unui pahar cu otravă, iar paharul s-a spart în bucăţi ca şi cum ar fi fost lovit cu o piatră.
Sfântul Iulian a facut şi el semnul Sfintei Cruci deasupra unui pahar cu otravă, apoi a băut acel pahar fără ca să paţească nimic.
Sfânta Muceniţă Vasilisa din Nicomidia s-a apărat cu semnul Sfintei Cruci, a intrat în mijlocul focului, şi a rămas nevătămată.
Sfinţii Mucenici Avdie şi Senis s-au însemnat cu semnul Sfintei Cruci când s-au dat drumul fiarelor asupra lor, şi acestea s-au facut domestice ca nişte miei.
Semnul Sfintei Cruci a fost arma cea mai puternică a creştinilor împotriva ispitirilor diavoleşti, din vremea Părinţilor Pustiei, şi până în zilele noastre. Cele mai oribile uneltiri drăceşti se risipesc ca fumul atunci când creştinul înţelept se însemnează, cu evlavie şi corect, cu semnul Sfintei Cruci.
Semnul Sfintei Cruci este semnul iubirii pe care ni l-a lăsat nouă Domnul Iisus Hristos: căci Crucea, din însemn al morţii cumplite şi de ruşine rezervate celor mai mari criminali, s-a transformat, prin asumarea lui de către Domnul, prin Răstignirea Lui pe Cruce şi prin Slăvita Învierea Lui, în Semn de cinste, de putere şi de slăvită biruinţă asupra tuturor relelor.
Sfântul Nicolae Velimirovici
sursa: toaca.md
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu